07.05.2011 | Jan Šimek

Češi stále neporaženi, oba nováčci opouští elitní skupinu

Česká reprezentace nenašla na turnaji doposud žádného přemožitele, když si poradila i se sbornou, posílenou o útočníka Ovečkina. Z postupu do čtvrtfinálových bojů se dále raduje i Švédsko, které porazilo Švýcarsko 2:0. Rozhodlo se také o sestupujících z elitní skupiny a černého Petra obdržely celky Slovinska a Rakouska.

Česká jízda pokračuje, odneslo ji i Ovečkinovo Rusko

Čeští reprezentanti se střetli s Ruskem v zápase o čelo osmifinálové skupiny a vedli si parádně. Po výborném výkonu půjde Česko do čtvrtfinále z prvního místa.

Úvod střetnutí Čechům vyšel na jedničku. Po doklepnutí Jakuba Voráčka do prázdné svatyně Rusů v 15. minutě prostřelil Barulina hned 111 sekund nato i skvěle hrající Jaromír Jágra Orange arenou se poprvé neslo sborové „Kdo neskáče, není Čech, hop, hop, hop!“

Ve druhé třetině byla sborná o mnoho nebezpečnější, jenže Češi se mohou spolehnout na brankáře Pavelce, který přiváděl ruské útočníky v čele s Ovečkinem a Kovalčukem k šílenství. Prolomit gólmanskou hráz se jmenovkou Pavelec se Rusům povedlo ve 32. minutě, kdy kotouč propasíroval do branky zblízka Alexej Těrešenko.

Největší pozornost na sebe připoutal Arťuchin, který strávil na ledě nejméně času z ruských hokejistů, nicméně stihl několikrát hrubým způsobem poslat k zemi Michálka a vzápětí i Rachůnka. „Zlé je to, že Arťuchin v jednom z jeho hitů atakoval našeho hráče, který neměl puk. Jedná se o obrovité monstrum, a když po vás jde, tak vás prostě sundá,“ popisuje zákroky agresivního Rusa Jágr. Trenér českého národního týmu Alois Hadamczik na tiskové konferenci dokonce prohlásil, že žádá o dodatečné potrestání Arťuchina.

V poslední třetině se hra trochu uklidnila a česká reprezentace získala dvoubrankové vedení zpátky, když nájezd i s trochou štěstí proměnil Tomáš Plekanec. Čtyři minuty před jejím koncem vykřesal pro Rusko jiskřičku naděje dorážkou do poloprázdné klece Česka Danis Zaripov, ale více již Rusové nestihli, takže si Češi připsali páté vítězství na turnaji.

„Mám z toho utkání smíšené pocity. Vyhráli jsme, ale současně jsme přišli o dva důležité hráče,“ dodal na závěr Jaromír Jágr.

Česko – Rusko 3:2 (2:0, 0:1, 1:1)
Branky a nahrávky: 15. Voráček (Rolinek, Škoula), 16. Jágr (Plekanec), 44. Plekanec – 32. Těrešenko (Aťjušov, Radulov), 56. Zaripov (Kalinin, Zinovjev).

Backlund poslal Švédy do čtvrtfinále

Švédsko sehrálo se Švýcary zápas o jistotu postupu do čtvrtfinále mistrovství a po dobrém výkonu podpořeného kvalitní defenzivou se účasti v prvním kole play – off radují hráči Tre kronor.

V důležitém střetnutí panoval dlouho bezbrankový stav a vše změnil až ve 48. minutě Mikael Backlund, který otevřel skóre z levého kruhu chvíli po svém návratu z trestné lavice. Švýcarsko se tlačilo za vyrovnáním, ale překonat výborně pracující švédskou obranu, ve které chyběli obránci Grossman a Ekman-Larson, nedokázalo. V poslední minutě ujel znovu Mikael Backlund a chtěl poslat puk do opuštěné švýcarské branky, jenže jeden ze Švýcarů mu hozenou holí vypíchl kotouč. Rozhodčí se však rozhodli uznat tuto situaci za technický gól, a utkání tak bylo rozhodnuto.

„Výborně nám zachytal gólman a navíc jsme dobře bránili i jako tým. V oslabení jsme dokázali zablokovat spoustu střel soupeře,“ sdělil po utkání Backlund a dodal: „Moc jsme chtěli zvítězit, abychom si zajistili postup do čtvrtfinále a to se nám povedlo.“

Švédsko – Švýcarsko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 48. Backlund (Kronwall), 60. Backlund.

