16.05.2014 | Pavel Kuba, Dominik Tobola

Češi ztratili nadějně rozjetý zápas s Dánskem, podlehli v nájezdech

Česká reprezentace neudržela v sobotním programu mistrovství světa dvougólové vedení v utkání proti Dánsku, v poslední minutě inkasovala vyrovnávací trefu na 3:3 a nakonec soupeři podlehla po samostatných nájezdech. O góly českého týmu se postarali Klepiš, Jágr a Kindl. Důležitý souboj s Itálií zvládli Slováci.

Češi proti Dánsku ztratili dva body

O další překvapení na šampionátu se bohužel pro národní barvy postarali i Češi, kteří padli s Dánskem 3:4 po samostatných nájezdech. Přesto úvod zápasu se české družině vyvedl na jedničku. Již v sedmé minutě vedli svěřenci trenéra Růžičky 2:0, obě branky vstřelili z přesilových her. Nadějně vypadalo i skóre 3:1 z poloviny závěrečné třetiny.

Posledních pět minut základní hrací doby ale patřilo soupeři z Dánska. Ten nejprve dokázal vykřesat kontaktní branku, srovnat na 3:3 se mu podařilo v závěrečné minutě třetí části. O výsledku utkání nakonec musely rozhodovat až samostatné nájezdy, ve kterých se trefil pouze Dán Boedker, čímž rozpoutal obrovský výbuch radosti na norské střídačce. Dánové se tak postarali o další překvapení na turnaji a favorizované Čechy obrali o dva body.

Dánsko – Česko 4:3sn

Góly a nahrávky: 10. Lassen (Christensen), 56. Jesper Jensen (Staal, Hansen), 60. Bjorkstrand (Hansen, Madsen), rozh. náj. Boedker – 5. Klepiš (Jágr, Němec), 7. Jágr (Sobotka), 46. Kindl (Červenka, Klepiš).

Ruská suverenita na turnaji trvá

Třízápasovou šňůru sobotních utkání na ledě Minsk Areny odstartoval souboj prvního s druhým týmem ve skupině. Lotyši ihned v úvodu zaskočili jasného favorita a díky brance Mikse Indrašise šli do vedení. Rusové však pobaltský tým poté jasně přehrál, třemi brankami v rozmezí sedmi minut v podstatě rozhodli utkání.

V polovině zápasu ještě zvýšil Kalinin na konečných 4:1. Nic už na tom nezměnila ani následná pětiminutová přesilovka sborné, kterou zařídil svým ostrým faulem Girgensons. Rusové jsou tak nadále stoprocentní a už se mohou chystat na čtvrtý tým skupiny A. Lotyši budou ještě o play-off bojovat.

Lotyšsko – Rusko 1:4

Góly a nahrávky: 8. Indrašis (Štals) – 11. Tichonov, 16. Širokov (Medveděv, Tichonov), 19. Tichonov (Plotnikov, Ovečkin), 29. Kalinin (Kutuzov).

Famózní obrat Francie a následná výhra na nájezdy

Strhující podívanou přineslo první sobotní utkání v hale Čižovka. Ke konci druhé třetiny prohrávala Francie s Norskem 1:3, hokejisté ze země galského kohouta však dokázali během necelé minuty vstřelit tři branky, čímž před druhou sirénou zcela pozměnili vývoj utkání. Ve třetí části dosáhli Norové přeci jenom na vyrovnání výsledku a o vítězi se tak muselo rozhodovat až v penaltovém rozstřelu.

Samostatné nájezdy zvládli lépe hokejisté Francie, kteří po Kanadě přehráli v dovednostní disciplíně i Norsko. Rozhodující trefu si schoval na třetí sérii francouzský útočník Stéphane da Costa. Hokejisté ze západu Evropy tak získali důležitý skalp přímého konkurenta v boji o čtvrtfinále a postup mezi nejlepší osmičku turnaje mají pevně ve svých rukou.

