15.05.2017 | Richard Müller

Češi uzavřeli základní skupinu, jediný gól Červenky nestačil ani na bod

Poslední hrací den základních skupin patřil i české reprezentaci. Jandačův tým měl svou účast ve čtvrtfinále jistou, stejně jako jejich soupeř Švýcarsko. V pařížské AccorHotels aréně se tak jen rozhodovalo o konečné umístění, které ovšem hrálo roli o místě konání prvního vyřazovacího souboje pro daný tým. Poprvé do utkání na mistrovství světa zasáhl český zadák Libor Šulák ze Znojma.
Češi se od prvních minut zatáhli do vlastního obranného pásma a dovolili Švýcarům kombinovat. Ti na nic nečekali a hned otevřeli skóre. Od Mrázkova betonu se odrazil kotouč k Vincentu Praplanovi, pro něhož nebylo žádným problémem dorazit do odkryté klece. I druhou šanci si vypracovali Švýcaři, to však Mrázek úspěšně zavřel betony před unikajícím Retem Surim.

S přibývajícím časem hledali Češi cestu směrem dopředu, jenže koncovka se jim nedařila podle představ. V přesilové hře dokonce zazněla tyčka za Schlegelem. Po skončení přesilovky byli zase chvíli v laufu hokejisté s helvétským křížem na hrudi. Obraně ujel tentokrát Denis Malgin, proti kterému musel opět zasahovat Mrázek, který se rychle přesunul k levé tyči a útočníkovi nedal šanci.

V další přesilovce mohl dvě minuty před koncem vyrovnat Plekanec, ale ani mu se nepovedlo umístit střelu za Schlegela. Po prvních dvaceti minutách museli Češi vymyslet plán, jak s jednobrankovým mankem svého soupeře překonat.

Očekávaný nálet Čechů přišel od prvního buly a blízko k brance byl Roman Červenka, jenže brána zůstala nepokořena. Stejně tak si počínal po sedmi minutách David Pastrňák, který s osobním strážcem uháněl k bráně, ale bekhendem mezeru mezi betony nenašel.

Ve 29. minutě utkání se nasunuli Švýcaři do útoku a po třech přihrávkách vystřelil od modré Reto Suri. Už to vypadalo, že Mrázek má kotouč v lapačce, jenže ten z ní nešťastně vypadl a doskákal až za brankovou čáru. Rázem Češi prohrávali o dvě branky.



Náš národní tým se přece jen ve druhé třetině gólu dočkal. Nejprve na Schlegela vypálila nová tvář v týmu, Libor Šulák, a puk se odrazil na Davida Pastrňáka, jenž posunul na Romana Červenku, který se stal prvním úspěšným střelcem českých barev v utkání. Za necelou minutu ještě mířil na betony Zohorna, ale podruhé se gólman Švýcarska nachytat nenechal. Před třetí třetinou panoval stejný rozdíl ve skóre jako během předchozí přestávky.

Třetí třetinu si svěřenci Patricka Fischera hlídali, jak nejvíce mohli a ze zajištěné obrany vybojovali ještě jednu branku. V 53. minutě se vracel Mrázek zpoza brány, a než si stihl urovnat svou pozici, vypálil na něj bezprostřední střelu Damien Brunner, která proletěla vedle vzdálenější tyče a Švýcaři slavili potřetí. Češi zkoušeli závěr v šesti hráčích bez gólmana, ale v posledních vteřinách nedokázali švýcarský obranný val rozebrat.

Poslední utkání základní skupiny na šampionátu Češi prohrávají 1:3, čímž si poněkud komplikují setrvání v Paříži na čtvrtfinálový duel. Nyní musí čekat národní tým na výsledky Německa s Lotyšskem.

Hodnocení trenéra Josefa Jandače (hlavní trenér ČR):

Měli jsme, jako vždy, špatný start zápasu, kvůli tomu jsme dokonce měli poradu před videem. Sice jsme byli připravení, ale neuspěli jsme. Zbývá mně jen pogratulovat Švýcarsku k vítězství, předvedlo dobrý hokej. Uzavřeli jsme základní skupinu a teď se musíme soustředit na čtvrtfinále. Je to úplně jedno, jakého soupeře dostaneme. USA, Rusko i Švédsko jsou silní soupeři a neřešíme, na kterého z nich narazíme.

Česko – Švýcarsko 1:3 (0:1, 1:1, 0:1)

Branky a nahrávky: 35. Červenka (Pastrňák, Šulák) – 2. Praplan (Diaz), 29. Suri (Kukan, Schlumpf), 53. Brunner (Richard, Marti).

Sestava Česka: Mrázek (Francouz) – Gudas, R. Šimek, Jeřábek, J. Krejčík, Kempný, Rutta, Šulák, Kundrátek – Plekanec (A), Sobotka, Voráček (C) – Červenka, Jan Kovář (A), Pastrňák – Birner, P. Vrána, Řepík – Horák, R. Hanzl, T. Zohorna.