Bělorusové si poradili se Slovinskem, zajistili si záchranu

Utkání mezi Slovinskem a Běloruskem bylo důležité z hlediska toho, že vítěz zápasu si zajistí účast v elitní skupině MS i v následujícím roce a lépe se tohoto úkolu zhostili hráči Běloruska.

Ti se do svého soupeře zakousli již od úvodních minut a výsledkem byly dva vstřelené góly v první dvacetiminutovce. Ve druhé periodě skórovali Bělorusové potřetí a tím utkání de facto rozhodli. Slovinci snižovali zásluhou Roberta Saboliče na 1:3, ale to bylo z jejich strany vše.

Naopak Bělorusko bylo svým výkonem namlsané a dalšími čtyřmi góly s definitivou podepsali Slovincům sešup z elitní skupiny mistrovství světa.

„Je to velké zklamání, ale musíme se vrátit zpátky co nejdříve to bude možné,“ myslí dopředu slovinský zadák Mitja Robar.

Slovinsko – Bělorusko 1:7 (0:2, 1:3, 0:2)
Branky a nahrávky: 32. Sabolič (Pajič, Jeglič) - 7. Děmagin (Graboskij, Meleško), 8. Kosticyn (Kovyršin, Kulakov), 29. Stepanov (Kitarov, Kosticyn), 36. Michajlov (Ugarov, Denisov), 38. Kosticyn (Stepanov, Děmkov), 56. Michajlov (Korobov), 58. Michajlov (Grabovskij, Korobov).

Lotyši porazili nováčka z Rakouska a zůstanou mezi elitou

Lotyšsku se vstup do zápasu povedl famózně, když Robert Bukarts otevřel skóre duelu již v 6. minutě a uklidnil své mužstvo. O pár chvil později zvýšili Lotyši na 2:0 a první část duelu skončila podle papírových předpokladů.

Ve druhé tercii se prosadil Kaspars Saulietis, čímž úplně zmrazil snahy Rakušanů na úspěch. Ten samý hráč se v poslední dvacetiminutovce trefil počtvrté a reprezentanti Lotyšska už dovolili Rakousku pouze korigovat výsledek na konečných 4:1.

„Uklidnily nás první branky, pak už jsme nebyli nervózní. Rozhodla naše psychická odolnost,“ řekl kapitán Lotyšska Herbert Vasiljevs a svou trochou do mlýna přispěl i lotyšský gólman Edgars Masalskis: „Věděli jsme, že půjde o těžký zápas a taky že byl, jsme rádi, že jsme jej zvládli a udrželi se mezi elitou.“

Lotyšsko – Rakousko 4:1 (2:0, 1:0, 1:1)
Branky a nahrávky: 6. Bukarts (Meija), 14. Redlihs M. (Saulietis, Berzinš), 23. Saulietis (Dzerinš, Sotnieks), 49. Saulietis (Sotnieks, Dzerinš) - 60. Raffl (Lukas R., Rotter).

Osmifinálová skupina E

   Tým              Z.  V.  Vp.  Pp.  P.  B.  skóre 
1. Česká republika   4   4    0   0    0  12  14:5
2. Finsko            4   2    1   0    1   8  13:8
3. Německo           4   2    0   2    0   8  13:12
4. Rusko             4   2    0   0    2   6  10:11
5. Dánsko            4   0    1   0    3   2   8:18
6. Slovensko         4   0    0   0    4   0   9:13

Osmifinálová skupina F

   Tým              Z.  V.  Vp.  Pp.  P.  B.  skóre 
1. Kanada            4   2    2   0    0  10  20:9
2. Švédsko           4   3    0   1    0  10  16:7
3. USA               4   2    0   1    1   7  12:14
4. Norsko            4   1    1   0    2   5  12:13
5. Švýcarsko         4   0    1   1    2   3   6:9
6. Francie           4   0    0   1    3   1   3:17

Skupina o udržení

   Tým              Z.  V.  Vp.  Pp.  P.  B.  skóre 
1. Lotyšsko          3   2    0   0    1   6  12:9
2. Bělorusko         3   2    0   0    1   6  17:9
3. Rakousko          3   1    0   0    2   3   6:13
4. Slovinsko         3   1    0   0    2   3   8:12