02.01.2021 |

Češi se loučí se ctí. Finové zlomili Švédy, dál jdou Američané i sborná

Čeští hokejisté na světovém šampionátu do 20 let končí ve čtvrtfinále, když podlehli favorizované Kanadě rozdílem tří branek. Loučí se i Slováci, kteří nestačili na Američany. Trpký konec na turnaji potkal švédský celek, který neudržel dvougólový náskok a podlehl Finům. Sborná udolala statečné Němce.

Výsledky čtvrtfinále MS do 20 let

Kanada – Česko 3:0 (2:0, 0:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 9. Cozens (McMichael), 12. Byram (Krebs, Cozens), 58. McMichael (Guhle, Krebs).

Čeští hokejisté ve čtvrtfinále MS vyzvali suverénní Kanadu, která turnajem prochází bez jediné ztráty a zaslouženě ovládla základní skupinu. Národní tým toužil v Edmontonu překvapit domácí výběr, jenže už po necelých osmi minutách po rychlém brejku skóroval Cozens a vzápětí přidal druhý zásah Kanaďanů Byram. Česká dvacítka s favoritem dokázala udržet krok, dokonce ho přestřílela. Šest minut před sirénou stáhla z branky Malíka, ale gól vstřelit nedokázala a postup Kanaďanů do semifinále pečetil krátce před koncem McMichael.

Rusko – Německo 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky:
10. Ponomarjov (Čisťakov, Bardakov), 29. Baškirov (Afanasjev, Gricjuk) – 44. Elias.

Poprvé v historii se německá reprezentace na juniorském mistrovství světa podívala do play off. Ve čtvrtfinále narazila na ruského favorita. Sbornou poslal do vedení už po deseti minutách Ponomarjov, ale houževnatí Němci se dál drželi na dostřel. Na přelomu utkání odskočili Rusové do dvoubrankového trháku, hned zkraje třetí části ovšem vstřelil kontaktní gól Elias. Německý tým se ve strhujícím závěru tlačil za vyrovnáním, ale podruhé už skórovat nedokázal.

Finsko – Švédsko 3:2 (0:2, 1:0, 2:0)
Branky a nahrávky: 26. Nikkanen (Viro, Lambert), 52. Lundell (Heinola), 60. Hirvonen – 15. Raymond (Johansson), 17. Söderblom (Raymond).

Severské derby nabídlo luxusní hokejovou podívanou. Úvod zápasu byl vyrovnaný, ale závěr úvodní dvacetiminutovky patřil Švédům. Ty poslal do vedení Raymond, jenž nejprve naznačil přihrávku, a pak poslal puk pod horní tyčku. Vzápětí předvedl Söderblom už podruhé na turnaji fintu mezi nohama a Švédové vedli 2:0. Ve druhé části ovšem snížil Nikkanen a druhou trefu Rätyho zrušli rozhodčí pro ofsajd. Finové se dočkali v závěru, kdy srovnal kapitán Lundell a Hirvonen trefou v čase 59:35 završil parádní finský obrat. Švédové se loučí už ve čtvrtfinále.

USA – Slovensko 5:2 (1:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky:
11. Kaliyev (Boldy, Zegras), 32. Farinacci (Johnson, Berard), 37. Caufield (Zegras), 56. Farinacci (Brink), 59. Beniers (Brink) – 39. Kašlík (Kolenič, Nemec), 50. Sojka (Kňažko).

Proti velkému favoritovi naskočili v noci také Slováci, kteří měli před sebou výzvu v podobě Spojených států amerických. Ty si šly za výhrou od prvních minut a po trefách Kaliyeva, Farinacciho a Caufielda si vytvořily tříbrankový náskok. V závěru druhé třetiny jej zmírnil Kašlík, a když se v 50. minutě trefil i Sojka, museli Američané za stavu 3:2 znovu přidat. Závěr ale zvládli bez potíží, přidali další dva góly a po vítězství 5:2 míří do semifinále, kde si to rozdají s Finskem. Další semifinálovou dvojici tvoří Kanada a Rusko.

Závěrečný program MS do 20 let

Úterý 5. ledna:
0:00 Kanada – Rusko
3:30 USA – Finsko
23:30 utkání o 3. místo

Středa 6. ledna:
3:30 finále