29.04.2011 | Tomáš Čekal

Češi se na výhru hodně nadřeli, Norové zlomili Švédsko

V České republice dlouho očekávané úvodní utkání národního výběru na mistrovství světa přineslo hodně napětí. Svěřenci trenéra Hadamczika se nakonec vyrovnali jak se zraněním Radka Martínka, tak se dvojnásobným doháněním lotyšského náskoku a zvítězili. Vítězně vkročili do turnaje také výběry Finska, USA a Norska! Poslední jmenovaný celek připravil senzaci na úkor Švédů.

Na Rakousko stačil universitní výběr

I když si trenér USA Scott Gordon na poslední chvíli povolal produktivního obránce Los Angeles Kings Jacka Johnsona, pětigólový příděl do rakouské sítě režírovali jiní. Před mistrovstvím světa si při pohledu na soupisku USA leckdo klepal na čelo. Zejména když se dočetl ke jménům Chrise Kreidera a Craiga Smitha. První hraje za bostonskou universitu a druhý za universitu státu Wisconsin.  Copak jsou Američané nepoučitelní? Chtějí hrát stejně jako vloni o udržení?!

Zatím tomu nic nenasvědčuje. Oba mladíci se totiž proti našemu jižnímu sousedu trefili a dalo by se říct, že dirigovali jasné představení. Dvacetiletý střelec Kreider však jednoznačný průběh vyvracel: „Rakušané mají velice mladý tým a byli hodně čiperní. Viděli jsme je v poslední generálce před mistrovstvím, takže nás jejich hra nepřekvapila,“ říkal první americký střelec slovenského turnaje.

Rakouský veterán Darcy Werenka byl hrou týmu USA zaskočený: „Když jsme se dívali na jejich přípravné zápasy, vypadali poněkud ospale, jenže dnes po ledě doslova létali. Tempo bylo o třídu vyšší,“ prohlásil osmatřicetiletý bek Grazu. Možná, že kdyby Rakušané počítali s něčím jiným, než ospalou hrou Američanů, mohli by na Montoyovu bránu vypálit více než třináctkrát a skóre by vypadalo jinak…

USA – Rakousko 5:1 (2:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 15. Kreider (Fayne, Stepan), 18. Wheeler (Stepan), 39. Stastny Y. (Wilson, Fowler), 43. Shattenkirk (Palmieri, Shannon), 57. Smith C. (Johnson J.,  – 35. Pewal (Raffl T., Raffl M.).

Finové si s Dány vyřizovali účty

S velkým očekáváním vstupovali do prvního utkání skupiny D dánští borci. Proti Finsku totiž měli potvrzovat svoji vzrůstající severskou formu. Vždyť vloni to byli právě oni, kteří v základní skupině vyklepli hráče ze země tisíců jezer 4:1, poté si vyšlápli na USA (2:1) a jako třešničku na dortu deklasovali Slovensko 6:0!

Jenže aby mohli podobné kousky opakovat i letos, potřebovali by nutně ottawského Petera Regina. Spoluhráč Milana Michálka však na dánské soupisce chybí, což se už od prvního utkání ukazuje jako obrovská ztráta.

Na odplatu nažhavení Finové do zápasu vlétli a pod heslem: „Pojď sem, kam jdeš?“ Dánsko jasně přejeli. Svěřenci trenéra Pera Backmana nakonec mohli být za pět inkasovaných branek ještě rádi. Finové vedení dvoubodovým Juhamatti Aaltonenem svého soka přestříleli 44:9! Převahu poměrně výstižně vystihl i jednobrankový finský střelec Tuomo Ruutu: „Nevím přesně, kolik měli Dánové šancí ke skórování, ale podle mne minimum,“ usmál se asistent kapitána Koiva.

Finsko – Dánsko 5:1 (0:0, 2:0, 3:1)

Branky a nahrávky: 24. Immonen (Välivaara), 37. Aaltonen (Koivu M., Lepistö), 43. Pihlström (Pyörälä, Nokelainen), 53. Niskala (Puistola, Granlund), 55. Ruutu T. (Aaltonen) – 48. Hardt (Jakobsen J., Green).

