29.12.2017 | Věra Novotná

Česká dvacítka měla volno, na programu byl zápas pod otevřeným nebem

Čtvrtý hrací den znamenal volno pro většinu účastníků letošního juniorského mistrovství světa v Buffalu. Na programu byly pouze dva duely, z čehož jeden znamenal svátek pro všechny přítomné. Druhý ze zápasů se totiž odehrál pod otevřeným nebem. Účastníky duelu na stadionu New Era Field nemohly být jiné týmy než Kanada a USA. Před tímto zápasem sehrál svůj třetí duel také další soupeř českého celku. Bělorusové si však nepřipsali výhru ani tentokrát.

Bělorusko – Rusko 2:5 (0:2, 0:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 43. Derjabin (Pisčuk), 51. Pisčuk (Martynov) – 11. Poloďan (Makejev, M. Malcev), 13. Rubcov (Manukjan, Minulin), 24. K. Kostin (Svečnikov), 45. Kajumov (Rubcov, Manukjan), 49. K. Kostin (Svečnikov, Ivanov).

Bělorusové usilovali o stejné překvapení, které se o den dříve povedlo celku Slovenska. Ruský výběr si však zápas zkušeně pohlídal. Po čtyřiceti minutách vedl zásluhou dvoubodového Rubcova o tři branky. Ve třetí třetině se Bělorusové trefili dvakrát, do statistik se jedním gólem a jednou nahrávkou zapsal Pisčuk. Tým sborné ale přidal rovněž ve třetí třetině dvě branky a zajistil si tak výhru 5:2.

Kanada – USA 3:4sn (2:0, 1:1, 0:2 – 0:0)

Branky a nahrávky: 5. Makar (Thomas), 16. Dubé (Steel), 38. Katchouk (Bean) – 37. Bellows (Mittelstadt), 47. Perunovich, 47. B. Tkachuk, rozh. náj. Bellows.

Počasí si s turnajem v Buffalu poněkud zahrálo a první sněhové vločky si schovalo právě na duel pod otevřeným nebem. Ani chumelenice ale neodradila 44 592 fanoušků, aby si duel mezi věčnými rivaly nechali ujít. Kanadští hokejisté zvládli první třetinu, v níž využili obě dvě nabídnuté přesilovky a vytvořili si dvoubrankový náskok. V závěru druhé dvacetiminutovky dokázali američtí hokejisté snížit, ale zástupci javorových listů si vzali dvoubrankový náskok zpět. Pro zástupce hostitele šampionátu byla tak klíčová třetí třetina, kterou Američané zvládli a poslali zápas do prodloužení. V nastaveném čase gól nepadl, na řadu tak přišly samostatné nájezdy, které ovládli hráči USA.