30.12.2013 | Sanny Muharem

Česká dvacítka na šampionátu zaváhala, Finové překvapili Rusko

Světový šampionát dvacetiletých ve švédském Malmö se pomalu láme do druhé poloviny. Česká hokejová reprezentace si mohla v pondělí odpoledne zajistit postup do čtvrtfinále, avšak proti Němcům zaváhala. Postup mají naopak jistý Slováci, kteří zdatně vzdorovali reprezentantům Kanady, nakonec však také padli.

Čeští mladíci selhali, s Němci prohráli

Měla to být formalita. Po fantastickém vítězství Přerostova výběru se čeští hokejisté postavili Němcům, kteří na turnaji dosud nevyhráli. To se však v pondělí změnilo. Německá reprezentace vždy razila disciplínu a obětavost. Právě těmito hesly si němečtí hokejisté vyzdobili svoji střídačku, což nakonec neslo úspěch.

Češi v zápase postrádali Michala Plutnara, který dostal stopku na jeden zápas. Němci se naopak museli obejít bez člena elitního útoku – Leona Draisaitla. Českým mladíkům se opět nevyvedl začátek duelu, Německo bylo aktivnější a po zásluze se dostalo do vedení, které již nepustilo.

Čechům nepomohlo ani to, že svého oponenta výrazně přestříleli. „Chybělo nám úplně všechno, na co si vzpomenete! Pohyb, spolupráce, komunikace, lepší řešení v zakončení,“ žehral po skončení zápasu hlavní trenér dvacítky Miroslav Přerost.

Ani ve druhé části hry se Čechům nepodařilo se stavem zápasu něco udělat, ba naopak. Platonický tlak k úspěchu nevedl, v závěru druhé části Němci dvakrát udeřili a bylo téměř po zápase, Německo si došlo pro výhru v poměru 3:0. Dvěma góly v utkání se blýskl F. Tiffels.

„Hráli jsme moc složitě, ale rozhodně jsme neměli hlavu v oblacích z výhry nad Kanadou. Musíme to prostě hodit za hlavu a soustředit se na klíčový zápas proti Slovensku,“ velí kapitán Petr Šidlík.

Česká republika – Německo 0:3
Branky a nahrávky: 15. F. Tiffels (Möser, Kahun), 36. Kahun (F. Tiffels), 38. F. Tiffels (Bender).

Finsko si vyšláplo na ruskou sbornou

Papírovým favoritem byli před začátkem zápasu bezpochyby Rusové. Ti také podle očekávání vstoupili do střetnutí aktivněji a rovněž se mohli radovat z úvodní trefy. Již v šesté minutě rozvlnil síť Vasiljev. Poprvé a naposledy.

Po přestávce totiž Finové zapnuli na vyšší obrátky a začal jich být plný led. Vyrovnání přišlo tři minuty po příchodu z kabin, v jednatřicáté minutě se pak Suomi dokonce ujalo vedení, načež jakoby se Rusové totálně sesypali. Rázem kazili jednoduché přihrávky a do gólových příležitostí se nedostávali takřka vůbec.

V průběhu zápasu následně Finsko přidalo další dva góly a mohlo se radovat z vítězství 4:1, čímž leckoho na turnaji překvapili.

Rusko – Finsko 4:1
Branky a nahrávky: 6. Vasiljev (Bučněvič, Grigorenko) – 23. Maenalanen (Pokka, Teravainen), 31. Haapala (Teravainen, Lindell), 36. Kulmala (J. Ikonnen, Kinnunen), 48. Nikko (Ikonen, Mustonen).

Ani Slováci neměli daleko k senzaci, na Kanadu ale nestačili

To co se povedlo českým mladíkům v sobotu, mohli v pondělí napodobit slovenští hokejisté. V zápase s Kanadou se totiž dostali do vedení ihned v samém začátku, a to zásluhou Grigéra. Kanaďané sice v závěru první periody srovnali, v té druhé se ale opět Slovensko utrhlo, o dva góly!

Slovenská pohádka ale nepokračovala. Šest minut totiž reprezentanti Javorových listů započali dokonalý obrat, na kterém měl zásluhu především Antonhy Mantha. Tři minuty před koncem základní hrací doby se Kanada dostala do vedení, poté ještě korigovala na 5:3 střelou do odkryté branky. Slováci však mají postup do čtvrtfinále jistý, a tak je porážka nemusí mrzet.

Kanada – Slovensko 5:3
Branky a nahrávky: 19. Lazar (Mantha, Petan), 37. Mantha (Ekblad, Drouin), 55. Drouin (Mantha), 58. Petan (Mantha, Pouliot), 59. Petan (Reinhart, Lazar) – 2. Gríger (Predajniansky, Réway), 28. Réway (Gríger, Kolena), 33. Gríger (Réway, Kolena).

Švýcarsko se s Nory zapotilo, přesto zvítězilo

Norové si zatím na tomto šampionátu vybírají nováčkovskou daň, ani jednou ještě totiž nevyhráli. V utkání se Švýcarskem k tomu neměli daleko, nakonec si ale hokejisté helvétského kříže tři body ukrást nenechali.

Do duelu vstoupilo lépe Norsko, které se v desáté minutě dostalo po nechytatelné střele Lesunda do vedení. Švýcaři ale nemohli nalézt recept na skvěle chytajícího Svendsena. To se jim podařilo až pět minut před koncem druhé třetiny, kdy srovnal Herzog.

V závěrečné periodě pak přítomní diváci v Malmö Areně mohli vidět zajímavé drama. Švýcarsko se poprvé dostalo do vedení, o to ale při oslabení opět přišlo, a tak rozhodující byla až střela Rouillera. Další branky k vidění nebyly, a tak si Norsko po neúspěchu ve skupině B zahraje zápas o udržení.

Švýcarsko – Norsko 3:2
Branky a nahrávky: 35. Herzog (Fiala), 47. Mi. Müller (Zangger), 52. Rouiller (Fiala) – 10. Lesund, 49. Rasch (Tonjum, Lesund).