09.05.2019 | Redakce

Češi zahájí světový šampionát zápasem proti Švédsku

Mistrovství světa v ledním hokeji na Slovensku se nezadržitelně blíží. Už v pátek 10. května odstartují nelítostné boje o titul světového šampiona. Česká republika se už první hrací den utká se Švédskem, o den později narazí na Nory. Skupinová fáze končí 21. května, finále se pak odehraje v neděli 26. května. V české nominaci nechybí zvučná jména jako Jakub Voráček, Jakub Voráček nebo Ondřej Palát.

Už první hrací den, tedy 10. května, nastoupí český výběr do svého prvního utkání na šampionátu. Duel začíná v 20:15. Všechny zápasy skupinové fáze sehraje český tým na Zimním stadionu Ondreje Nepely s kapacitou 10 110 míst v malebné Bratislavě. Na ledovém kluzišti se o první výhru na turnaji poperou se silnými Švédy. Ve skupině "B" potkají ještě Rusko, Švýcarsko, Norsko, Lotyšsko, Rakousko a Itálii.

V českém týmu nechybí zvučná jména ze zámořské NHL, například Radko Gudas s Jakubem Voráčkem z Philadelphie, Filip Hronek z Detroitu nebo třeba Filip Chytil z New Yorku. Trenéři zapsali ve čtvrtek na soupisku 2 brankáře, 7 obránců a 10 útočníků. O pár posledních míst na soupisce se popere v obraně Petr Zámorský, v útoku pak Tomáš Zohorna, Robin Hanzl, Hynek Zohorna a David Tomášek. Jakub Kovář národní tým už opustil a odjel domů. Na soupisce bylo v pátek ráno ještě šest volných míst. Do dějiště MS mohou dorazit ještě Radek Faksa a Pavel Francouz, jejich týmy už vypadly z play off NHL.

Soupiska reprezentace na MS 2019:

Brankáři: Patrik Bartošák (HC Vítkovice Ridera), Šimon Hrubec (HC Oceláři Třinec).

Obránci: Radko Gudas (Philadelphia, NHL), Jan Rutta (Tampa Bay, NHL), Filip Hronek (Detroit, NHL), David Sklenička (Laval, AHL), Michal Moravčík (HC Škoda Plzeň), Jan Kolář (Chabarovsk, KHL), David Musil (HC Oceláři Třinec).

Útočníci: Jakub Voráček (Philadelphia, NHL), Ondřej Palát (Tampa Bay, NHL), Michael Frolík (Calgary, NHL), Dominik Simon (Pittsburgh, NHL), Dmitrij Jaškin, Jakub Vrána (oba Washington, NHL), Filip Chytil (New York, Rangers, NHL), Michal Řepík (Podolsk, KHL), Dominik Kubalík (Ambri-Piotta, Švýcarsko), Jan Kovář (HC Škoda Plzeň).

Aktuálně mimo soupisku: Petr Zámorský, Tomáš Zohorna, Hynek Zohorna, Robin Hanzl, David Tomášek

Rozpis reprezentace na MS 2019 v základní skupině:

10. 5. 20:15 Česko – Švédsko

11. 5. 20:15 Norsko – Česko

13. 5. 16:15 Rusko – Česko

16. 5. 20:15 Česko – Lotyšsko

17. 5. 20:15 Česko – Itálie

19. 5. 16:15 Rakousko – Česko

21. 5. 12:15 Česko - Švýcarsko