28.04.2021 | Petr Dejnožka

Češi smutní, o body přišli v čase 59:41. Kanada se bála o výhru

Čeští hokejisté na světovém šampionátu do 18 let byli ve druhém utkání své skupiny velmi blízko dalšímu bodovému zisku! Po vítězství proti Německu zdatně vzdorovali i severskému Finsku, proti kterému sice neudrželi ve třetí třetině dvoubrankové vedení a nakonec po obratu musí překousnout porážku 5:6. Bolí to o to víc, že rozhodující branku inkasoval český tým až devatenáct vteřin před koncem zápasu. Ve druhém nočním utkání se o výsledek až nečekaně bála Kanada, která porazila Lotyšsko těsně 4:2.

skupina B

Česko – Finsko 5:6 (2:1, 1:2, 2:3)

Branky a nahrávky: 1. G. Szturc (Chmelař), 4. Pinkas (P. Moravec), 29. Marha (P. Moravec, Ryšavý), 43. D. Moravec, 45. Altrichter (Pajer, Brabenec) – 12. Koivunen (Heimosalmi, Juusola), 24. Matikka (Juusola, Huuhtanen), 25. Heimosalmi, 53. Tuomaala (Suomi, Lambert), 57. Salminen (Tuomaala), 60. Tuomaala (Koivunen, Salminen).

Čeští hokejisté vstoupili do utkání velmi dobře a poprvé se prosadili již po třiceti vteřinách zápasu zásluhou Szturce. Když poté na konci čtvrté minuty první třetiny zvýšil na rozdíl dvou gólů Pinkas, bylo zaděláno na překvapení. Favorizovaní Finové však výrazně přidali, po kontaktní trefě v první části a dvou slepených gólech na začátku druhé třetiny otočili skóre ve svůj prospěch.

Ani Češi ale ještě neřekli poslední slovo. Poměrně rychle obstaral vyrovnání Marha, na začátku závěrečného dějství navíc v rozmezí dvou minut překonali finského gólmana Moravec s Altrichterem a rázem tak naši reprezentanti nečekaně vedli nad Finskem 5:3! Závěr duelu ale bohužel přinesl obrovský obrat Finů. Soupeř za posledních osm minut využil tři přesilové hry, obrátil výsledek zápasu a rozhodující branku vstřelil zásluhou Tuomaaly až devatenáct vteřin před koncem.

Češi tak po úvodním vítězství další body do tabulky skupiny B nepřipsali, s Finskem prohráli 5:6.

skupina A

Kanada – Lotyšsko 4:2 (0:0, 2:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 28. Stankoven (Zellweger), 31. McTavish (Stankoven, Bedard), 51. Guenther (McTavish), 60. McTavish (Bedard, Guenther) – 40. Ravinskis (Lavinš), 54. Vilmanis.

Až nečekaně tvrdou bitvu sehráli v zápase skupiny A Kanaďané s Lotyšskem. Javorové listy sice měly v průběhu duelu jasnou herní převahu, soupeře přestřílely, ale nakonec se až do závěrečné sirény strachovaly o vítězství. Po bezbrankové první třetině Lotyšsko načal ve 28. minutě Stankoven, o dvě minuty později zvýšil McTavish a zdálo se, že se kanadští hráči rozjeli k tradičnímu výkonu. Opak byl ale pravdou. Lotyšsko dokázalo v závěru druhé třetiny snížit, stejně tak odpovědělo i na třetí gól Kanady a v závěru zápasu se mocně snažilo o vyrovnání. Favorit zápasu si však závěrečné minuty pohlídal a nakonec slaví vítězství v poměru 4:2.