27.12.2015 | Jakub Slunečko

Česká dvacítka porazila Slovensko a je blíže čvrtfinále

Už s Davidem Pastrňákem nastoupili svěřenci Jakuba Petra do druhého zápasu na mistrovství světa v Helsinkách. Právě posila z Bostonu nakonec rozhodla o českém vítězství gólem v přesilovce.

Do Hartwall Areny dorazila na český zápas opět slušná návštěva, která se ale branky v první třetině nedočkala. Češi byli mírně aktivnější, Slováci jim ale dělali velké problémy. To samé platilo i v druhé třetině, soupeř se navíc dostal do několika dobrých šancí. V přesilovce se ale přeci jen poprvé radovali Češi - David Pastrňák povedenou střelou švihem rozvlnil síť.

Druhou branku pak přidal ve třetí části Dominik Lakatoš důrazem před brankou - Slováci si nakonec srazili puk do klece sami, ale gól byl připsán českému útočníkovi. Ve zbytku zápasu podržel Čechy Vítek Vaněček, který si tak připsal cennou nulu. Na šampionátu zatím pustil jenom jeden gól. 

„V první třetině jsme byli spokojeni. Objevily se tam náznaky, všichni samozřejmě věděli, jak důležitý zápas hrajeme. Ve druhém dějství bych našel rezervy, o přestávce tam byl trošku ostřejší proslov. Ačkoli jsme po gólu Davida Pastrňáka vedli, poprvé na turnaji jsme zvedli hlas. A myslím, že třetí třetina pak už snesla parametry," zhodnotil zápas trenér Jakub Petr.

V dalších pondělních zápasech se žádné větší překvapení nekonalo. V české skupině padli domácí Finové s Rusy 4:6, přestože před plnou Hartwall Arenou vedli nad sbornou už 3:1. Ve druhé skupině si Kanada podle předpokladů poradila s Dány (6:1) a v zápase brankářů porazilo Švédsko 1:0 Spojené státy gólem sedmnáctiletého Alexandera Nylandera.