03.01.2013 | Petr Dejnožka

Česká dvacítka končí pátá, sestupují Lotyši

Předposlední hrací den na šampionátu rozhodoval o tom, na jakém místě se umístí Česká republika. Nakonec čeští mladíci obhájili páté místo, po vyrovnané bitvě totiž porazili Švýcary. Ve skupině o udržení Finové nadělovali, Němci rozhodli o svém setrvání mezi elitou.

Češi obhájili páté místo, Švýcary porazili i podruhé na turnaji

Čeští reprezentanti se po debaklu proti Spojeným státům postavili v souboji o páté místo Švýcarům. Právě tato dvě mužstva se potkala již v základní skupině, před čtyřmi dny se radoval český výběr v poměru 4:3 po prodloužení. V úvodních minutách byly k vidění zejména individuální chyby českých hráčů, po kterých se hokejisté helvétského kříže dostali do vedení. Lukáš Sieber v samostatném úniku vymetl pravý růžek Bartošákovy branky.

„Švýcarsko se tlačilo do branky, pokoušelo se hrát aktivně. Jejich hra se téměř vůbec nelišila od zápasu v základní skupině," řekl po utkání trenér Přerost. Ve druhé třetině se začali prosazovat také čeští hokejisté, v přesilové hře se ujal pokus Dmitrije Jaškina z mezikruží. Zřejmě nejzajímavější pasáž přišla v závěru druhého dějství, kdy se fanoušci v slabě zaplněné Ufa Areně dočkali hned tří branek.

Češi zásluhou Tomáše Hyky otočili skóre ve svůj prospěch, nicméně v 39. minutě přišel bleskový protiútok soupeře a vyrovnávající gól Andrighetta. Stav 2:2 ale vydržel pouhých čtrnáct vteřin, když skvělou individuální akci předvedl Martin Frk a po objetí branky opět posunul český reprezentační výběr o krok blíže ke konečnému pátému místu.

Když devět minut před koncem zvyšoval na rozdíl dvou branek druhým přesilovkovým gólem v zápase Tomáš Hertl, zdálo se, že není co řešit. Švýcarští bojovníci se ale nevzdali a také v početní výhodě snížili na konečných 4:3. Svoji druhou branku v zápase zaznamenal Sven Andrighetto. „V první třetině jsme měli v obraně pár okének, ale jinak jsme měli utkání ve své režii,“ uvedl trenér Miroslav Přerost.

Zápas tak skončil stejným poměrem jako první vzájemný souboj, tento výsledek určil pro české hokejisty konečné páté místo a lepší pozici pro nasazení do skupin pro příští šampionát ve švédském Malmö. „Chtěli jsme být ve čtvrtfinále, což se nám podařilo. V něm to pak bylo po porážce zklamání, ale jinak nás těší, že jsme obhájili páté místo," zhodnotil turnaj brankář Bartošák.

Finsko – Slovesko 11:4 (3:0, 4:3, 4:1)
Branky: 4. Jarvelainen, 9. Salomaki, 14. Armia, 22. Barkov, 23. Armia, 24. Armia, 38. Salomaki, 46. Lehkonen, 48. Teravainen, 57. Teravainen, 59. Maatta – 29. Mráz B., 34. Buri, 35. Bíreš, 45. Bíreš

Lotyšsko nezvládlo druhou třetinu a s elitní divizí se loučí

Souboj o všechno čekal na Němce a Lotyše. Obě mužstva potřebovala nutně zvítězit, aby se zachránila v nejvyšší skupině šampionátu do dvaceti let. První třetina vyšla herně lépe Lotyšům, kteří se zaslouženě dostali do nejtěsnějšího možného vedení. Branka Rancevse v 16. minutě byla však ze strany Pobaltského státu na dlouhou dobu vše.

Jeden ze zlomových okamžiků duelu přišel na začátku druhé třetiny, když šest vteřin po jejím začátku prošla lotyšskému gólmanovi Punnenovsovi střela Riedera. Německému celku vyšla druhá třetina mnohem lépe, když přesně v polovině zápasu strhl vedení na jejich stranu z povedeného protiútoku nejlepší hráč zápasu Leon Draisaitl. A to nebylo ze strany našeho západního souseda vše. Do konce druhé dvacetiminutovky se trefil ještě Christian Kretschmann a s ambicemi Lotyšů to nevypadalo růžově.

Jejich nástup do poslední periody byl sice velmi aktivní, nicméně jejich snahu utnul kat Leon Draisaitl. Přesnou střelou zvýšil již na rozdíl tří branek a oslava německého týmu mohla pomalu vypuknout. Lotyšsku pak ještě nevyšla dlouhá hra bez brankáře, při které dovezl puk do odkryté sítě Sebastian Uvira. Poslední slovo v zápase však měli Lotyši, kteří minutu před koncem upravili na konečných 5:2. Ani to je již nezachránilo před pádem do nižší divize, kde je nahradí Norsko. Němci, jakožto nováček, úkol splnili a v elitní divizi se na ně můžeme těšit i příští rok.

Německo – Lotyšsko 5:2 (0:1, 3:0, 2:1)
Branky: 21. Rieder, 31. Draisaitl, 37. Kretschmann, 46. Draisaitl, 56. Uvira – 16. Rancevs, 59. Kuzmenkovs

Slováci se s Ufou rozloučili vysokou prohrou s Finskem

Rozhodně jiný průběh si představovali slovenští hráči v čele s trenérem před závěrečným zápasem o první místo ve skupině o udržení proti Finsku. Úvod zápasu svěřencům trenéra Ernesta Bokroše hrubě nevyšel a během první třetiny Slováci inkasovali hned třikrát. Lavička se do druhého dějství rozhodla poslat místo brankáře Nagyho náhradníka Romančíka, který ale mezi tyčemi vydržel pouze tři minuty.

V tomto časovém rozmezí inkasoval z šesti střel tři góly a se svěšenou hlavou odjel zpět na střídačku. Za stavu 6:0 se začal probouzet také ospalý slovenský tým, který za první polovinu zápasu vyslal na soupeřovu branku pouhých osm střeleckých pokusů. Když za Slováky snižoval ve 35. minutě Andrej Bíreš již na 3:6, vypadalo to ještě na drama.

Ostřílený celek Suomi však comeback Slovenska razantně zamítl. Do konce zápasu se prosadil ještě pětkrát a stanovil tak konečný výsledek na 11:4. Nejvíce se dařilo Joelu Armiovi, který zaznamenal hattrick a zejména Teuvu Teravainenovi, který ke svým dvěma gólům přidal ještě tři nahrávky. Na slovenské straně musíme vyzvednout výkon Bruna Mráze a Andreje Bíreše, kteří se nejaktivněji podíleli na čtyřech vstřelených brankách slovenského týmu.

Finové tak bez ztráty bodu vyhráli skupinu o udržení, se čtyřbodovým odstupem se umístili právě Slováci. Oba celky se mohou těšit z účasti na příštím turnaji. Celé mistrovství vyvrcholí zítřejšími dvěma zápasy, v souboji o bronzové medaili si to rozdá domácí Rusko s Kanadou, o titulu světového šampióna se rozhodne ve večerním klání mezi Švédskem a Spojenými státy.

Finsko – Slovesko 11:4 (3:0, 4:3, 4:1)
Branky: 4. Jarvelainen, 9. Salomaki, 14. Armia, 22. Barkov, 23. Armia, 24. Armia, 38. Salomaki, 46. Lehkonen, 48. Teravainen, 57. Teravainen, 59. Maatta – 29. Mráz B., 34. Buri, 35. Bíreš, 45. Bíreš