14.05.2011 | Lukáš Caha

Češi slaví bronz, Severské finále ovládlo Finsko

Mistrovství světa 2011 na Slovensku je minulostí. V neděli ukončily turnaj zápasy o cenné kovy. Odpoledne bojovala Česká republika s Ruskem o bronz. Strhující podívanou režírovali Červenka s Průchou. První jmenovaný vystřelil hattrick, Průcha zaznamenal po dvou gólech. Díky tomu smetli svěřenci trenéra Hadamczika Sbornou 7:4 a po třinácti letech pověsili na krk bronz. O tu nejvyšší metu se hrálo v Bratislavě večer. Severské derby ovládlo Finsko, které díky poslední třetině zdolalo Švédy 6:1 a podruhé se raduje z titulu pro mistry světa.

Bronz! Češi přidali další cenný kov do sbírky

Lahůdka. Tak by se dalo nazvat poslední vystoupení české hokejové reprezentace na mistrovství světa na Slovensku. V souboji o třetí místo s Ruskem předved výběr trenéra Hadamczika jeden z nejlepších výkonů šampionátu. Již ve čtvrté minutě nastartoval českou mašinu Roman Červenka, který s pomocí ruského obránce dopravil kotouč za Barulina.

Hubený náskok červeného týmu však neměl dlouhé trvání. V desáté minutě se z protiútoku prosadil Ilja Kovalčuk. O patnáct sekund později vypálil ze stejného místa také Dmitrij Kulikov a Sborná šla do vedení. Sotva se však svěřenci trenéra Bykova doradovali z dvou rychlých gólů, vyrovnal v jedenácté minutě Petr Průcha.

Brankové hody v první periodě ještě nekončily. Stoprocentní šanci na straně Rusů proměnil v devatenácté minutě znovu Ilja Kovalčuk, a poslal tak svůj tým do kabin za příznivého stavu – 3:2.

Česká reprezentace však načerpala během přestávky potřebné síly k vyrovnání, o které se postaral ve třiadvacáté minutě Petr Průcha. Následně se hra alespoň na malou chvíli uklidnila. Týmy hrály ve velké pohodě a výkony jednotlivých hráčů byla radost pozorovat. Červené světlo se znovu rozsvítilo v jednatřicáté minutě zásluhou Romana Červenky, který svým únikem poslal červené barvy do vedení.

O pět minut později si řekly o slovo další dva góly. Nejprve dokonal Roman Červenka svůj hattrick, a poté snížil na rozdíl jediné branky Vladimír Tarasenko. Koncem druhé třetiny se také poprvé vylučovalo. Početní výhodu si zahrály oba týmy, avšak gólový účinek to nepřineslo. Těsně před sirénou trefil Ovečkin tyčku.

Ve třetí třetině mohl vedení pojistit Jágr, ovšem Barulin se postaral jak o střelu českého fantoma, tak i o dorážku. V sedmačtyřicáté minutě se poprvé na šampionátu prosadil Jan Marek a po nádherné spolupráci s celou formací uklidil za ruského gólmana šestý puk.

Sborná boj o bronz však ještě nevzdala a necelé tři minuty před koncem odvolala brankáře. Toho využil Tomáš Plekanec a definitivně uhasil ruské myšlenky na medaili.

Česká reprezentace si tak ze Slovenska odváží bronzové medaile, které získala naposledy před třinácti lety. Sborná je poprvé za pět let bez blyštivého kovu.

Trenér Hadamczik byl s výkonem svého týmu spokojený: „Porazit Rusko dvakrát na turnaji je velmi dobrý výkon, protože je to silný tým. Chtěl bych hráčům poděkovat. Sborná dobře bruslila a dělala nám velké problémy. Po první třetině jsme změnili obranu středního pásma a vytvářeli si protiútoky, které jsme proměnili. Zklamání z prohry se Švédy trochu zmírnilo to, že jsme bronzoví."

Česká republika – Rusko 7:4 (2:3, 3:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 4. Červenka, 11. Průcha (Rolinek, Marek), 23. Průcha, 31. Červenka (Průcha), 36. Červenka (Plekanec), 47. Marek (Rolinek, Voráček), 59. Plekanec (Jágr, Červenka) - 10. Kovalčuk (Radulov, Tjutin), 10. Kulikov (Afinogenov, Gorovikov), 19. Kovalčuk (Zinovjev, Radulov), 37. Tarasenko (Arťuchin, Kornějev).

Finále mistrovství světa? Spíše finský koncert

Severské finále na mistrovství světa nabídl naposledy rok 1998. Tehdy se ve Švýcarsku radovali z titulu mistrů světa Švédové, a tak mělo Finsko svému rivalu co vracet.

První dějství přineslo velmi opatrný hokej. Až s přibývajícím časem se hráči dostávali do šancí, ovšem ani jedna neměla za následek změnu skóre. To se změnilo ve druhé třetině. Útočný tlak Tří korunek gradoval v osmadvacáté minutě, kdy Magnus Pääjärvi našel prázdný prostor v horním rohu finské branky. Švédská převaha pokračovala i nadále, a to především v přesilových hrách. Suomi jen stěží odolávali náporu před Vehanenen.

Jako by finským hráčům zazvonil krátce před druhou sirénou na střídačce budík. Jarkko Immonen totiž nastartoval sedm sekund před přestávkou vynikající obrat bílomodrých barev.

V rozmezí necelé minuty na začátku třetí periody přidalo Finsko další dvě branky. Nejprve využil přečíslení dva na jednoho Petter Nikoliannen a poté odvedl skvělou práci před Fastem Niko Kapanen.

Poměrně zaskočené Švédsko vložilo do posledních minut finálového dramatu své poslední síly. Nebylo to však nic platné. Finský koncert pokračoval i v závěru. Během tří minut lovil švédský gólman za svými zády tři puky. Postupně se prosadili Janne Person, Mika Pyörälä a Antti Pihlström zatloukl poslední hřebík ve švédské rakvi.

„Zisk titulu pro mistry světa je úspěch celého týmu. Bylo velmi dojemné slyšet finskou hymnu," radoval se nejlepší střelec šampionátu Jarkko Immonen.

Naopak švédský útočník David Petrasek jen těžko hledal slova: „Je to trpké prohrát ve finále s velkým rivalem. Zřejmě rozhodl vyrovnávací gól na konci druhé třetiny. Finsko bylo lepší."

Finsko se tak po vynikajícím obratu raduje ze svého druhého titulu mistrů světa. Zklamaní Švédové si oproti loňskému šampionátu v Německu o stupínek polepšili. Za rok se tito dva rivalové zhostí pořadatelství mistrovství světa.

Švédsko – Finsko 1:6 (0:0, 1:1, 0:5)
Branky a nahrávky: 28. Pääjärvi - 40. Immonen (Pesonen, Koivu), 43. Nokelainen (Pihlström), 44. Kapanen (Ruutu, Komarov), 57. Pesonen (Granlund), 58. Pyörälä (Koivu, Salmela), 60. Pihlström (Lajunen, Pyörälä ).

Galerie