29.04.2021 | Petr Dejnožka

Češi vzdorovali dalšímu gigantovi a berou bod. S USA padli po nájezdech

Na mistrovství světa hráčů do osmnácti let se vykrystalizovala postupová osmička! Chybět v ní nebude česká reprezentace, která v dalším urputném boji okradla o jeden bod tým Spojených států, když duel dotáhla za stavu 1:1 až do nájezdů. Očekávané výhry slaví Rusové i Švédi, Bělorusové v přímém souboji ukončily naději Lotyšska na čtvrtfinále jednoznačným vítězstvím.

skupina B

Německo – Rusko 1:6 (0:1, 0:3, 1:2)

Branky a nahrávky: 55. Korte (Zap, Rossmy) – 11. Jurov (Svečkov), 21. Mičkov (Čibrikov, Novikov), 28. Mičkov (Grudinin, Makarov), 36. Mičkov (Poltapov), 46. Kvočko (Čibrikov, Figurin), 59. Mičkov (Figurin).

Rusko potvrdilo ve skupině B roli favorita a zapsalo si první plnohodnotné vítězství v turnaji. Proti posledním Němcům se příliš nenadřelo, náš západní sok totiž nekousal. Skóre otevřel v jedenácté minutě Jurov, tento stav nakonec vydržel až do konce úvodní dvacetiminutovky, poté to ale začalo padat. Skóre se nakonec vyšplhalo na poměr 6:1, čestnou trefu Němců zaznamenal pět minut před koncem Korte. Německo tak přišlo i o poslední šanci na postup do čtvrtfinále.

USA – Česko 2:1 po nájezdech (0:1, 0:0, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 43. Pastujov (Hutson), rozh. náj. Hutson – 16. Ryšavý (P. Moravec, Altrichter).

Další sympatický výkon českých mladíků! Po velké přestřelce s Finskem tentokrát čeští hokejisté do osmnácti let vzdorovali také Spojeným státům. V souboji se zámořským celkem se dostali Češi do vedení v 16. minutě zásluhou gólu Martina Ryšavého, Američané těsné manko umazali až na začátku třetí třetiny. Duel nakonec došel až do samostatných nájezdů, v nich se činili gólmani. Jediný kotouč za záda Šatného propasíroval Lane Hutson, který tím připsal bonusový bod na straně USA.

Po zisku jednoho bodu mají Češi definitivně jistotu účasti ve čtvrtfinále, o lepší výchozí pozici si to rozdají v závěrečném zápase skupiny proti Rusku.

skupina A

Švédsko – Švýcarsko 3:1 (0:0, 3:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 33. Rosén (Lysell), 35. Dower-Nilsson (Lysell), 36. Sundin (Dower-Nilsson, Edvinsson) – 23. Bougro (Nicolet, Greuter).

Hokejisté Tre Kronor zvládli odčinit nevídaný debakl od Kanady a vrátili se na vítěznou vlnu. Druhou výhru v základní skupině A si připsali proti Švýcarům. Ve vyrovnaném zápase se jako první prosadili právě hokejisté helvétského kříže, když je zkraje druhé třetiny dostal do vedení Bougro. Další překvapení ale Švédsko nepřipustilo. Švédsko totiž dostalo k dispozici pětiminutovou přesilovou hru, během které vstřelilo hned tři góly a soupeře tím zlomilo do kolen. Po výsledku 3:1 se Švédsko posunulo v tabulce na šest bodů, Švýcarsko zůstává se třemi čtvrté.

Bělorusko – Lotyšsko 6:2 (1:0, 3:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 3. Nikolajenja (Anoško, Sidorov), 21. Klimovič (Kuzmin, Sidorov), 23. Klavdijev (Sazanovič, Kuzmin), 39. Klimovič (Šilo), 50. Morozov (Ignatěnko, Loško), 58. Michaljov (Suščinskij, Sidorov) – 24. Lavinš (Purmalis, Ozolinš), 59. Darzinš.

Důležitý souboj o případný postup mezi čtyři nejlepší vyzněl jasně. Bělorusové šli proti Lotyšům za výhrou od úvodního vhazování a po 23 minutách vedli dokonce již 3:0! Na kontaktní branku soupeře však nikdo z Lotyšů nedokázal navázat a Bělorusko si tak dokráčelo pro pohodlnou výhru a jistotu účasti ve čtvrtfinále. To Lotyšsko již dobře ví, že po posledním utkání na turnaji hokejistů do osmnácti let končí.