02.01.2018 | Ladislav Vácha

Češi zabojují o medaili! Dál jdou i Kanada, Švédsko a USA

Buffalo – Čeští junioři na mistrovství světa zvládli den D a po 13 letech prošli čtvrtfinálovou branou, když silné Finsko zdolali 4:3 po samostatných nájezdech. Role papírových favoritů zvládly Kanada, jež rozstřílela Švýcarsko 8:2, Švédsko po těsném triumfu 3:2 nad Slováky a domácí USA, jež přetlačily sbornou 4:2. V prvním duelu o záchranu Dánové vystřihli úžasný obrat a skolili Bělorusy 5:4.

O záchranu:

Dánové začali skvěle a úvodní dvacetiminutovku ovládli 2:0. Nejdříve se v 16. minutě krásně trefil z okraje kruhů Jonas Röndbjerg a vzápětí našel mezírku mezi Griščenkovými betony Phillip Schultz. Na začátku prostřední části snížil po obkroužení soupeřovy brány při oslabení Ilja Litvinov a při hře v početní převaze vyrovnal ranou od modré čáry Vladislav Jerjomenko. A to nebylo vše! V úvodu třetí periody využil obrovské hrubky soupeře při rozehrávce Ivan Drozdov a pohrál si s gólmanem Krogem. A když ve 49. minutě při přesilovce poslal z dorážky Bělorusko do trháku Igor Martynov, o výhře Fajkovovy družiny zřejmě nikdo nepochyboval. 

Jenže pozor! Zanedlouho snížil přesným projektilem z okraje kruhů Joachim Blichfeld, tentýž hráč v čase 59:26 z dorážky vyrovnal a pouhých 15 sekund před třetí sirénou se stal hrdinou seveřanů Andreas Grundtvig, jehož nevinná střela z takřka nulového úhlu k údivu všech na stadionu zapadla za záda překvapeného brankáře Griščenka. Dánsko tak díky fantastickému finiši zvládlo první bitvu o záchranu a vyhrálo nad papírovým favoritem těsně 5:4.    

Bělorusko – Dánsko 4:5 (0:2, 2:0, 2:3)

Branky a nahrávky: 22. Litvinov, 30. Jerjomenko (Suško, Šarangovič), 42. Drozdov, 49. Martynov (Suško, Šarangovič) – 16. Röndbjerg (Blichfeld), 17. Schultz (Madsen, Grundtvig), 50. Blichfeld (Röndbjerg, Jessen), 60. Blichfeld (Setkov), 60. Grundtvig (Röndbjerg, Mogensen).


Čtvrtfinále:

Češi otevřeli gólový účet zápasu v 7. minutě, když se při přesilovce trefil nad Luukkonenovo rameno Filip Zadina. Finové potom měli více ze hry, ale dlouho nemohli vyzrát na skvěle chytajícího brankáře Kořenáře. Povedlo se jim to až v úvodu 2. třetiny, když se při hře v početní převaze postaral z dorážky o vyrovnání Aapeli Räsänen. Suomi měly více ze hry a na konci první půlky utkání dokonaly obrat, když z blízkosti modré čáry zavěsil pod víko Olli Juolevi. 

Ve 35. minutě však soupeři pláchl do samostatného úniku Kristian Reichel a precizním blafákem vyrovnal na 2:2. Hokejisté ze země tisíce jezer si vzali zpět ztracené vedení ve 49. minutě, kdy doklepl hrací předmět za Kořenářova záda Kristian Vesalainen. S českým výběrem to vypadalo hodně špatně, jenže v 58. minutě při hře bez brankáře vyrovnal šikovnou tečí mezi betony Filip Zadina. Zápas dospěl až do samostatných nájezdů, v nichž vystřelil Pešánově družině senzační postup Martin Nečas, jenž procedil kotouč mezi Luukkonenovy betony.  

Česko – Finsko 4:3sn (1:0, 1:2, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 7. Zadina (Nečas, Hájek), 35. K. Reichel (R. Pavlík, Budík), 58. Zadina (J. Galvas, Nečas), rozh. náj. Nečas – 24. A. Räsänen (Vesalainen, Juolevi), 30. Juolevi (Vesalainen, Kuokkanen), 47. Vesalainen (Tolvanen).


Javorové listy se zakously do svého soupeře hned po úvodním vhazování a už v 1. minutě slavily první branku, o níž se postaral Brett Howden. Kanaďané na ledě dál dominovali a před první sirénou udeřili ještě dvakrát po přesných trefách Calea Makara a Drakea Bathersona, jenž znovu udeřil ve 27. minutě. Do střelecké listiny se vzápětí zapsal Jordan Kyrou, a i když na 5:1 snížil Dario Rohrbach, pětibrankové vedení vrátil Kanadě Conor Timmins. 

