10.05.2015 | David Soumar

Češi uspěli proti Německu a mají jisté čtvrtfinále, Slovinci sestup

Desátý hrací den nám poodhalil, které týmy se probojují do čtvrtfinále a které se naopak o místo ve vyřazovacích bojích budou muset ještě porvat. Češi výhrou nad Německem rozhodli o čtveřici postupujících ze skupiny A (Kanada, Švédsko, Česko, Švýcarsko). Jasno ale není v „ostravské“ skupině. Na postup pomýšlejí i Slováci, jejichž šance ale nejsou příliš velké.
Slovinsko – USA 1:3

Branky a nahrávky: 27. Mušič (Ograjenšek, Pretnar) – 5. Nelson (Reilly, Lewis), 17. Nelson (Faulk, Lewis), 42. Eichel (Nelson, Lewis). Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. Diváci: 8 202.

Slovinci byli před zápasem v nezáviděníhodné situaci. Na svém kontě neměli ani bod a čekal je těžký souboj se Spojenými státy. Mladíci ze zámoří navíc svou roli papírových favoritů od úvodu potvrzovali. Už v první třetině se dostali do dvoubrankového vedení a Slovincům jejich situaci příliš neusnadnili. Nic nezměnila ani střelecká převaha Kopitarova mužstva, jež dokonce dokázalo zásluhou Mušiče snížit. Následná americká branka, kterou obstaral Eichel, ale definitně rozhodla.

Slovinsko se tak po letošním šampionátu s elitní skupinou rozloučí, minimálně na rok se přesune do nižší divize. Nic nezmění ani následný zápas s Dánskem. Američané si na druhé straně tabulky pojistili postup do čtvrtfinále a směřují své myšlenky k bojům o medaile. Uvidíme, kam až se mladíci týmu USA probojují.

Německo – Česko 2:4

Branky a nahrávky: 8. Pietta (Müller, Krueger), 24. Wolf (Rieder) – 14. Vondrka (Nakládal), 26. Koukal (Kolář), 28. Voráček (Jágr, Nakládal), 56. Jágr (Červenka). Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. Diváci: 17 383.

Růžičkův výběr čekal důležitý zápas, který by mu zajistil postup do čtvrtfinále. S Němci to nebylo jednoduché, soupeř dokonce dvakrát vedl. Češi však pokaždé dokázali soka dotáhnout a po Voráčkově gólu se dostali i do vedení. Jágrova branka ze třetího dějství už český triumf jen potvrdila. Branku zaznamenal i Vondrka, jenž byl na soupisku národního týmu dopsán den před zápasem.

Na zápase převládala opět skvělá atmosféra, i šestý český zápas byl vyprodaný. V následujícím duelu se Švýcarskem budou naši borci hrát jen o lepší výchozí pozici do play off. Nikdo ale rozhodně nebude chtít následující zápas vypustit.

Slovensko – Rusko 2:3p

Branky a nahrávky: 6. Kopecký (Pánik, Dravecký), 50. Gáborík (L. Hudáček) – 28. Mozjakin (Čudinov, Kuljomin), 42. Tarasenko (Antipin), 63. Panarin. Vyloučení: 2:1, Využití: 0:1, Diváci: 8 812.

Slovákům se postup hodně vzdálil a proti Rusku nutně potřebovali zabrat. Do duelu vkročili dobře, když se po šťastné brance ujali vedení. Rusové se ale okamžitě začali tlačit do útoku a Hudáček, který dostal namísto Laca šanci ve slovenském brankovišti, měl hodně práce.

Hudáček Slovensko ve vedení udržel až do poloviny druhé třetiny, pak ale skóroval Mozjakin a bylo vyrovnáno. Třetí perioda tak nabídla zajímavou zápletku. Už v první minutě závěrečné části nastřelil Surový tyčku. ČEZ Aréna zaplněná slovenskými příznivci začala smutnit, o půl minuty později se totiž Rusko dostalo do vedení.

To ale nebylo vše. Slováci se díky Gáboríkově trefě vrátili do zápasu a poslali utkání do prodloužení. To už si ale Rusko pohlídalo a vybojovalo bod navíc. Slováci v následujícím zápase budou muset přehrát USA a ještě se spoléhat na to, že Bělorusko už neposbírá více jak jeden bod. Jinak pro ně turnaj skončí.

Švýcarsko – Kanada 2:7

Branky a nahrávky: 7. Trachsler (Schappi, Streit), 43. Brunner – 1. Seguin (Muzzin, Giroux), 20. MacKinnon (Spezza, Wiercioch), 28. Ekblad (Couturier, Eakin), 39. Eberle (Crosby, Burns), 40. Eakin (Couturier, Ekblad), 53. Couturier (Toffoli, Hamhuis), 58. Giroux (Burns, O’Reilly). Vyloučení: 8:6. Využití: 0:2. Diváci: 17 003.

Do O2 areny znovu zavítali Kanaďané, dosud neporažený tým, ve kterém září nejedna velká hvězda. Takovou podívanou si nikdo nechtěl nechat utéct, a do libeňské haly tak zamířilo více jak sedmnáct tisíc fanoušků. Ti na branku moc dlouho nečekali, Kanaďané se trefili už po necelé minutě hry. Duel ale nakonec nabídl branek celkem devět.

Lépe ze zápasu vyšli Kanaďané. Javorové listy se v závěru druhé třetiny dostaly do čtyřbrankového vedení, které už nepustily. Hvězdný tým Kanady tak zůstává neporažený. I Švýcaři ale mohou být do jisté míry spokojení, výhra Čechů nad Německem jim zajistila postup do čtvrtfinále.