19.05.2012 | Martin Lísal

Češi uspěli v boji o bronz, mistrem světa jsou Rusové

H e l s i n k y – Poslední den turnaje začal utkáním o třetí místo. Češi sehráli skvělou první třetinu, po které vedli 3:1. Finům se ve zbylém průběhu duelu povedlo už jen korigovat a Česká republika tak podruhé za sebou slaví bronz, bez medaile byla naposledy v roce 2009. To Slováci čekali na cenný kov ještě mnohem déle, od roku 2003, kde získali bronz právě v Helsinkách. Finále proti Rusům začali skvěle a šli díky Chárovi do vedení, ale Rusové duel obrovskou ofenzivní silou otočili a díky výhře 6:2 slaví po dvouleté odmlce zlatou medaili, Slovensko je druhé. 76. Mistrovství světa v ledním hokeji je tímto minulostí...

Boj o bronz dopadl díky skvělé první třetině lépe pro Čechy

Utkání o třetí místo bývá často označováno jako souboj zklamaných a vyznačuje se většinou určitou volností, co se bránění týče. Tomu odpovídala i úvodní třetina, ve které byli zprvu lepší Finové. Nedokázali však svůj počáteční nápor přetavit v branku, a to ani v přesilové hře. Naopak – z trestné lavice naskočil Tenkrát a ihned se dostal do brejku, nicméně svůj blafák nezakončil přesně. Vzápětí nastřelil Průcha tyč, Češi se ale radovali až v početní výhodě, kterou oproti Finům dokázali využít – Krajíčkovo nahození tečoval Petr Průcha nadvakrát za Vehanena.

Finy to nabudilo, Štěpánka prověřili postupně Filppula a Jokinen, český gólman ale nekapituloval. Překonal je až v 17. minutě Mika Pyörälä po individuální akci. Odpověď Čechů nicméně byla blesková, po akci Kašpara dokázal vlastní odraženou střelu vrátit do sítě Jiří Novotný. Ještě před sirénou navýšil vedení obhájců bronzu David Krejčí, který si v rychlém a parádně sehraném úderu vyměnil puk s Hemským a zakončil přesně.

Ve druhé třetině tempo zápasu poněkud opadlo. Ačkoliv statistici evidovali dvanáct střeleckých pokusů českého týmu a deset finských ran, jednalo se však většinou o snadná sousta pro oba gólmany. Za zmínku stojí snad pokus Kapanena ze 35. minuty, při kterém měl Štěpánek i trochu štěstí, na druhé straně se do nadějného brejku hnali Hemský s Krejčím, druhý jmenovaný ale nezpracoval puk a přihrál jej raději najíždějícímu Blaťákovi. Jeho pokus nicméně postrádal přesnost.

Zato v poslední třetině se děly věci. Češi poměrně rezignovali na ofenzivu a doufali, že utkání v pohodě dohrají. Pohrdli i možností přesilové hry, za celou třetinu vyslali na Vehanena jedinou střelu, finský gólman si jinak puk osahal pouze při hře za brankou. Za takovou pasivitu zákonitě musel přijít trest. Nakládal, který si už odseděl dvě minuty za oboustranným vyloučením ohodnocenou potyčku s Kontiolou, krosčekoval soupeře a Finové přesilovku využili. Češi se po vyhození puku špatně zkoncentrovali na defenzivu, čehož využil rozjetý Jussi Jokinen – tvrdou a přesnou ranou trefil levý horní roh Štěpánkovy branky. Ani ne minutu po tomto momentu byl navíc vyloučen Nedvěd a domácí se hnali s podporou oživlých tribun za vyrovnáním. Výtečný Štěpánek ale vychytal Jokinena a v dalším oslabení po faulu Nakládala i Granlunda. Finům nepomohlo ani odvolání brankáře, které sice Krejčí nedokázal potrestat, ale i tak mohli Češi slavit obhajobu bronzových medailí.

Finsko – Česko 2:3 (1:3, 0:0, 1:0)

Tři branky v devíti minutách znamenaly konec nadějí Slovenska, zlatou medaili získalo Rusko

Branky a nahrávky: 17. Pyörälä (Immonen, Järvinen), 50. J. Jokinen (Mäenpää, M. Koivu) – 13. Průcha (Krajíček, Hemský), 18. Novotný (Kašpar), 60. Krejčí (Hemský).

Finálový duel začal pochopitelně opatrně, ale po dvou minutách hry se do sítě trefil slovenský kapitán Zdeno Chára a donutil tím Rusy okamžitě odkrýt karty: Ti zprvu podlehli své klasické nemoci a snažili se akce tahat individuálně, blízko k brance byl hlavně Malkin, jehož pokus nepustil mezi tyče Baranka. Nicméně v desáté minutě Ovečkin nabídl kotouč Alexandru Sjominovi a ten jej lehce usměrnil mezi betony Laca. Rusové byli nadále aktivnější, ovšem pevná slovenská defenziva je držela na uzdě a útočníci soupeř se občas odhodlal k nepříjemnému brejku.

V úvodu druhé části hry prověřil nejprve Miklík Varlamova, který jeho pokus zlikvidoval vyrážečkou, pak ovšem opět převzali otěže zápasu Rusové. V pětadvacáté minutě zkoušel během pár vteřin třikrát štěstí Malkin, Laco změnu skóre pro tuto chvíli nedovolil. Přesto Slovákům remíza dlouho nevydržela, střelu Popova se štěstím dorazil do sítě Alexander Pěrežogin. Rusové nadále nahlodávali obranu Slovenska a jedné z chyb využil ke vstřelení třetí branky Alexej Těreščenko, kterému skvěle přihrál Širokov. To nebylo vše, po pár okamžicích Dacjuk sice minul, ale vzápětí získal puk zpět a po jeho asistenci zvýšil na 4:1 svou druhou brankou Alexander Sjomin. Hokejisté Ruska působili hodně hladovým dojmem, nicméně další své akce už zkoušeli opět řešit spíše individuálně, i proto nevyužili první přesilovou zápasu a řadu dalších možností ve druhé třetině.

Před Slováky tedy čekal v poslední dvacetiminutovce náročný úkol, sami si jej navíc zkomplikovali, když Hudáček nabídl možnost k navýšení skóre Pavlu Dacjukovi. To už bylo moc i na Laca. Člen all-stars týmu a nejlepší brankář turnaje přepustil místo ve své brance Hamerlíkovi. Ten se rozhodně nenudil, Rusové byli nažhavení, ale trochu je schladil svou druhou brankou Zdeno Chára, vyhlášený prozměnu nejlepší obránce turnaje. Ten využil přesilovou hru po zbytečném faulu Ovečkina. Opět zvýšit mohl Svitov, nicméně Hamerlík gólmanské umění nezapomněl a jeho pokus zlikvidoval výtečným semaforem. Nicméně ani on čisté konto neudržel, tři minuty před koncem jej překonal Jevgenij Malkin. Skóre finálového utkání tak symbolicky zakončil nejužitečnější hráč turnaje a Rusové mohli po dvouleté odmlce začít slavit zlatou medaili. Na Slováky zbylo stříbro, ovšem i to je skvělý úspěch pro tým, vedený trenérem Vůjtkem.

Rusko – Slovensko 6:2 (1:1, 3:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 10. Sjomin (Ovečkin), 27. Pěrežogin (Popov), 34. Těreščenko (Širokov), 36. Sjomin (Dacjuk), 44. Dacjuk (Sjomin, Ovečkin), 59. Malkin (Nikulin, Nikitin)  – 2. Chára (Surový), 49. Chára (Surový, Šatan).

Galerie