14.05.2015 | Jakub Slunečko

Češi přešli přes Finy do semifinále, Rusové porazili Švédy

Další den šampionátu přinesl okamžiky, díky kterým bude toto mistrovství navždy vryto do paměti fanoušků. Už při prvních čtvrtfinálových zápasech byl překonán divácký rekord mistrovství světa a večerní zápasy potom zkompletovaly semifinálové dvojice. Nejdůležitější ale je, že Češi jsou mezi nimi!

Spojené státy – Švýcarsko 3:1

Branky a nahrávky: 31. Smith (Vesey, Arcobello), 32. Coyle (Jones, Lee), 51. Gardiner (Coyle, Lee) – 14. Josi. Vyloučení: 3:2. Využití: 0:0. Diváci: 6495.

Švýcaři začali tradičně s urputnou obranou a Američané se tak i přes optickou převahu nedokázali dostat do vážnějších šancí. Jako první tedy udeřilo Švýcarsko - po hezké kličkované přesně zavěsil Roman Josi. Bojovný zápas pokračoval i ve druhé části, Američané se ale v polovině utkání gólově probrali. Ben Smith a Charlie Coyle otočili stav zápas ve prospěch USA během 57 sekund!

Mladý americký tým byl rázem na koni a Švýcaři se těžko vraceli ke své hře. Ani ve třetí části se hokejisté z alpské země herně příliš nezvedli, Jake Gardiner naopak upevnil v polovině třetiny vedení USA. Závěrečný tlak a hra bez brankáře už Švýcarům nepomohly a tým Glena Hanlona se tak s turnajem loučí ve čtvrtfinále. Američané mohou naopak dál snít o zlatě.

Kanada – Bělorusko 9:0

Branky a nahrávky: 1. Burns (Crosby, Hall), 8. Ennis (Barrie, Muzzin), 11. O'Reilly (Burns), 18. Seguin (Spezza), 24. Seguin (Couturier, Muzzin), 32. Burns (O'Reilly, Eberle), 51. Seguin (Hall), 54. O'Reilly (Giroux, Savard), 56. Spezza (Burns). Vyloučení: 3:5. Využití: 3:0. Diváci: 15 126.

První čtvrtfinále v O2 areně bylo od začátku přehlídkou kanadského hokejového umu. Už po 27 sekundách udeřil Brent Burns a javorové listy do konce třetiny přidaly ještě tři další trefy. Běloruská ofenziva nebyla o moc lepší než obrana a tři střely proti dvaceti kanadským nestačily ani na snížení stavu.

Kanaďané následně trochu zvolnili - to ale znamenalo, že ve druhé části přidali jenom dva góly. Na svůj průměr 7 vstřelených branek/zápas se javorové listy dostaly ve třetí třetině poté, co Tyler Seguin zkompletoval hattrick. Kanada ke smůle Bělorusů ale byla dál při chuti. Nakonec se zastavila na skóre 9:0 a bez potíží je v semifinále.

Švédsko – Rusko 3:5

Branky a nahrávky: 32. Klinberg (Lander), 44. Lander (Ekman-Larsson, Klinberg), 55. Eriksson (Lander, Ekholm) – 11. Mozjakin (Malkin, Tarasenko), 17. Širokov (Tichonov, Tarasenko), 21. Malkin (Kuljomin, Bělkov), 56. Malkin (Mozjakin), 59. Tarasenko (Malkin). Vyloučení: 7:7. Využití: 1:1. Diváci: 7248.

Švédové se vůbec poprvé představili v ostravské ČEZ Aréně a na novou halu si těžko zvykali. Zato Rusové se v první třetině činili a hokejisty Tre Kronor jednoznačně přehráli. Produktem jejich převahy bylo vedení 2:0. Švédům se ještě přitížilo 47 sekund po začátku druhé části, kdy zvyšoval Jevgenij Malkin už na 3:0.

Tři korunky se ale nevzdávaly. Zlepšenou hrou ještě v prostřední části snížily a trpělivým nátlakem pět minut před koncem srovnaly stav zápasu na 3:3! Jenže Rusové odpověděli rázně a rychle - hned za 26 sekund byli znovu ve vedení díky druhé brance Malkina. Dvě minuty před koncem to Švédové zkusili bez brankáře. Pokus to byl neúspěšný, do jejich prádzné klece pečetil výhru Rusů Vladimir Tarasenko. Tre Kronor se tak už do Prahy nevrátí, Rusové naopak zamíří do hlavního města k semifinále proti USA.

Finsko – Česko 3:5

Branky a nahrávky: 18. Ruutu (Kontiola, Lepistö), 24. Jokinen (Lepistö, Donskoi), 45. Barkov (Jokinen) – 9. Kovář (Erat, Klepiš), 34. Jágr (Voráček, Jan Kovář), 36. Kovář (Jágr, Voráček), 55. Jágr, 60. Sobotka. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:2. Diváci: 17 383.

Obrovská očekávání provázelo poslední čtvrtfinále, do kterého nastoupili Češi opět s mohutnou podporou vyprodané haly. Týmu Vladimíra Růžičky se konečně povedl začátek utkání a po stupňovaném tlaku prostřelil Rinneho Jan Kovář. Finové byla pasivnější, přesto dokázali ještě do přestávky srovnat a čtyři minuty po ní se dokonce ujali vedení. Strhující zápas ale teprve nabíral obrátky.

Ještě ve druhé části byl totiž k vidění další obrat - tentokrát ze strany Čechů. Jaromír Jágr srovnal a Jan Kovář svojí druhou brankou přivedl halu do stavu extáze. Do poslední třetiny tak šli Češi s jednobrankovým náskokem, o který ale ve 45. minutě přišli. Po nepzornosti v české obraně za Finy vyrovnával talentovaný Aleksander Barkov. Na branku svého spoluhráče z Floridy ale našel další odpověď fenomenální Jaromír Jágr. Po jeho druhé brance v 56. minutě už se Finové nezmohli na vyrovnání a čtvrtfinálové trauma z roku 2004 definitivně vymazal gólem do prázdné klece Vladimír Sobotka.