22.05.2014 | Pavel Kuba, Jakub Mezlík

Češi úspěšně zvládli čtvrtfinále s USA a budou hrát o medaile

Česká hokejová reprezentace se na mistrovství světa v Bělorusku probojovala mezi nejlepší čtyři týmy turnaje. Rozhodlo o tom čtvrtfinále proti Spojeným státům, které reprezentanti vyhráli 4:3. V sobotním semifinále se utkají s Finskem. Také druhá dvojice je ryze evropská, Švédsko vyzve o postup do finále Rusko.

Češi si postup do semifinále nenechali v závěru sebrat

Vyrovnaná první třetina, tři využité přesilovky českého týmu ve druhé části a následný strach o výsledek v části třetí. Asi takhle by se dala ve zkratce shrnout čtvrtfinálová bitva mezi Českou republikou a Spojenými státy americkými, kterou český národní tým nakonec vyhrál 4:3. Zlomovým momentem celého utkání se stalo pětiminutové vyloučení amerického kapitána Abdelkadera za zákrok na Sobotku, během kterého dokázali vstřelit Češi dvě branky.

Ti ještě minutu a deset vteřin před vypršením základní hrací doby vedli nad Amerikou o tři branky a kráčeli si ke snadnému postupu do semifinále. Ten však tak jednoduchý nakonec nebyl. Američané totiž dvěma slepenými góly dokázali celé utkání pořádně zdramatizovat a Češi si mohli pořádně odfrknout až po zaznění závěrečné sirény. Po vyřazení z olympijského čtvrtfinále tak Češi Američanům vrátili porážku i s úroky a mohou se těšit na semifinálovou bitvu s Finy.

USA – Česko 3:4

Góly a nahrávky: 7. Nelson (Mueller, Jones), 59. Johnson (Jones, Mueller), 60. Johnson (Smith, Mueller) – 10. Rolinek, 27. Hertl (Novotný), 29. Červenka (Zámorský, Kolář), 37. Němec (Jágr, Novotný).

Rusko splnilo očekávání a ukončilo spanilou jízdu Francie

Rusové předvedli ve čtvrtfinále velmi zodpovědný výkon a svému soupeři dovolili vystřelit na branku jen šestnáctkrát. Všechny francouzské pokusy Bobrovskij zlikvidoval, zatímco jeho spoluhráči se v každé třetině jednou trefili a postarali se o očekávaný postup Ruska mezi nejlepší čtveřici týmů na šampionátu.

Trenér Oleg Znarok mohl poprvé na MS využít dohromady obě svoje největší hvězdy Alexandera Ovečkina i Jevgenije Malkina. Druhý jmenovaný se na šampionátu ve svém druhém utkání prosadil i bodově, k výhře přispěl gólem a asistenci. O další dvě trefy ruského týmu se postarali Artiom Anisimov a Alexander Kutuzov.

Rusko – Francie 3:0

Góly a nahrávky: 5. Anisimov (Jakovlev), 21. Malkin (Kuljomin, Tichonov), 48. Kutuzov (Kuljomin, Malkin).

O postupu Finů rozhodl gól tři minuty před koncem

I když byli hokejisté Kanady ve čtvrtfinálové bitvě s Finy lepším a aktivnějším celkem, z postupu mezi čtyři nejlepší týmy turnaje se nakonec radují hráči ze severu Evropy. Ti sice ve druhé třetině přišli o nadějné vedení 1:0 a po uplynutí čtyřiceti minut dokonce ztráceli na Kanadu jednu branku, ve třetí části ale dokázali Finové skóre dorovnat a znovu otočit ve svůj prospěch. Rozhodující branku měl na svědomí Pakarinen, který prostřelil Scrivense tři minuty před koncem základní hrací doby.

Znovu srovnat skóre se Kanaďanům hrajícím bez brankáře již nepodařilo a finský celek tak mohl slavit postup do semifinále. V něm poměří síly s výběrem České republiky, zápas se odehraje v sobotu od 17:45 středoevropského času.

Kanada – Finsko 2:3

Góly a nahrávky: 26. Turris (Read), 33. Scheifele – 7. Palola (Hietanen, Lehterä), 41. Hietanen (Lehterä, Kontiola), 57. Pakarinen (Lehterä).

Švédové v dramatickém závěru zdolali nadšené Bělorusy

Velký den pro domácí Bělorusko, které se postavilo v nejpozději začínajícím čtvrtfinále Švédům. V zaplněné Minsk Areně nejprve tým trenéra Hanlona prohrával. Trefil se Danielsson. Ve druhé třetině však Bělorusko otočilo vývoj utkání a chvíli to vypadalo, že se dostane i do vícebrankového vedení.

Nestalo se. Naopak dvě minuty před koncem prostředního dějství srovnal Jimmie Ericsson, šest minut před koncem řádné hrací doby pak rozhodl Ekholm. Předtím však kapitán Kaljužnyj neproměnil nařízené trestné střílení. Sympaticky hrající domácí celek tak na turnaji svůj sen o medaili končí. Seveřané se naopak v sobotu utkají s Ruskem o finále

Švédsko – Bělorusko 3:2

Góly a nahrávky: 14. Danielsson (Ekholm, Klasen), 38. Ericsson (Nygren, Backlund), 54. Ekholm – 26. Platt (Kaljužnyj, Stas), 35. Jefimenko (Platt).

Program semifinále

Sobota 24. 5. 2014
13:45 Rusko – Švédsko
17:45 Česko – Finsko
Galerie