27.03.2012 | Jan Chlubna

Češi zdolali Estonce po nájezdech a vyhráli základní skupinu

Čeští sledge hokejisté porazili na mistrovství světa Estonce 2:1 po samostatných nájezdech a do semifinále budou nasazeni jako vítěz skupiny A. Proti nováčkovi šampionátu otevřel skóre v 5. minutě Zdeněk Hábl, ale Ivar Liiv do přestávky vyrovnal. Bod navíc zajistila znovu stoprocentní úspěšnost v nájezdech, rozhodující proměnil ve druhé sérii Zdeněk Krupička. Semifinále je v Hamaru na programu ve čtvrtek 29. března od 14:30, soupeřem bude Korea, která v rozhodujícím souboji druhé základní skupiny porazila Itálii 4:0.
Estonci rozehráli hned v 1. minutě přesilovku, ale Vápenku krátce po osmé ranní příliš neprobudili. Ani Falkenberg neměl na druhé straně žádnou práci a aniž by si sáhl na puk, využil Zdeněk Hábl volnosti a na konci 5. minuty z prostoru mezi kruhy otevřel skóre.

Češi dál zaměstnávali Falkenberga, Kubeš ani Berger však svými pokusy estonského brankáře nepřekvapili a Estonci z ničeho nic udeřili. V závěru 11. minuty vybojovali puk za Vápenkou a nehlídaného prostoru před brankovištěm využil Ivar Liiv.

Český tým musel zkraje druhé třetiny znovu bránit ve čtyřech, ale přesilovky nebyly silnou zbraní Estonců.  Na rozdíl od defenzivy, která fungovala spolehlivě a dovolila ohrožení Falkenbergovy branky jen sporadicky. Jednu střelu si připsali Geier s Krupičkou, ostatní mířili mimo a až ke konci jediné české přesilovky v zápase dorážel bojovně ale neúspěšně Fojtík.

Přestávkou půlená přesilová hra při třetím Bergerově vyloučení jen potvrdila estonskou nepohodu v této disciplíně. Po návratu z trestného boxu mohl Berger odčinit svých šest minut nuceného odpočinku, v individuální akci však trefil jen tyč. Prakticky po celý zbytek třetiny Češi dobývali estonské zákopy jako před rokem v Sollefteå, kromě další tyčky nastřelené Hrbkem ale více nevytěžili.

Prodloužení drželo nastolený trend. Do dvou pěkný pozic se dostal Geier, povedenou střelu vyslal Kubeš, ale Falkenberg nekapituloval. Vápenka se kotouče dotknout nemusel, to až při samostatných nájezdech, které zahájili Estonci. Za modré proměnil jen ve druhé sérii Kalm, zatímco Erik Fojtík i Zdeněk Krupička nezaváhali a třetí český nájezdník už na led nemusel.

„Přišlo mi, že jsme si mysleli, že se to tak nějak vyhraje,“ začal kriticky hodnocení zápasu Zdeněk Krupička. „Estonsko bylo papírově nejslabší soupeř skupiny a možná, kdyby nepadl ten docela šťastný vyrovnávací gól, vyvíjel by se zápas jinak. Takhle jsme se pořád museli trochu obávat o výsledek,“ připustil.

Češi přijížděli do Olympijského amfiteátru prakticky ještě za tmy. Začínat na mistrovství světa v 8 hodin ráno, to se jen tak nevidí, a to ještě na stadionu čekaly potíže v podobě vypnutých světel v kabině bez oken. Rozhodující nájezdník ale odmítl, že by brzký budíček byl příčinou toho, že hra neměla přímo strhující spád. „Spíš jsme se už všichni viděli na prvním místě, postup jsme měli jistý už dva dny a to se asi projevilo na našich hlavách. Pak se těžko hrálo,“ sáhl do kolektivního svědomí. Přitom několikrát zaujal napadáním rozehrávky už v hloubi útočného pásma. „Musí se hrát do konce skupiny a trenér po nás napadání požadoval. Nějaké chyby jsem udělal, ale snažil jsem se hrát na plno,“ zhodnotil svůj výkon.

To nejpodstatnější od Zdeňka Krupičky přitom přišlo při nájezdech. Po úspěšném Fojtíkově pokusu i on překonal Valerije Falkenberga. „Trenér se postupně ptal, David Palát a Zdenál Háblů nechtěli a pak přišel za mnou. Já jsem si věřil, měl jsem zkusit kličku, kterou jsem dělal o den dřív na tréninku. Jejich gólman sice má docela dobré přesuny, ale povedlo se mi udělat kličku rychle a přehodit ho,“ řekl o nájezdu, který se zapsal do statistiky jako vítězný gól.

Česká republika – Estonsko 2:1sn (1:1, 0:0, 0:0 – 0:0)

Branky: 5. Hábl (Palát), rozhodující nájezd Krupička - 11. Liiv (Tiitsu).
Rozhodčí: Webinger – Kasahara, Kristoffersen. Vyloučení: 3:2. Bez využití.
Česká republika: Berger, Hrbek, Kubeš, Kvoch - Palát, Geier, Krupička - Fojtík, Hábl, Šafránek
Estonsko: Falkenberg - Eerma, Tiitsu, Vasar, Kolk - Koppelmann, Kalm, Piirioja - Penno, Liiv