22.04.2015 | Pavel Kuba

Češi ve čtvrtfinále nestačili na USA a z MS U18 se vrátí bez medaile

Medailový úspěch z posledního MS osmnáctiletých se letos ve Švýcarsku opakovat nebude. Svěřenci trenéra Jakuba Petra nestačili ve čtvrtfinále na favorizovanou Ameriku a po jasně prohře 2:7 se s turnajem loučí na 6. místě. Bojovat o medaile budou vedle Spojených států ještě výběry Kanady, Finska a Švýcarska.

Český sen o postupu uťala již prví třetina, Amerika v ní skórovala čtyřikrát

Čeští hokejisté si před čtvrtfinálovým zápasem moc dobře uvědomovali sílu svého protivníka. A ta se na živo ukázala hned od prvních minut. Již z první střely trefili Američané břevno a v útočném zámku pokračovali prakticky až do první sirény. Jedenáct minut dokázali čeští mladíci udržet bezbrankový stav, americká mašina však od dvanácté minuty začala i střílet góly a po první třetině zařídila luxusní čtyřbrankový náskok svému týmu.

Ve druhé části se hra sice srovnala a Češi se dočkali první gólové radosti, v začátku třetí třetiny ale veškeré naděje na velký zvrat vzaly za své. Američané rychle přidali další dvě trefy a o vítězství se již připravit nenechali. Konečným výsledkem 7:2 potvrdil výběr USA své papírové předpoklady a po zásluze postoupil do bojů o medaile. Pro český výběr celé švýcarské dobrodružství skončilo již ve čtvrtfinále.

USA - Česko 7:2 (4:0, 0:1, 3:1)
Branky a nahrávky:
12. Matthews (Fischer, Tkachuk), 12. Keller (Bracco), 13. Floodstrand (Warren, Fitzgerald), 16. Kunin (Fischer), 41. Matthews (Tkachuk, Roslovic), 43. Bracco (Fitzgerald, White), 54. Kunin (Jones, Boka) – 28. Svoboda (Furch, Kalina), 53. Zacha (Kaše, Hronek).

Slováci finského Vehvilainena nepřekonali ani jednou

Dvě třetiny drželi Finové těsný jednobrankový náskok nad slovenským soupeřem a Slováci stále věřili v šanci na zvrat. Již v sedmé minutě otevřel skóre finský blesk Laine, další branku ale diváci v Lucernu viděli až po devětatřiceti minutách hry. V rozmezí tří minut přidal dva góly Fin Tavernier a definitivně uťal naděje slovenského mužstva na překvapivý postup.

Slováci recept na výborně chytajícího Vehvilainena nenašli, neuchytila se ani jedna z jedenadvaceti slovenských střel. To Finům stačilo na postup mezi nejlepší čtveřici turnaje třiadvacet střeleckých pokusů, z čehož hned tři byly úspěšné.

Finsko - Slovensko 3:0 (1:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
7. Laine, 46. Tavernier (Ruotsalainen), 49. Tavernier (Ruotsalainen).

Kanada překvapení nedopustila, k výhře nad Švédy ji nasměrovala první třetina

Postup do semifinále si ve čtvrtek zajistil i reprezentační výběr Kanady. Ten v hlavním dějišti šampionátu v Zugu sehrál duel se Švédskem a po výhře 5:3 se mohl radovat z postupu dále. Kanaďané o svém osudu rozhodli z velké části již v první třetině, kterou vyhráli 3:1. Švédové sice z kraje druhé třetiny dokázali stáhnout náskok soupeře na rozdíl jedné trefy, Kanaďané se ale do dvoubrankového vedení znovu vrátili a stejný náskok prakticky udrželi i po uplynutí šedesáti minut hry.

Za zmínku určitě ještě stojí gól Švédska na 4:3 z 56. minuty utkání. Lépe ale pravit vlastní gól Kanady. Kanaďané měli hrát přesilovou hru, jejich brankář Sawchenko opustil bránu, když obránce Jérémy Roy nezachytil na modré čáře zpětnou přihrávku a puk se nakonec doklouzal až do opuštěné kanadské klece. Postup dále ale tahle kuriózní situace Kanadu nestála. Z následující přesilové hry přidali Kanaďané pátou trefu a stanovili výsledek zápasu na již zmiňovaných 5:3.

Kanada - Švédsko 5:3 (3:1, 1:1, 1:1)
Branky a nahrávky:
6. Harkins, 7. Stephens (Knott, Barzal), 20. Sideroff (Bear, Harkins), 38. Stephens (Barzal), 56. Knott (Stephens, Roy) – 8. L. Carlsson (Ohlsson), 23. Eriksson Ek, 56. Grundström.

Překvapení v Zugu! Domácí Švýcarsko zdolalo vítěze skupiny A Rusko

Tohle čekal málokdo! V souboji jasného favorita Ruska s domácím Švýcarskem, které ve čtyřech zápasech základní skupiny vstřelilo jen pět branek, došlo k zatím největšímu překvapení na šampionátu. Švýcaři do čtvrtfinálového duelu vyrukovali s úplně jinou hrou než během předchozích zápasů, zaskočili Rusy a před domácím publikem oslavili postup do další fáze turnaje.

Celé galapředstavení odstartoval již v osmé minutě domácí Forrer, ve druhé třetině přidal dvě trefy Impose a třetí třetinu završili Malgin s Volejníčkem. Celkový výsledek výhra 5:0 Švýcarska a nechápavé obličeje ruských hráčů i fanoušků. Na tenhle páteční večer se bude v Zugu ještě dlouho vzpomínat.

Rusko - Švýcarsko 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)
Branky a nahrávky:
68. Forrer, 33. Impose (Rait), 40. Impose (Malgin), 44. Malgin, 52. Volejníček.

Semifinálové dvojice

Kanada - USA
Finsko - Švýcarsko