01.01.2013 | Sanny Muharem

Češi se do semifinále v Ufě nepodívají, s USA na MSJ padli

Den D českému mužstvu nevyšel. Ve čtvrtfinálovém souboji proti Spojeným státům americkým svěřenci trenéra Miroslava Přerosta neuspěli. V Ufa Areně se následně hrálo i další čtvrtfinále, které bylo již o poznání dramatičtější. Sportovní palác pak nabídl zápas ve skupině o udržení mezi Finskem a Německem.

Velmi krutý výsledek. Češi ve čtvrtfinále vyhořeli

Měl to být jeden z největších dnů českého národního mužstva na šampionátu. Místo postupu do semifinále se ale sny rozplynuly až příliš rychle. Čeští mladíci totiž nestačili na Spojené státy americké.

Úvod utkání se nesl v režii opatrnosti, pak ale Američané postupně začali přebírat iniciativu duelu. „V první třetině nám chyběl především pohyb,“ žehrá asistent trenéra Jiří Juřík. Zároveň podotýká, že Česká republika byla po první dvacetiminutovce ještě ve hře, prohrávala jen 0:1.

Druhá perioda byla ale ze strany českých mladíků katastrofální. V ní totiž inkasovali hned pětkrát, což dokonce donutilo vystřídat brankáře Patrika Bartošáka. „Druhou část jsme nezačali vůbec dobře, nechali jsme se hodně vylučovat, na což jsme později doplatili,“ zmiňuje útočník Petr Beránek.

Nedisciplinovanosti si byli vědomi i ostatní hokejisté. „Srážela nás vyloučení, na to se nedá nic říct. Musíme na to prostě zapomenout,“ přeje si útočník Tomáš Hertl.

Česká republika byla před startem čtvrtfinálového utkání plná sebevědomí. Výsledek jí ho ale doslova ukradl. Ve třetí části už čeští mladíci bojovali především o čest, ani jednu branku se jim však vstřelit nepodařilo. Spojné státy americké opanovaly utkání, když zvítězily v poměru 7:0.

„Nevyšlo nám vůbec nic. Dělali jsme jednu chybu za druhou, bylo hodně těžké motivovat hráče za stavu 0:6. Navíc jsme nedokázali proměnit pár svých dobrých šancí, což nás ještě více srazilo,“ konstatuje jeden z asistentů Juřík.

Američané si dělali s českým výběrem, co chtěli. Jejich přímočarost k brance potvrzoval především Gaudreau s Troubou, kteří táhli výběr USA v přesilovkách.

Přerostův výběr dostal v zápase celkem sedmnáct menších trestů. “Vyloučení, vyloučení a zase vyloučení. Neustále si říkáme, že se zbytečných faulů musíme vyvarovat a stejně se nepoučíme!“ mrzí dalšího obránce českého mužstva Petra Šidlíka. Ten zároveň dodává, že USA mělo více ze hry a postoupilo zaslouženě. „Soupeř byl jednoznačně důraznější a hokejovější,“ uznává kvality.

Češi jsou tak ve hře o medaile venku. Nyní se v pátek utkají se Švýcarskem o konečné páté místo, utkání startuje v pátek v 14.00 hodin SEČ. „Jsme na mistrovství světa, tudíž zápas musíme ihned hodit za hlavu a okamžitě vypnout, abychom obsadili alespoň páté místo,“ nabádá druhý asistent Pavel Trnka.

Česká republika – USA 0:7 (0:1, 0:5, 0:1)
Branky a nahrávky: 12. Gardreau, 21. Gaudreau, 22. Hartman, 29. Barber, 33. Barber, 40. Gaudreau, 45. Miller.

Finsko deklasovalo Němce

Souběžně se čtvrtfinálovými boji se rozeběhla také skupina o udržení. Finsko, které se do play-off nedostalo trochu překvapivě, se utkalo s Německem. Finové potvrzovali roli favorita již od samého začátku střetnutí, svým pohybem a důrazností Němce přehrávali. V první třetině se však gólové hody ještě nekonaly. Finsko vedlo pouze 1:0.

Ten pravý kolotoč v podání Suomi nastal až v posledním dějství, kdy si finský výběr udělal ze zápasu exhibici. Finové začali sázet do branky soupeře jeden gól za druhým. Po dvou brankách si připsali Barkov s Pokkou. Německo má tak na svém kontě stále jeden bod, Finové se definitivně zachránili.

Finsko – Německo 8:0 (1:0, 2:0, 5:0)
Branky a nahrávky: 17. Lehkonen, 28. Granlund, 35. Barkov, 41. Salomaki, 45. Pokka, 57. Barkov, 57. Pokka, 59. Armia

Švýcaři v základní hrací době ještě neprohráli, přesto se do semifinále nepodívají

Domácí Rusko není tak suverénní, jak dopředu sborná avizovala. Na šampionátu už totiž klopýtla třikrát. Nejprve se Slováky, poté s Kanadou a ve čtvrtfinálovém souboji málem prohrála se Švýcarskem. Reprezentanti helvétského kříže svého soupeře dlouho trápili a dvě minuty před koncem ještě vedli.

Zápas začal dle představ domácích, Rusové se dostali v sedmé minutě do vedení. Krátce na to ale Švýcaři vyrovnali ve vlastním oslabení a hrálo se téměř od začátku. Další gólový příspěvek přišel přesně v polovině duelu, kdy Rusko opět strhlo vedení na svoji stranu.

Švýcarsko se nevzdalo a opět dokázalo zareagovat ihned. Ve třetí třetině se měly tedy rozdat karty, kdo půjde dál. Blíže k tomu měli svěřenci trenéra Simosna, kteří ještě dvě minuty před koncem vedli. Zbytečným faulem se však dostali pod tlak, z nějž sborná vyrovnala.

Desetiminutové prodloužení nerozhodlo, a tak musely přijít na řadu samostatné nájezdy. V nich uspěli domácí a v Ufa Areně vypukla extáze. Švýcaři tak prohráli už třetí nájezdy na letošním šampionátu.

Rusko – Švýcarsko 4:3sn (1:1, 1:1, 1:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 7. Chochlačov, 30. Grigorenko, 59. Kučerov, rozh. nájezd Kučerov – 11. Bertschy, 33. Ness, 49. Andrighetto