25.12.2015 | Michal Kuba

Česká dvacítka vedla nad Rusy, potom padla na nájezdy

První den turnaje je minulostí, Češi jsou prozatím ve skupině „B“ na třetím místě v těsném závěsu za Ruskem, se kterým padli 1:2 po nájezdech. První jsou Finové po jasné porážce Běloruska 6:0. Skupinu „A“ vedou Švédové, kteří si poradili se Švýcary 8:3. Druhé místo patří USA, které v závěru utkání vstřelilo dvě branky a porazilo tak Kanadu, která je třetí.

Český výběr v první periodě ustál pětiminutové oslabení po faulu Jakuba Zbořila, který do utkání dále nezasáhl. Početní nevýhoda však netrvala celou dobu, jelikož se záhy provinili i Rusové. Obrovskou šanci otevřít skóre utkání měl centr první ruské formace Alexander Polunin, zcela odkrytou bránu ale minul. Rovněž druhá část nabídla spoustu šancí, jako první se z gólu radovala Česká republika. Michael Špaček byl faulován v úniku a bylo nařízeno trestné střílení. To odchovanec Pardubic proměnil, když po kličce z poměrně ostrého úhlu dostal touš do sítě.

Sborná dotáhla ztrátu v polovině třetí třetiny. Artur Lauta z bezprostřední blízkosti dostrkal puk do sítě. První utkání celého turnaje se nakonec protáhlo až do samostatných nájezdů. Hned v první sérii se úspěšně trefil Maxim Lazarev, který se nakonec stal i jediným úspěšným exekutorem a druhý bod tak připadl Rusku.

Následně na led nastoupilo Finsko a Bělorusko. První třetina skončila bez branky, ve druhé části se pouze jednou trefili Finové. To ale nezabránilo domácímu týmu v poslední dvacetiminutovce soupeře doslova rozstřílet porcí pěti tref. Na nedalekém stadionu se uskutečnil souboj mezi Švýcarskem a Švédskem. Zvítězilo papírově silnější Švédsko poměrem 8:3. Poslední zápas dne nabídl souboj USA a Kanady. Zápas byl od začátku do konce plný šancí, z nichž některé skončily i gólem. Vyrovnané klání zlomili před koncem Američané, když v krátké době dvakrát skórovali. Nejprve se prosadil Louis Belpedio, zanedlouho Auston Matthews upravil stav na 4:2. Kanada se snažila hrou bez brankáře napravit výsledek, neměla na to ale dostatek času.


Následující zápas české reprezentace:
28. 12. 2015, 13:00 - Slovensko : Česko