14.04.2017 | Věra Novotná

Češi slaví úspěšný vstup do turnaje, Švýcaři Lotyšům nedovolili branku

Druhý den světového šampionátu výběrů do osmnácti let nabídl pouze dva zápasy. Úspěšnější byly celky vedené jako domácí týmy. Lotyšský tým nastoupil ke svému druhému duelu proti Švýcarsku a připsal si již druhou porážku na turnaji. Brankář Voris a jeho kolega Rauza dohromady čtyřikrát kapitulovali a jejich spoluhráči vstřelit gól nedokázali. Úspěšný vstup do turnaje naopak hlásí česká výprava, která při svém startu změřila síly s Běloruskem. Celek trenéra Varadi ukázal svou ofenzivní sílu a potvrdil roli favorita utkání výhrou 7:4.

Skupina A

Celek Lotyšska se po své úvodní porážce od Kanady, které podlehl 1:4, postavil k dalšímu měření sil v rámci své skupiny, Švýcarsku. Reprezentanti země helvetského kříže se mohli spolehnout hlavně na svého maskovaného muže Gianlucu Zaettu, jenž pokryl všech 27 pokusů Lotyšů, a jeho výkon podpořili i jeho spoluhráči v útoku. Góly si schovali do každé třetiny a po šedesáti minutách slavili vítězství 4:0.

Švýcarsko – Lotyšsko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Branky: 3. Eggenberger, 14. Kurashev, 28. Sigrist, 44. Eggenberger.

Švýcaři otevřeli duel gólem ve třetí minutě, kdy Eggenberg měl vcelku jednoduchou úlohu. Po přihrávce od druhé tyčky mu zbývalo trefit jen prázdnou bránu. Šest minut před koncem třetiny zvyšoval na 2:0 Philip Kurashev, jenž využil signalizovanou výhodu. Ve druhé třetině zahrozili Lotyši poté, kdy Paškausks nepropálil brankáře z bezprostřední blízkosti. Před koncem prostřední části se potvrdilo heslo “nedáš, dostaneš” a Lotyšsko vedlo zásluhou Sigrista již o tři branky. Poslední ránu zasadil švýcarskému celku muž, který střelecký účet otevřel, a to Nando Eggergerg.

Skupina B

Po nepovedeném zápasu proti Spojeným státům americkým, kterým běloruský výběr podlehl vysoko 0:7, nastoupili svěřenci trenéra Fajkova proti českému výběru. Stejný počet branek, jako v prvním zápase proti USA, padl i v tomto utkání. Na rozdíl od prvního zápasu se ale Bělorusové střelecky osmělili. Ačkoliv byl duel prakticky rozhodnutý již ve druhé třetině, soupeři českého celku nic nevzdali a dvěma góly v posledních dvou minutách korigovali skóre na 4:7.

Česko – Bělorusko 7:4 (2:1, 4:1, 1:2)
Branky: 3. Hrabík, 6. Hladoník, 31. Kondelík, 31. F. Král, 34. M. Kaut, 35. Kern, 51. Chytil – 20. Martynov, 37. Kot, 59. Martynov (TS), 60. Baltruk.

Duel začal pro české barvy nejlépe, jak mohl, neboť během prvních deseti minut vedly, díky brankám Kryštofa Hrabíka v přesilové hře a Jáchyma Kondelíka v oslabení, 2:0. Bělorusové ale stihli v první dvacetiminutovce, a to doslova v poslední sekundě, snížit. Ve druhé třetině Češi rozhodli o svém vítězství, když díky čtyřem přesným zásahům odcházeli do kabin za stavu 6:2 v zádech. Bělorusové neměli v poslední třetině co ztratit a ukázali, co umí. Zvýšili otáčky, dohrávali souboje a v posledních dvou minutách utkání korigovali skóre na konečných 4:7.