27.12.2016 | Marek Hedbávný

Češi smazali ztrátu a proti Švýcarům berou bod. Dánové zaskočili Finy

Ještě v 50. minutě prohrávala juniorská reprezentace se Švýcary 1:3, pak ale poslal zápas do prodloužení dvěma trefami Filip Chlapík. Češi sice obrat nedokonali, v nastaveném čase rozhodl Nico Hischier, v jejich kabině ale zklamání nehledejte: „Za bod můžeme být velice rádi, odvedli jsme dobrou práci. Každý bod se v naší skupině cení,“ říká Chlapík.
Česko chtělo navázat na výborný výkon z pondělního zápasu proti Finům – svěřenci Jakuba Petra porazili obhájce titulu 2:1. Utkání se Švýcarskem, které následovalo zhruba sedmnáct hodin po duelu s Finskem, se ale pro Čechy nevyvíjelo dobře. Ve druhé třetině se totiž hokejisté helvétského kříže ujali dvoubrankového vedení. 

Třetí dvacetiminutovka ale patřila národnímu týmu. Nejprve skóroval Radek Koblížek a v 51. minutě snížil na 2:3 Filip Chlapík. Stejný hráč pak vyrovnal, a to šestnáct vteřin před koncem. V prodloužení ovšem udeřila největší hvězda Švýcarů Nico Hischier, Češi tak do tabulky berou jeden bod. Po dvou zápasech mají čtyři a jsou blízko postupu do čtvrtfinále. Ve středu mají volno, o den později hrají s Dány (od 19:00 SEČ).

Naopak Finové dál tápou, padli právě s Dánskem, které po heroickém výkonu slaví jedno z největších vítězství v historii. Oproti tomu Rusové senzaci nepřipustili, rozdrtili Lotyšsko 9:1. Neselhala ani Kanada, která porazila Slováky.


Skupina A – Montreal:

Česko – Švýcarsko 3:4 pr. (0:0, 0:2, 3:1 – 0:1)
Branky a nahrávky: 6. Koblížek (Zbořil), 51. Chlapík (Zbořil), 60. Chlapík (Špaček, Zbořil) – 30. In Albon (Hischier, Diem), 37. Thürkauf (Riat, Hischier), 49. Riat (Siegenthaler, Thürkaug), 61. Hischier (Riat).
Sestava Česka: Škarek (Vladař) – Hrdinka, Hronek (C), Zbořil, Kalina, Krenželok, Vála – Špaček (A), Stránský, Musil – Nečas, Kurovský, Kaše (A) – Chlapík, Jašek, Koblížek – Šoustal, Suchý, Reichel. Trenéři: Jakub Petr, Jiří Dopita a Petr Svoboda.

Dánsko – Finsko 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)
Branky a nahrávky:
 6. Boysen (Weichel, Gatz Nielsen), 18. Madsen (Jensen), 36. Blichfeld (Koch, Rondjberg) – 45. Vaakanainen (Je. Mattila, Väyrynen), 56. Björkqvist (Ju. Mattila, Luoto).


Skupina B – Toronto:

Lotyšsko – Rusko 1:9 (0:3, 1:3, 0:3)
Branky a nahrávky: 24. Balcers (Dzierkals) – 6. Jurtajkin (Dronov), 13. Polunin (Kaprizov, Sidorov), 18. P. Karnauchov (Gurjanov, Kudako), 21. Kaprizov (M. Vorobjov, Poluninú, 25. Polunin (Rykov, M. Vorobjov), 26. Beljajev (Jurtajkin, Alexejev), 47. Kaprizov (Rykov, M. Vorobjov), 50. Trenin (Kaprizov, Polunin), 57. Kaprizov (Rykov).

Kanada – Slovensko 5:0 (0:0, 4:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 26. Lauzon (Jost, J. Gauthier), 31. Raddysh (Dubois, Chabot), 33. Cirelli (Lauzon), 37. Chabot (Barzal), 43. McLeod (Cirelli, Dubé).