České trápení ukončil vzkříšený střelec Havlát

Že bude jedenáct hráčů lotyšského Dinama Riga sehraných a v národním mužstvu budou zlobit, všichni věděli. Jenže nikdo netušil, že právě hráči Dinama Darzinš s Bukartsem svůj tým pošlou dvakrát do vedení. Branky to byly jako přes kopírák: dva smrtelné brejky, dva puky za Pavelcovými zády.

To co si nikdo z hráčů týmu kapitána Rolinka nepřál, se stalo skutečností. Češi dvakrát prohrávali, ale nepoložilo je to. Podobně jako na Českých hokejových hrách v utkání proti Finsku zavelel právě kapitán Tomáš Rolinek k obratu. Jeho branka padla z velkého úhlu a od odrazu obránce Lotyška. Potřeboval tedy hodně štěstí. Stejně jako Patrik Eliáš, jenž ze stejné strany u úhlu vyrovnával podruhé.

Dvojnásobnou střeleckou převahu až ve 42. minutě proměnil ve vytouženou vedoucí branku Martin Havlát. Po Eliášově zadovce vymetla hlavní hvězda Minnesoty Wild levou šibenici Masalskisovy brány. „Lotyši měli zmatky v obraně, já jsem nechal puk za sebou, trošku zaclonil a Marťas se trefil skvěle do víka,“ komentoval Havlátovu rozhodující branku utkání Ďábel z New Jersey Patrik Eliáš. A protože měli Lotyši zmatky v obrně ještě jednou, mohl přidat tříbodovou pojistku letos nejlepší střelec národního týmu Roman Červenka.

První utkání slovenského mistrovství tedy Česká republika zvládla, ale nejspíše v něm přišla o obránce Radka Martínka, jenž byl po zákroku Arturse Kuldy z první třetiny v bezvědomí odvezen na nosítkách do nemocnice. S podezřením na otřes mozku nebo poranění páteře asi pro newyorského Ostrovana sezóna definitivně skončila.

Česká republika – Lotyšsko 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 18. Rolinek (Voráček, Škoula), 33. Eliáš (Havlát, Michálek), 42. Havlát (Eliáš), 59. Červenka – 10. Darzinš (Redlihs M., Sotnieks), 22. Bukarts (Berzinš, Meija).

Souboj dvou národností ze zemí fjordů vyzněl překvapivě lépe pro Nory – po 61 letech!

Když vedli po první třetině v košické Steel Areně Švédové nad Nory už 3:1, žádný ze světových sázkařů by si na výběr vedený kapitánem Tollefsenem nevsadil. A pokud ano, byl by to spíše případ pro doktora Chocholouška. Všechny jednotlivé nápovědy totiž ukazovaly na jasnou výhru Švédů.

Ti vyhráli na střely každou třetinu minimálně dvojnásobně, stejně tak i na brankové příležitosti. Houževnatým Norům však stačilo k bodovému zisku minimum příležitostí a výborně chytající brankář Lars Haugen. Po druhé části díky brankám Aska a Holsteda hráči ze země od Norského moře vyrovnali.

Díky bojovné vikinské nátuře nemohla být pro Nory ani poslední švédská branka velkým problémem. Čtyři minuty před koncem vyrovnal Holtetův spoluhráč z Farjestadu Anders Bastiansen a senzaci dokončil při samostatných nájezdech třiatřicetiletý Skröder. Norové tedy od roku 1950 získali po remíze v roce 1994 konečně i skalp svých východních sousedů. Koho porazí příští rok?

Norsko – Švédsko 5:4sn (1:3, 2:0, 1:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 9. Röymark (Hansen M., Ask), 22. Ask (Olimb), 34. Holtet (Bastiansen, Skröder Pa.), 56. Bastiansen (Olimb, Spets), 65. Skröder Pa. – 7. Eriksson (Nilsson), 12. Berglund (Thornberg), 16. Berglund (Petrasek, Pääjärvi), 50. Eriksson (Nilsson).

Galerie