26.05.2014 | Martin Voltr

Češi skončili v Minsku bez medaile, zlato putuje do Ruska

Českým hokejistům se závěr světového šampionátu nevydařil. Stejně jako v semifinále, ani v zápase o bronz se Švédskem nedokázali skórovat, a v Bělorusku tak skončili těsně pod medailovými příčkami. Titul mistrů světa slaví po vítězství nad Finskem Rusové.

Bez gólu a bez medailové radosti

Po výborném výkonu ve čtvrtfinále se Spojenými státy byla česká reprezentace blízko medaili, závěrečný víkend proti severským celkům ji ovšem nevyšel. V zápase zklamaných semifinalistů prohrávali Češi s výběrem Tre Kronor po první třetině už o dvě branky. Ani když následně svou útočnou aktivitu zvýšili, v zakončení jim nebylo přáno. Třetí švédský úder dvanáct minut před koncem pak definitivně rozhodl o tom, že národní tým skončí na nepopulární čtvrté příčce.

Švédsko – Česko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Lindström (Andersen, Möller), 16. Hjalmarsson (Danielsson, Ekholm), 49. Backlund (Gustafsson, Lindström).

Obrat posunul sbornou na zasloužený trůn

Vrchol 78. mistrovství světa v ledním hokeji nabídl souboj dvou týmů, které za sebou měly zcela odlišnou cestu turnajem. Finové proklouzli do čtvrtfinále na poslední chvíli, což jim ale proti neporaženému Rusku vůbec nevadilo, neboť na začátku druhé třetiny převrátili skóre ve svůj prospěch. Sborná, která se v Minsku těšila bouřlivé podpoře, ovšem především díky využitým přesilovkám zvrátila osud utkání zpět na svou stranu a po dvou letech opět vystoupala na nejvyšší metu.

Rusko – Finsko 5:2 (1:1, 2:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 11. Širokov (Zaripov), 28. Ovečkin (Šipačjov), 36. Malkin (Zaripov), 45. Zaripov (Širokov), 56. Tichonov (Kutuzov, Kuljomin) – 20. Pakarinen (Lehterä), 27. Palola (Jormakka, Lehterä)