15.04.2011 | Petr Schultz

Češi si na MS U18 připsali první prohru, Kanada je smetla 5:0

Po cenném vítězství nad Švédskem schytali čeští mladíci v rámci mistrovství světa osmnáctiletých pětigólový debakl od Kanady. Na českém výběru se zjevně podepsala první náročná bitva se Seveřany a týmu Javorových listů podlehli jasně 5:0.
Úvod zápasu patřil jasně Javorovým listům, které šly od úvodní minuty za třemi body. Na českých mladících se zjevně podepsal těžký souboj z předešlého dne, a tak brankář Machovský měl plnou výstroj práce. Ovšem ani dobrá forma českého brankáře neochránila český výběr od prvního bleskového zásahu Kanady. Už v čase 1:10 se prosadil Eric Locke a o chvilku později zvyšoval na 2:0 Morgan Rielly. „Bylo to těžké, protože Matěj za ty góly nemohl a jinak si prakticky nesáhl na puk,“ obhajoval výkon české jedničky trenér Jiří Šolc.

Dvoubrankový stav nevydržel dlouho a v patnácté minutě zvyšoval v přesilovce za Kanadu Mark Scheifele. „Kanada má nesmírně kvalitní celek a navíc nastoupila k prvnímu utkání, takže energie byla na jejich straně. Ze začátku jsme hráli pasivně a to bohužel ovlivnilo celé utkání,“ říkal hlavní český kouč.

Češi se dostali do tempa až v prostředním dějství a dokonce svého soka přestříleli 7:4. „Žádná změna taktiky neproběhla. S hráči jsme si akorát vyjasnili některé věci. Mužstvo samo chtělo se zápasem něco udělat a myslím, že má velmi zdravý duch. I za stavu 0:3 jsme si věřili, že se zápasem můžeme něco udělat,“ doufal v obrat lodivod českého mužstva. „Kanaďané začali hrát trochu lehkovážněji. Nás to dostalo trochu do zápasu a měli jsme i šance, které jsme ale bohužel neproměnili,“ dodal.

Zámořský celek se v poslední periodě vrátil ke hře, kterou předváděl v úvodu zápasu a opět zlobil Machovského brance. Když v čase 50:52 přidal čtvrtou branku opět Mark Scheifele, bylo téměř jasné, že si Češi nezopakují výhru z roku 2006, kdy porazili Kanadu 4:1. Místo toho se začal rodit nepříjemný debakl.

Necelých šest minut před koncem dal definitivní podobu skoré Ryan Murphy, který s pomocí teče Šidlíka dopravil puk za záda českého gólmana. „Bohužel v závěru jsme zase dostali dvě smolné branky,“ kroutil hlavou trenér Jiří Šolc.

Další zápas čeká Čechy až v neděli, kdy vyzvou outsidera Norsko. „Musíme hlavně regenerovat, protože jsme odehráli dva zápasy během dvou dnů a kluci toho mají celkem dost. Chceme se dobře připravit na další zápas,“ prohlásil na závěr Jiří Šolc.

Spojené státy smetly Slovensko

Ani ve druhém zápase se slovenští hokejisté nedočkali výhry. Naopak schytali další osmibrankový příděl. Tentokrát si na svěřencích trenéra Frühaufa smlsli Američané. O osudu zápasu bylo rozhodnuto už od začátku druhé třetiny. To se totiž prosadil Robbie Russo a poslal USA do pohodlného tříbrankového vedení. Spojené státy už jen navyšovaly účet zápasu a druhou periodu vyhrály 4:0. Závěrečná část zápasu se už dohrávala s povinnosti. Scénář ale probíhal opět stejně. Američané navyšovali svůj náskok a Slováci jen přihlíželi. Ke konci zápasu se ale také dočkali, když jedinou branku zápasu vstřelil Marko Daňo. Slovensko podlehlo USA 8:1.

Výsledky 2. dne MS hráčů do 18 let

SKUPINA A:

Slovensko - USA 1:8 (0:2, 0:4, 1:2)
Branky: 51. Daňo - 12. Grimaldi, 20. Murphy, 21. Russo, 31. Boyd, 36. R. Boucher, 40. Reid, 45. Carlson, 48. Haggerty.

Švýcarsko - Německo 1:4 (0:2, 1:1, 0:1)

Branky: 37. Simion - 13. a 16. Riedler, 28. Keller, 59. Fischbuch.

SKUPINA B:

Norsko - Švédsko 2:10 (1:1, 0:3, 1:6)
Branky a nahrávky: 19. Knutsen (Trettenes), 46. Knutsen (Salo) - 20. Forsberg, 24. Zibanejad (Klefbom), 35. Zibanejad (Boyce Rotevall, Rask), 38. Boyce Rotevall (Zibanejad, Bengtsson), 41. Rask (Klefbom), 45. Bjorklund (Blomkvist), 48. Forsberg (Bengtsson, Johansson), 50. Zibanejad (Boyce Rotevall, Klefbom), 54. Rask (Zibanejad), 57. Boyce Rotevall (Rask, Zibanejad).

Česká republika - Kanada 0:5 (0:3, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky: 2. Locke (Murphy, Quine), 4. Rielly (Quine, McNiell), 15. Scheifele (Murray, Murphy), 51. Scheifele (Catenacci, Murray), 55. Murphy (Murray).
Rozhodčí: Sidorenko (Běl.), Stricker (Švýc.) - Horinek (SR), Wahl (USA).
Vyloučení: 6:6. Využití: 0:2.