01.05.2011 | Lukáš Caha

Češi rozdrtili Dány, Lotyši vzali Finům bod

Čtvrtý hrací den mistrovství světa na Slovensku nepřinesl žádný překvapivý výsledek. Česká reprezentace rozdrtila jednoznačným poměrem 6:0 Dánsko. Američané se na výhru s Norskem sice nadřeli, když po čtyřiceti minutách prohrávali o dvě branky, přesto ale zvítězili 4:2. Tři korunky napravily sobotní zaváhání a přehrály Rakousko 3:0. Nejdramatičtější vývoj přinesl souboj Lotyšska a Finska, v němž vybojovali Finové výhru 3:2 až po nájezdech.

Češi si výhrou nad Dánskem zajistili postup do osmifinále

Druhý zápas na šampionátu zvládli svěřenci trenéra Hadamczika na jedničku. Již ve třetí minutě se dostal do přečíslení Michael Frolík, který místo přihrávky volil střelu a vymetl soupeři pavučiny pod horní tyčkou. Dánsku dodala sílu přesilová hra v polovině prvního dějství, přesto si gólman Pavelec na puk moc nesáhl.

V úvodních minutách druhé třetiny se český výběr poměrně zapotil, neboť soupeř hrál déle než devadesát sekund přesilovou hru pět na tři. Hráči v červených dresech však odvedli skvělou obrannou práci a Dány ke střele příliš nepouštěli. Nevyužitou početní výhodu potrestali Češi hned čtyřmi góly v rozmezí tří minut. Nejprve Milan Michálek překvapil gólmana bekhendovou kličkou, a poté se hráč s číslem 96 na zádech prosadil také z dorážky během přesilovky.

V pětatřicáté minutě tečoval Čáslavovo nahození od modré čáry Michael Frolík a dánský brankář lovil ze sítě čtvrtý puk. Čechům to přesto nestačilo a po třinácti sekundách udeřil také Tomáš Plekanec po chybě severského obránce.

Ani ve třetí části se obraz hry příliš nezměnil. Na ledě dominovalo jediné mužstvo. Konečný stav zápasu stanovil třináctý útočník Petr Průcha, jenž poslal se štěstím kotouč za brankovou čáru po přihrávce Frolíka.

Český tým tak jednoznačně přehrál Dánsko a zajistil si s předstihem postup do osmifinále. „Vítězství nás těší, ale nesmíme ho přeceňovat. Těžší soupeři kvalit Finska, Slovenska, Ruska nebo Německa teprve přijdou,“ nechal se slyšet po utkání kouč Alois Hadamczik.

Česko - Dánsko 6:0 (1:0, 4:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Frolík (Hubáček, Michálek Z.), 32. Michálek M. (Židlický), 34. Michálek M. (Havlát , Eliáš), 35. Frolík (Čáslava , Novotný), 35. Plekanec (Červenka), 57. Průcha (Frolík).

Norsko bylo opět blízko vítězství nad favoritem

Po výhře nad Švédy si Norové věřili také na soupeře ze zámoří. Dravost po dalším vítězství byla na holích „Vikingů“ vidět již od prvních minut zápasu. Ze tří tutových šancí se podařilo amerického gólmana překonat jednou a to v deváté minutě. Šťastným střelcem se stal Andre Ken Olimb, jehož dorážku ještě raději kontroloval český rozhodčí Jeřábek na videu.

O minutu později udeřili Seveřané znovu. Při vlastním oslabení ujel Bastiansen a zvýšil na 2:0. Spojené státy se po přestávce oklepaly a norského gólmana zasypaly několika nebezpečnými střelami. Nejblíže snížení byly pár sekund před sirénou, když Fowler rozezvučel tyčku.

Ve třetí třetině tlak Američanů kulminoval a Haugenovu neprůstřelnost zlomili ve dvaačtyřicáté minutě. O dvanáct minut později měli již hráči ze zámoří zápas pevně ve svých rukou a vítězstvím 4:2 si zajistili první místo ve skupině C. „Ve třetí třetině jsme se začali více pohybovat a tvořit hru. V první třetině jsme působili vyplašeně,“ řekl po skvělém obratu americký obránce Jack Johnson.

USA - Norsko 4:2 (0:2, 0:0, 4:0)
Branky a nahrávky: 42. Palmieri (Kreider, Shannon), 46. Skille (Stapleton, McDonagh), 54. Palmieri (Shannon, Shattenkirk), 59. Smith (Stepan, Johnson) - 9. A. K. Olimb (Holtet), 10. Bastiansen.

Tři korunky tentokrát nezaváhaly a porazily Rakousko

Švédsko mělo proti Rakousku možnost na reparát sobotní prohry s Norskem, avšak jejich herní projev na ledě se příliš nezměnil. První příležitost ke změně stavu měl na holi rakouský Reichl, který se dostal do přečíslení, ovšem trefil jen gólmana. Ke konci třetiny se začalo do tlaku dostávat také Švédsko a jednadvacet sekund před sirénou otevřel vývoj zápasu Persson.

Rakušané však boj nevzdali a nadále se hnali do útoku. Ve třiadvacáté minutě je od vyrovnání dělilo pár centimetrů, a tak udeřil opět soupeř. Hrozbou se stal znovu Persson, který tentokrát tečoval střelu od útočné modré přímo za brankovou čáru.

V průběhu třetí periody přidali Seveřané další branku a výhru 3:0 si již s přehledem ohlídali. „První třetina se nám nepovedla. Poté, co jsme dali první gól, tak jsme se zlepšili. Vytvářeli si šance a přidali další branky,“ zhodnotil utkání střelec dvou gólů Niklas Persson.

Švédsko - Rakousko 3:0 (1:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 20. Persson (Eriksson, Nilsson), 26. Persson (Petrásek, Gunnarsson), 43. Pääjärvi-Svensson (Petrásek).

Lotyšsko obralo Finy o bod

Utkání mezi Finskem a Lotyšskem přineslo dramatický vývoj. Suomi se dostali během první třetiny do jednobrankového vedení, ovšem soupeř se nevzdal a nadále bojoval, což mu přineslo kýžené ovoce v prostřední periodě. Nejprve nedokázali Lotyši zužitkovat přesilovou hru, následně nevyužili ani závaru před gólmanem, avšak ve čtyřiatřicáté minutě bylo po dělovce K. Redlihse vyrovnáno.

O deset minut později se Lotyšům dokonce podařilo otočit stav zápasu a už to vypadalo, že svůj hubený náskok ubrání, ovšem šest minut před koncem srovnal během přesilovky Kapanen a následovalo prodloužení. V něm dominovali Finové, avšak rozhodnutí padlo až během samostaných nájezdů.

Lotyšům se nepodařilo proměnit jediné trestné střílení, naopak Suomi skórovali hned dvakrát. O vítězný gól se postaral Immonen.

Lotyšsko - Finsko 2:3sn (0:1, 1:0, 1:1 - 0:0)
Branky a nahrávky: 34. Redlihs K. (Redlihs M., Dzerinš), 43. Vasiljevs (Cipulis, Pujacs) - 14. Immonen (Valivaara, Granlund), 54. N. Kapanen (Immonen, Granlund), 65. Immonen.

Galerie