31.12.2020 |

Češi smetli Rakousko a slaví čtvrtfinále. Z prvních míst jde Kanada a USA

Základní skupiny juniorského světového šampionátu jsou minulostí, známa je osmička postupujících. Nebude tam chybět i Česko, které v klíčovém zápase o postup dokázalo přejet nováčka z Rakouska a zvítězilo 7:0. Nejvýhodnější pozice pro vstup do závěrečných vyřazovacích bojů uzmuly zámořské týmy Kanady a Spojených států. Javorové listy v závěrečném zápase porazily Finsko, Američani vynulovali Švédy.

skupina A

Kanada – Finsko 4:1 (1:0, 2:0, 1:1)
Branky a nahrávky:
4. Cozens, 27. Holloway (Pelletier, Schneider), 33. Krebs (Byram, Zary), 59. Cozens – 46. Lambert (Niemelä, Pärssinen).

Souboj o první místo ve skupině mezi Kanadou a Finskem přinesl poměrně jasnou podívanou. Kanaďané měli od úvodní minuty herně navrch a pravidelně zásobovali finského gólmana střeleckými pokusy. Již ve čtvrté minutě otevřel skóre Cozens, ve druhém dějství dokonce domácí hokejisté odskočili po trefách Hollowaye a Krebse již na rozdíl tří branek. S výsledkem nic neudělala už ani korekce soupeře, do prázdné branky upravil na konečných 4:1 druhou brankou v duelu Cozens. První místo ve skupině tak patří Kanadě, Finové po první prohře půjdou z druhého místa.

skupina B

Česko – Rakousko 7:0 (0:0, 4:0, 3:0)
Branky a nahrávky:
27. Kubíček (Raška, Vitouch), 33. Lang (Haš, Svozil), 39. Lang (Myšák, Kubíček), 40. Přikryl (Mužík, Beránek), 42. P. Novák, 57. Jiříček (Vitouch, P. Novák), 60. Myšák (Lang, Teplý).

Klíčový zápas pro české juniory o postup do čtvrtfinále měl jednoznačný průběh. Přesto, že rakouský tým držel čisté konto až do sedmadvacáté minuty, ve zbytku zápasu neměli Češi s bojem výraznější starosti. Vše otevřela branka Kubíčka, kterého ještě do druhé sirény napodobili hned tři spoluhráči. Ve třetím dějství se naši sousedé nezmohli na výraznější odpor a nakonec museli překousnout další vysokou porážku. Češi se po výhře 7:0 dostali do čtvrtfinále, kde jím bude za soupeře rozjetá Kanada.

Švédsko – USA 0:4 (0:2, 0:2, 0:0)
Branky a nahrávky
: 2. Helleson (Brink, Berard), 4. Zegras (Faber), 22. Johnson (Zegras, Turcotte), 24. Turcotte (Kaliyev).

První místo ve skupině B obsadily Spojené státy, které v závěrečném mači skupiny porazily Švédsko. Jako klíčový lze označit kvalitní vstup USA do prvních dvou třetin. V úvodu zápasu se zámořský celek prosadil již ve druhé i čtvrté minutě a tím výrazně nastínil ráz utkání. Ve stejných minutách se Spojené státy prosadily i ve druhé části a definitivně tím smazaly naději Švédů na úspěch. Výsledek 4:0 se již nezměnil, Američané odsunuli Rusy na druhé místo a ovládly „béčkovou“ skupinu.

Čtvrtfinálové dvojice:

Kanada – Česko
Finsko – Švédsko
USA – Slovensko
Rusko – Německo