13.05.2014 | Jakub Mezlík, Roman Zajíček

Češi se na vítězství s Itálií nadřeli

Čeští hokejisté se na šampionátu v Minsku dočkali prvního tříbodového vítězství, když v aréně Čižovka přehráli houževnatou Itálii 2:0. Za tři body také poprvé na turnaji bodovalo i Švýcarsko a Slovensko.

Český tým i přes zdravotní problémy porazil nepříjemnou Itálii

Nutnost vyhrát, takový byl cíl Růžičkových svěřenců v zápase proti Itálii, který byl již čtvrtým vystoupením českého mužstva na turnaji. Lehké to rozhodně nebylo, protože hned sedmero hráčů trápí střevní chřipka a nutno říct, že na výkonu to bylo znát. České mužstvo šlo do vedení ve 23. minutě, kdy se střelecky prosadil Sekáč. Od té doby se hrál poměrně vyrovnaný hokej a brankář Salák musel několikrát likvidovat nebezpečné pokusy soupeře. Nakonec se český gólman vyznamenal čistým kontem a navíc čtyři minuty před koncem potvrdil tři body pro Česko přesnou ranou do šibenice Jaromír Jágr. Národní tým tak i přes zdravotní patálie vyhrál 2:0.

Česko - Itálie 2:0

Góly a nahrávky: 23. Sekáč (Hudler, Němec), 56. Jágr (Červenka).

Slováci konečně zabrali a připsali si první výhru

Tým trenéra Vůjtka byl před zápasem s Norskem ve složité situaci. Pokud se chtěli Slováci odlepit od poslední přičky, museli bezpodmínečně vyhrát. A nakonec se to povedlo, i když dvě třetiny nebyly z jejich pohledu vůbec snadné. Ovšem za svou vůli a bojovnost si tři body zasloužili. Klíčovým faktorem duelu byl gól Ladislava Nagyho, který se trefil osmnáct vteřin před koncem druhé třetiny. Ten stejný hráč přidal ještě jednu branku, aby ho o pár chvil později následoval Miklík. Dle slov kouče Vůjtka si jeho hráči šli od začátku pro vítězství, což se jim nakonec povedlo poměrem 5:2.

Slovensko - Norsko 5:2

Góly a nahrávky: 2. Tatar (Mikúš, Miklík), 10. Mikúš (Miklík, Ďaloga), 40. Nagy (Marinčin), 48. Nagy (Ďaloga, Laco), 49. Miklík (Tatar) – 6. Bonsaksen (Stene), 12. Ask (K. Olimb, M. Olimb).

První vítězství berou i Švýcaři

Až na čtvrtý pokus se povedlo hokejistům Švýcarska vybojovat vítězství na světovém šampionátu v Minsku. V dramatickém utkání porazili Německo a udrželi si šance na postup do čtvrtfinále.

Švýcary poslal do vedení v první třetině Brunner, ale bleskovou odpověď zařídil Oppenheimer. Když se pak povedlo ve druhé části Hollensteinovi a Romymu odskočit soupeři na rozdíl dvou branek, zmohli se Němci už jen na snížení. Podruhé se trefil Oppenheimer.

Švýcarsko - Německo 3:2

Góly a nahrávky: 13. Brunner (Josi, Weber), 33. Hollenstein (Josi, Cunti), 37. Romy (Brunner, Moser) – 14. Oppenheimer (Hospelt, Hördler), 39. Oppenheimer (Hospelt, Akdag).

Rusko si udrželo střeleckou formu

Rusové se proti outsiderovi rozjížděli pomalu a nenavázali na předchozí skvělé úvody. Přesto nakonec poměrně v pohodě Kazachstán přejeli a zůstávají jediným týmem, který na turnaji dosud neztratil ani bod.

Čtyři body si v utkání připsali Tichonov a Plotnikov, jejich spoluhráč z útoku a největší hvězda Rusů Ovečkin zaznamenal dvě gólové nahrávky. Celé trio pak vévodí kanadskému bodování mistrovství světa.

Rusko - Kazachstán 7:2

Góly a nahrávky: 15. Plotnikov (Ovečkin, Tichonov), 23. Jakovlev (Zaripov, Bělov), 24. Zaripov (Tichonov, Plotnikov), 32. Kuljomin, 42. Tichonov (Plotnikov, Ovečkin), 60. Plotnikov (Tichonov), 60. Burmistrov (Kuzněcov, Dadonov) – 50. Pančin (Dallman, Antropov), 53. Spiridonov (Ivanov).

Galerie