Reprezentanti země helvétského kříže se dočkali své druhé trefy v 51. minutě, když se při oslabení ujal kotouče Axel Simic a parádní ránu poslal přesně k protější tyčce. Parta ze zámoří už však nedopustila žádné překvapení a dvěma góly podtrhla své vysoké vítězství i postup do semifinále. V čase 51:12 prostřelil gólmana Ritze z voleje Dillon Dubé a na konečných 8:2 upravil pouhých 51 sekund před koncem z dorážky Maxim Comtois.    

Kanada – Švýcarsko 8:2 (3:0, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 1. B. Howden (Comtois, Makar), 9. Makar (Timmins, Comtois), 13. Batherson (Katchouk, Thomas), 27. Batherson (B. Howden), 28. Kyrou (Steel), 33. Timmins (Steenbergen, B. Howden), 52. Dubé (Kyrou, Raddysh), 60. Comtois (B. Howden) – 29. Rohrbach (Le Coultre, Maillard), 51. Simic (Maillard).


Bitva velmi silného Švédska se Slovenskem měla být jednoznačnou záležitostí, ale opak byl pravdou. Úvodní dvacetiminutovka skončila bez branek, ale už za 9 sekund prostřední části skóroval z mezikruží pod lapačku brankáře Durného Isac Lundeström. Tre kronor měly více ze hry a ve 27. minutě šly zaslouženě do dvoubrankového vedení, když vystřihl úžasnou individuální akci s gólovou tečkou Fabian Zetterlund. 

Slováci se dostali na dostřel ve 38. minutě, a to díky první využité přesilovce na turnaji! Od modré čáry vypálil Martin Bodák a ranou o tyčku překonal brankáře Gustavssona. Švédi se mohli ještě více uklidnit brankou z 52. minuty, po nádherném pasu Tima Söderlunda pohodlně skóroval do zcela prázdné brány Isac Lundeström. Bokrošovým svěřencům stačilo na snížení jen 41 sekund. Nádherná nahrávka Miloše Kelemena našla před brankou hůl Martina Bodáka, jenž přišpendlil kus černé gumy pod břevno. Víc už ale Slovensko nestihlo a prohrálo těsně 2:3.      

Švédsko – Slovensko 3:2 (0:0, 2:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 21. Lundeström (Söderlund), 27. Zetterlund, 52. Lundeström (Söderlund, Steen) – 38. Bodák (Čacho, Buček), 52. Bodák (Kelemen).


Domácí celek šel do vedení už ve 3: minutě, kdy využil hned první přesilovou hru. Parádní pas do prostoru pravého kruhu obdržel Kieffer Bellows a svižnou ranou z voleje trefil odkrytý kout brány. Sborná odpověděla v 11. minutě, když zakončil její rychlý protiútok Marcel Šolochov a z těžkého úhlu bekhendovou střelou k přední tyči zaskočil gólmana Wolla. Američané se radovali ze zisku vedení v 15. minutě, když gólman Suchačov po svém zákroku vyjel daleko ze svého brankoviště a chvíli nevěděl, kde je puk, čehož využil pohotový Kailer Yanamoto.

V prostřední části sice čekali fanoušci na branku marně, ale ve třetím dějství už si přišli na své. Ve 44. minutě vykouzlil špičkové sólo Andrej Altybarmakjan, jenž se z levého křídla nádherně protáhl až před brankoviště a po povedené kličce nekompromisně vyrovnal. Rozhodující moment napínavé bitvy přišel v čase 52:31. Nahozený puk se rychle odrazil od zadního mantinelu do levého kruhu ke Kiefferu Bellowsovi, jenž po mohutném nápřahu ukázkově napasoval kus černé gumy pod břevno. Rusko ještě zkusilo závěrečnou hru bez brankáře, ale při ní podtrhl vítězství USA Joey Andreson.      

USA – Rusko 4:2 (2:1, 0:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 3. Bellows (B. Tkachuk, Fox), 15. Yamamoto (Mittelstadt, Samberg), 53. Bellows (Samberg), 60. J. Anderson (Poehling, R. Lindgren) – 11. Šolochov (K. Kostin, Jelizarov), 44. Altybarmakjan (Samorukov).

Nejbližší program:

Dánsko – Bělorusko (o záchranu, čtvrtek 4. ledna, 18:00)  

Švédsko – USA (semifinále, čtvrtek 4. ledna, 22:00)

Kanada – Česko (semifinále, pátek 5. ledna, 2:00)