30.12.2013 | Ladislav Vácha, Marek Kratochvíl

Češi přehráli silné Slovensko, ve čtvrtfinále narazí na Finy

Česká dvacítka zvládla klíčový souboj se silným Slovenskem na jedničku a zajistila si postup do čtvrtfinále, v němž se 2. ledna od 14:30 utká na ledě Malmö Areny s Finskem. Slovensko narazí na Švédsko, které si poradilo s Ruskem. Kanada potká díky výhře v zámořském derby Švýcarsko, USA zkusí vykročit za obhajobou zlata proti Rusku.

Češi ustáli tlak a zajistili si postup do čtvrtfinále

Česká dvacítka vstupovala do zápasu se Slovenskem pod velkým tlakem. K tomu, aby postoupila do čtvrtfinále, potřebovala nutně vyhrát. V případě porážky by se jí vidina cenného kovu rozplynula, protože by skončila ve skupině B na posledním místě a zahrála by si s Norskem jen o záchranu.

Proti svým sousedům ale předvedla úvod z říše snů, když se už za osmnáct sekund radovala z vedení po trefě Davida Pastrňáka, na kterého zanedlouho navázal Ondřej Kaše. V prostředí části vstřelila další dvě branky, a i když Slováci pět sekund před druhou sirénou snížili, veledůležité vítězství 4:1 už si utéct nenechala.

„Dobře jsme na ně nastoupili. Myslím si, že se ukázalo, že jsme byli na soupeře dobře připravení. Dali jsme dva rychlé góly, které nám do dalšího průběhu zápasu hodně pomohly. Předvedli jsme potom několik zbytečných faulů, kterými jsme si to trochu ztížili. Výborně jsme to ale ubránili. Hodně nám pomohl také Marek Langhamer, který chytal parádně,“ pochvaloval si Petr Šidlík, který se postaral o čtvrtý gól svého týmu.

Jeho tým ve čtvrtfinále poměří síly s Finskem, s nímž se česká reprezentace střetne na ledě Malmö Areny ve čtvrtek 2. ledna od 14:30. „Půjdeme do toho se svojí hrou, jakou jsme předvedli proti Kanadě i Slovensku. Uvidíme, jaký bude výsledek,“ vzhlíží ke klíčové bitvě český kapitán.

Slovensko – Česko 1:4
Branky a nahrávky: 40. Kolena (Gríger, Réway) – 1. Pastrňák (Procházka), 4. Kaše (Košťálek), 22. Procházka (Simon), 27. Šidlík (Procházka, Pastrňák).

Švédsko přetlačilo Rusy a suverénně ovládlo skupinu B

Domácí reprezentace mohla završit svou spanilou jízdu proti sborné, která měla po mdlém výkonu proti Finsku co napravovat. Tři korunky ale odstartovaly zápas ve velkém stylu a po úvodní dvacetiminutovce vedly 2:0.

Rusko ale sympaticky nesložilo zbraně. V prostřední části snížilo na nejtěsnější rozdíl, když se prosadil Alexandr Barabanov, a v závěrečném dějství dokonce dokázalo vyrovnat. Když už to vypadalo, že atraktivní utkání dospěje do prodloužení, tak zaplněnou Malmö Arenu rozjásal mazanou tečí Jacob de la Rose, který rozhodl o švédském vítězství 3:2.

Skandinávci tak propluli základní skupinou bez ztráty jediného bodu a ve čtvrtfinále se utkají se Slovenskem, proti němuž budou velkým papírovým favoritem. Rusové obsadili 3. místo a zkříží hole s úřadujícími mistry světa ze Spojených států amerických.

Švédsko – Rusko 3:2
Branky a nahrávky: 4. Johnson (Collberg, Wallmark), 18. Sörensen (Wallmark, Burakowsky), 58. de la Rose (Olofsson, Lindholm) – 25. Barabanov (Osnovin, Ljubuškin), 52. Grigorenko (Bučnevič, Slepyšev).

Kanada se výhrou nad USA vyhoupla na první místo ve skupině

Spojené státy nastupovaly do zápasu proti Kanadě s jasným cílem – bodovat. I prohra v prodloužení by jim totiž stačila na konečné první místo ve skupině a tedy schůdnějšího soupeře pro čtvrtfinále. Zápas začal velmi opatrně a na větší šance si museli diváci počkat až do druhé třetiny.

V ní se přece jen Američané dostali do vedení, když zužitkovali početní výhodu zásluhou svého kapitána Rileyho Barbera. Kanada však měla v zádech mohutnou podporu v téměř čtyřtisícovém publiku a dokázala ještě před druhou přestávkou odpovědět. Do odkryté branky dorážel Manthův pokus Nic Petan.

Ve třetí dvacetiminutovce pak Američané doplatili na vlastní nedisciplinovanost. Při dvou oslabeních totiž inkasovali z holí Connora McDavida a Curtise Lazara a nevypadalo to s nimi moc dobře. Pokažený zápas se snažili vybojovat zpět a tlačili se do útoku. V brance Kanady však čaroval oblíbenec publika Zachary Fucale. Ten sice ještě jednou zaváhal, když v lapačce neudržel pokus Steffana Matteaua a puk mu propadl do branky, vítězství svého týmu ale ve zbytku utkání uhájil.

USA – Kanada 2:3
Branky a nahrávky: 24. Barber (Slavin, Kerdiles), 58. Matteau (Fasching, Butcher) – 33. Petan (Mantha), 44. McDavid (Horvat, Morrissey), 47. Lazar (Drouin, Pouliot).

Švýcaři zdolali po nájezdech Finsko, tomu ale bod stačí na druhou příčku

Poslední utkání skupiny A svedlo dohromady Finsko a Švýcarsko. Do vedení se dostali minutu před koncem první třetiny Švýcaři, když Flavio Schmutz skóroval z rychlého protiútoku. Následně šli ale hokejisté s helvétským křížem na prsou do čtyř a v oslabení ještě před sirénou inkasovali z hole Villeho Pokky.

Úvod druhé dvacetiminutovky vyšel lépe Švýcarům. Ti nejprve ubránili další oslabení, aby se vrátili po dorážce Fabrice Herzoga do vedení. To navíc navyšoval jen o pár minut později Nico Dunner. Finsko nakoplo rychlé a šťastné snížení díky teči Aleksiho Mustonena a na začátku třetí části dokázalo vyrovnat. Od modré pálil Teravainen a Saku Maelananen ztečoval kotouč do švýcarské sítě. Branku ještě musel přezkoumat videorozhodčí kvůli podezření na zásah vysokou holí, branku ale sudí uznali.

Za nerozhodného stavu dospělo utkání až do nájezdového rozstřelu. V něm byli úspěšnější Švýcaři a po brance Clauda Paschouda se mohli radovat z dvoubodového vítězství.

Finsko – Švýcarsko 3:4sn
Branky a nahrávky: 20. Pokka (Lindell, Teravainen), 31. Mustonen (Ikonen, Vanio), 41. Maenalanen (Teravainen, Haapala) – 19. Schmutz (Fiala), 27. Herzog, 30. Dunner (M. Müller), rozh. náj. Paschoud.