02.01.2012 | Petr Dejnožka

Češi smutní, vyrovnaný duel rozhodlo prodloužení

Čeští hokejisté mají za sebou čtvrtfinálový souboj s Ruskem a bohužel neskončil úspěchem. K vidění bylo velmi vyrovnané utkání, které nakonec rozhodl sporný gól až v 62. minutě. Naši se tak musí smířit s bojem o páté místo se Slováky, kteří ve druhém čtvrtfinále nestačili na Finy. V semifinále se tak utká Kanada s Ruskem a Švédsko s Finskem.

České naděje sestřelil sporný gól v prodloužení

Čeští hokejisté v noci sehráli čtvrtfinálový duel, ve kterém vyzvali Rusy. Favorit duelu na naše hokejisty vlétl, jenže akcie České republiky držel, ostatně jako v každém zápase, velmi vysoko skvělý brankář Petr Mrázek. V první třetině pochytal nespočet střel a udržel tak nulu na kontě inkasovaných branek Česka. 

Ve druhé třetině se našim podařila zvýšit aktivita a neslo to své ovoce. Hertlovu akci dorazil na brankovišti za záda ruského brankáře Culek. Vedení ale Čechům příliš dlouho nevydrželo. Jedinou slabší chvilku na turnaji si vybral Petr Mrázek, který propustil za svá záda střelu Apalkova tahem od modré čáry.

Ve třetí části jsme se branky nedočkali, a tak o vítězi a postupujícím muselo rozhodnout až prodloužení. A v něm přišel velmi diskutovaný moment. Jeden z ruských hráčů zasáhl při střele Krejčího holí do obličeje a měl být jasně vyloučen. Český hráč se svalil na zem, hra ale pokračovala. Puk se dostal do prostoru kruhů, kde ho za záda Mrázka poslal obránce Želdakov. Ani následné protesty již nic nepřinesly, Rusové tak postupili do semifinále. Tam vyzvou domácí Kanadu, Čechy čeká souboj o páté místo proti Slovensku.

Rusko - Česko 2:1 po pr. (0:0, 1:1, 0:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 
33. Apalkov (Barbašev, Arzamacev), 62. Želdakov - 28. Culek (Hertl, Jaškin)

O postupu Finska rozhodla jednoznačná druhá třetina

Ve druhém čtvrtfinálovém zápasem se proti sobě postavily celky Finska a Slovenska. Jasným favoritem byli hokejisté ze Skandinávského poloostrova. Svoji misi začali plnit hned od úvodních minut, kdy se trefil Joel Armia. Za Slováky poté dokázal vyrovnat Chovan, jenže nerozhodný stav vydržel pouze osm vteřin, kdy po chybě slovenského brankáře Šimbocha dorazil puk do branky Hamalainen

Slovensko sice ještě jednou dokázalo vyrovnat, ale o osudu zápasu definitivně rozhodla druhá dvacetiminutovka. Finsko vsítilo během šesti minut čtyři góly a bylo více než jasno. Dvakrát k tomu přispěl útočník Markus Granlund. Slovensko se ještě v závěru pokusilo o zvrat, jenže všechny naděje ukončil faulem Matúš Chovan. Byl poslán do kabin a Finové pětiminutovou přesilovku dvakrát využili. Ani závěrečné snížení již radost hráčům Suomi nepokazilo, ti se tak mohou těšit na semifinále proti Švédsku.

Finsko – Slovensko 8:5 (2:2, 4:1, 2:2)
Branky a nahrávky: 5. Armia, 15. Hamalainen (Kuronen), 26. Mikael Granlund (Ristolainen, Pulkkinen), 27. Markus Granlund (Mikael Granlund), 30. Markus Granlund (Mikael Granlund), 32. Barkov, 53. Donskoi, 54. Pulkkinen (Granlung Mikael, Granlund Mikael) - 15. Chovan (Mráz), 20. Tvrdoň (Mráz), 34. Mráz (Chovan, Martincin), 45. Daloga (Daňo), 60. Dano (Jurčo) 

Dánové poprvé na turnaji vystrčili drápky, potrápili Švýcary

Ve stejný den se odehrál také souboj o udržení, kde se jako první utkaly týmy Švýcarska a Dánska. Tento zápas měl strhující začátek! Po čtyřech minutách to bylo již 2:1 pro tým Helvétského kříže. Hned na začátku šli totiž Dánové do vedení zásluhou Bjorkstranda. Vedení jim ale dlouho nevydrželo, soupeř dvakrát odpověděl. Konkrétně se to povedlo Schneuwlymu a Betaggiovi

Do kabin se ale přesto šlo za vyrovnaného stavu, chvíli před sirénou totiž v přesilové hře od modré čáry tvrdě vypálil Niclas Jensen a Wolf neměl žádnou šanci. Ve druhé části jsme se také dočkali jedné branky od obou mančaftů. Na Hofmannovu trefu navázal o pět minut déle opět Jensen, a tak bylo jasné, že dnes se v řádné hrací době nerozhodne. Na řadu přišlo prodloužení a trefa Tannera, který pouze zametl puk do odkryté klece. Švýcaři se tak radují z vítězství 4:3 po prodloužení, nutno ale říci, že Dánové předvedli sympatický výkon.

Švýcarsko – Dánsko 4:3 po pr. (2:2, 1:1, 0:0 - 1:0)
Branky a nahrávky:
  2. Schneuwly (Martschini, Amstutz), 4. Bertaggia (Andrighetto), 23. Hofmann, 64. Tanner (Trutmann, Marti) - 2. O. Bjorkstrand (P. Bjorkstrand, Spelling), 17. N. Jensen (P. Bjorkstrand, Bau-Hansen), 28. N. Jensen (Rahbek)