Francie – Norsko 5:4sn

Góly a nahrávky: 38. Roussel (Bellemare, Manavian), 38. Treille (Auvitu, Desrosiers), 39. Roussel (Bellemare, S. da Costa), 43. Bellemare (Roussel), rozh. náj. S. da Costa – 12. Trygg (M. Olimb, K. Olimb), 22. Ask (K. Olimb, M. Olimb), 42. Sörvik (Ask), 46. M. Olimb (K. Olimb).

Domácí tým rázně vykročil ke čtvrtfinále

Domácí hokejisté vstupovali do utkání s Německem s vědomím, že chtějí-li si udržet šanci na účast ve čtvrtfinále, musejí zvítězit. Po první třetině, kterou Bělorusové prohráli 1:2, to ovšem vypadalo všelijak. Do druhého dějství připravil trenér Hanlon několik překvapení v čele s novou tváří v brance – Kevinem Lalandem.

Grabovskij a spol. dokázali srovnat, ve třetí třetině pak trojitou porcí nakrmili německou branku a Minsk Arena mohla opět bouřit. Domácí tým má tak velkou naději, že se na prvním šampionátu na území své země podívá do play-off. Němcům se naopak tato vidina definitivně rozplynula.

Bělorusko – Německo 5:2

Góly a nahrávky: 16. Stěpanov (Grabovskij, Kaljužnyj), 35. Ugarov (Stěpanov), 43. Grabovskij (S. Kosticyn, Kaljužnyj), 45. Platt (Stasenko, Stas), 50. Grabovskij (S. Kosticyn) – 9. Hospelt, 12. Barta (Schütz, Mauer).

Slováci si s Italy nepřipustili žádné komplikace

Předpokládaný vývoj utkání měl poslední sobotní duel v Čižovce mezi o čtvrtfinále bojujícím Slovenskem a outsiderem z Itálie. Slovensko bylo v celém utkání jednoznačně lepším a postupně nasázelo Itálii čtyři branky. Jednou se však dokázali trefit i Italové, ke konci druhé třetiny překonal brankáře Laca kapitán Egger.

Slováci se díky výhře 4:1 vrátili do bojů o čtvrtfinále, v tabulce mají stejný počet bodů jako Česká republika, Francie a Norsko, oproti ostatním týmům ale mají o jeden zápas odehráno více. Na druhé straně Itálie se neodlepila od posledního místa a její šance na záchranu v elitní skupině se kvůli výhře Dánska o další kus snížily.

Slovensko – Itálie 4:1

Góly a nahrávky: 11. Ďaloga (Sloboda), 24. Viedenský (Ďaloga, Réway), 35. Tatar (Miklík), 49. Miklík (Tatar, Šatan) – 39. Egger (Rocco).

Kazachstán blízko sestupu do první divize

Málokdo by před turnajem tušil, že právě v tomto souboji půjde o udržení v elitní skupině. Co Kazachstán, to se čekalo. Ale Švýcaři, obhájci stříbrné medaile z loňského šampionátu? To je realita. Tým helvétského kříže však těžkou úlohu splnil a nově přeskupené formace trenéra Seana Simpsona rozstříleli jediného zástupce asijského kontinentu 6:1.

Kazaši se tak po roce, ač po sympatických výkonech a senzačním bodu s americkým týmem, opět loučí s A skupinou mistrovství světa a do České republiky se tak za rok nepodívají. Švýcaři se zase nepodívají do play-off, alespoň však zažehnali katastrofu.

Švýcarsko – Kazachstán 6:2

Góly a nahrávky: 10. Kukan, 15. Hollenstein (Seger, Ambühl), 28. Weber (Josi), 38. Ambühl (Hollenstein), 44. Cunti (Moser, Josi), 47. Blum (Cunti, Brunner) – 51. Krasnoslobodcev (Dallman, Blochin), 60. Rymarev (Krasnoslobodcev, Blochin).

Galerie