14.05.2018 | Matěj Vybíral

Češi se na Rakušany nadřeli, ale nakonec mají další výhru

Český tým vstupoval do duelu už s jistotou třetího místa a přesunu na čtvrtfinále do Herningu. Nad Rakušany rychle vedl 2:0, ale nakonec se pořádně nadřel. Málem nestačilo ani vedení 4:1, Rakousko ještě snížilo na rozdíl jediné branky, ale vyrovnat nestihlo. Česko tak zakončilo skupinovou fázi vítězstvím. Na svého soupeře ve vyřazovací fáze si musí počkat do zítřejšího

Češi měli už před duelem jisté třetí místo, ale přesto nechtěli nic nechat náhodě a ve svém posledním zápase ve skupině proti outsiderovi zvítězit. A vkročili k tomu pravou nohou. Již po půl minutě Kubalík hokejkou v jedné ruce prostrčil kotouč na volného Tomáše Hyku, který zavěsil pod horní tyč. O další dvě minuty později se své první trefy na turnaji dočkal Filip Chytil, jenž nádherně tečoval do horního rohu pokus Krejčíka.

Pokračovala aktivita Čechů, ale dělovku Krejčího zastavil Kickert, střela Kubalíka blízka byla sražená. Růžky začali vystrkovat i Rakušané, kteří hráli kvalitně, bojovně a výborně napadali. Skulinky v obraně využil Daniel Woger. Dostal pas mezi obránce, ale svůj únik zakončil jen do betonu Francouze. O chvilku později měl další brejk Raffl, sice také neuspěl, ale z následné akce už Rakousko snížilo. Hofer našel před brankou osamoceného Konstantina Komarka a ten už si dokázal poradit. Češi v závěru první třetiny na svého soupeře dokonce nestačili a mohlo být i srovnáno, Woger však z úhlu nedokázal trefit odkrytou branku, zamířil jen do konstrukce.

Podle předpokladů bylo Česko aktivnější i ve druhé třetině a dokázalo si vzít zpět dvoubrankové vedení. Hyka nabil mezi kruhy Dominiku Kubalíkovi, jemuž rána z první sice nesedla, ale kotouč proplachtil nečekaně až do sítě, Kickert nedokázal zasáhnout. Příliš šancí ale prostřední perioda nenabídla. Optickou převahu měl český tým, který však také musel ubránit dvě oslabení, což se mu povedlo.

Martin Nečas mohl navýšit české vedení hned v úvodu poslední části, jeho bekhendový pokus z bezprostřední blízkosti ale dokázal Kickert vytěsnit těsně mimo. Češi se však přeci jen dočkali, a to v přesilové hře po faulu na Davida Krejčího. Tomáš Hyka dostal nabito na pravý kruh a vypálil nad beton rakouského brankáře.

Rakušané ale nehráli vůbec špatně a ve třetí třetině dokonce český tým přestříleli, odměnou jim za to byl kontaktní gól. Michael Raffl dokázal přejít přes Skleničku, natlačil se až před Francouze a vypálil zblízka přesně do horního rohu. Rakousko dále kousalo a ještě sahalo po bodech. Ve skvělé formě na závěr turnaje se ukázal Michael Raffl, přešel přes Horáka a následně vyškolil i Krejčíka, dostal se do dobré pozice a vypálil k zadní tyči. Tentýž hráč mohl dokonce za půl minuty srovnat, ale zblízka tentokrát minul. Vítězství českého výběru mohl pojistit z brejku Radek Faksa, ale trefil pouze horní tyč. Česká reprezentace přesto uhájila vedení 4:3 a slaví šesté vítězství na turnaji.

Česko – Rakousko 4:3

Česko: Francouz (Rittich) – Gudas (A), Šulák, Hronek, Moravčík, D. Sklenička, Jordán, J. Krejčík – Jaškin, Krejčí, Pastrňák – Červenka (C), Faksa, Řepík – D. Kubalík, Hyka, Nečas – Plekanec (A), Horák, Chytil – R. Kousal.

Rakousko: Kickert (Starkbaum) – S. Ulmer, Altmann, Schumnig (A), Unterweger, Peter, Viveiros, Schlacher – Schneider, Ganahl (A), Hundertpfund (C) – M. Raffl, Hofer, Komarek – Rauchenwald, Haudum, Zwerger – Obrist, Woger, Spannring.

Branky a nahrávky: 1. Hyka (D. Kubalík, Šulák), 3. Chytil (J. Krejčík), 26. D. Kubalík (Hyka, Nečas), 50. Hyka (Faksa, D. Kubalík) – 18. Komarek (Hofer), 51. M. Raffl (Unterweger, Haudum), 58. M. Raffl (Komarek, Schumnig)

Hodnocení trenéra Josefa Jandače

Získali jsme tři body, za to jsme rádi. Ale s hrou spokojeni být nemůžeme. Měli jsme výborný vstup. Hned jsme dali rychlé góly, ale pak jsme se jaksi trošku zadrhli. Přestali jsme hrát, přišlo určité uspokojení. Rakušané se osmělili, začali kousat. V poslední třetině jsme uhájili jednobrankové vedení.