13.05.2017 | Richard Müller

Češi si poradili s domácí Francií a jsou malý krůček od čtvrtfinále!

Ve svém předposledním utkání v základní skupině měli na programu svěřenci trenéra Jandače duel proti domácí Francii. Podle očekávání vzbudil zápas větší zájem fanoušků, než je v AccorHotels aréně zvykem. Češi vstupovali do utkání z pozice papírového favorita, avšak právě favority umí Francouzi potrápit. Ani jeden z týmů neměl vzhledem k tabulce nic jistého, což celý duel patřičně okořenilo.
Jediný Francouz v českém týmu byl ten mezi třemi tyčemi a hned od začátku pracoval na plné obrátky. První větší zákrok si připsal hned v průběhu druhé minuty, kdy zavíral betony před Fleurym. Druhá velká šance utkání byla opět v režii domácích, to ale Francouz skvěle u pravé tyče spojil beton s lapačkou a Lamperiův příklep vytěsnil.

V osmé minutě však přišlo vyloučení Meuniera, které ihned potrestal svou první brankou na šampionátu David Pastrňák přesnou střelou z mezikruží k levé tyči. Posléze ještě mohl zvýšit Řepík, jenže ten ve dvou šancích z pravé strany minul, respektive trefil beton gólmana. Hned na to ujel znovu Pastrňák, ale podruhé mu Hardy skórovat nedovolil za použití betonu proti jeho bekhendové kličce. Na druhé straně potkal podobný scénář Stephana Da Costu, jemuž překazil radost Francouz. Češi se v závěru první třetiny dostali do dvojnásobného vyloučení, navíc Kempný pykal čtyři minuty na trestné lavici. I s trochou dávkou štěstí ubránili Jandačovi svěřenci vedení do konce první dvacetiminutovky.



Neuběhla ani minuta z druhé třetiny a Stephane Da Costa se, ve stále probíhající přesilovce, prosmýkl skrz obranu a zasunul puk za Francouze, čímž srovnal na 1:1. Jen chvíli hráli Češi v plném počtu, jelikož trestnou lavici okusila i nová tvář v týmu, Vladimír Sobotka, a znovu to byly čtyři minuty za vysokou hůl. Posléze doplnil Sobotku ještě Michal Řepík a Česko se bránilo ve třech. Největší šanci Francie měl na hokejce Roussel, avšak puk neusměrnil přesně.

Jakmile se vrátil Michal Řepík zpět na led, bylo mezi českými fanoušky opět veselo. Omluvu za své předchozí vyloučení uskutečnil, jak nejlépe mohl, a to tím, že poslal kotouč mezi betony Hardyho, což znamenalo vedení 2:1. V polovině utkání vystrčili Francouzi růžky, ale jak Dame-Malku, tak i Meuniera zastavil gólman. Následná šance samotného Pastrňáka jej mrzela jen chvíli. Stephane Da Costa dostal menší trest a to už využil střelecky nažhavený Jan Rutta střelou pod horní tyč přes zakrytý výhled Hardyho. Zbylé tři minuty druhé periody si Češi, i přes absenci hříšníka Červenky, udrželi dostatečný dvoubrankový náskok.



Všech 13 003 diváků, kteří si našli cestu na stadion vidělo po osmi minutách poslední periody navýšení Čechů na 4:1. Svou druhou brankou v zápase se blýskl Michal Řepík. Deset minut před závěrečným hvizdem ujel obraně Antoine Roussel a i přes snahu Šimka nacpal bekhendem puk do brány. I tak mohli Češi pokračovat dál s klidem na hokejkách. Domácí ještě zkoušeli power-play, leč marně. Na konečných 2:5 upravil střelou do prázdné brány Francouzů Tomáš Zohorna.

Francie – Česko 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky:
21. S. Da Costa (Fleury), 51. Roussel – 9. Pastrňák (Horák, Voráček), 27. Řepík (Kundrátek), 38. Rutta (Červenka), 49. Řepík (Kempný), 59. T. Zohorna (Horák).

Sestava Česka: Francouz (Mrázek) – Gudas, R. Šimek, Jeřábek, J. Krejčík, Kempný, Rutta, Kundrátek – Plekanec (A), Sobotka, Voráček (C) – Červenka, Jan Kovář (A), Pastrňák – Birner, P. Vrána, Řepík – Radil, R. Hanzl, T. Zohorna – Horák.