17.02.2014 | David Jahoda

Češi předčili Slováky a jdou dál, Lotyšsko šokovalo, do čtvrtfinále míří také Slovinci a domácí Rusko

S o č i – Po osmifinálovém dnu jsou známy čtyři dvojice, které si to rozdají ve čtvrtfinálových soubojích. Mezi osmi nejlepšími opět nebude chybět ani výběr České republiky. Tým Aloise Hadamczika totiž v derby se Slovenskem zvítězil 5:3, i když se nakonec o výhru musel hodně strachovat. Ve čtvrtfinále tak vyzve celek USA. Po utrápeném výkonu si postup nad Norskem vybojovalo i Rusko, a to zejména díky Alexandru Radulovovi. V bitvě outsiderů si lépe vedlo Slovinsko, největším šokem je však mužstvo Lotyšska. To v kvalifikačním zápase přetlačilo Švýcarsko a míří do boje proti Javorovým listům!

V nervy drásajícím souboji „bratrů“ zvítězil tým Česka, teď se pokusí překvapit Ameriku

Vypjatější souboj států bývalého Československa si zřejmě představoval jen málokdo. Český tým měl do utkání skvělý nástup, jenže Slováci ani za nic nechtěli složit zbraně a velký náskok Čechů smazali jen na jednu branku. Výběr kouče Hadamczika ale nakonec vítězství uhlídal, a navíc ho pojistil gólem v závěru. Po osmifinálové výhře 5:3 v derby nad Slovenskem teď český soubor vyrazí na Spojené státy americké.

Ale nejdřív pěkně popořádku. České mužstvo vletělo do utkání jako udržené ze řetězu tak, jak to možná nikdo nečekal. Tým s naprosto sebevědomou tváří začal sklízet ovoce v sedmé minutě. Po faulu na Jágra měli Češi přesilovku. V ní se fantasticky zorientoval Voráček, který před branku předložil na Hemského, jenž z bezprostřední blízkosti nedal Lacovi šanci. Netrvalo to ani minutu a do brejku se dostal Plekanec. Jeho bekhendová rána narazila sice na konstrukci Lacovy klece, Červenka už však s dorážkou neměl problém a Česko rázem vedlo o dvě branky. A pro Slováky bylo ještě hůř. Češi potvrdili, že na přesilových hrách opravdu zapracovali. Druhou naskytnutou šanci v početní výhodě taktéž využili, a to zásluhou bomby Davida Krejčího, která vyletěla po odrazu od zadní tyče ven z branky, ovšem centr Bostonu Bruins hned v první chvíli věděl, že je to gól.

V přestávce musela slovenskou kabinou proletět ostřejší slova. Češi sice nadále kontrolovali hru, dokonce se dostali do dalších přesilovek, Slováci je však obětavě dokázali ubránit, čímž nabrali zpět ztracené sebevědomí. Po několika šancích, proti kterým musel Pavelec zasahovat, však udeřili znovu hráči České republiky. Po obrovské chybě Sekery na útočné modré unikl do samostatného nájezdu Červenka, jenž brilantním bekhendovým zakončením pokořil brankáře Slovenska. Zdálo se, že je to pro slovenský celek už neřešitelná situace, jistou naději však dal svému týmu Mariána Hossa, jenž minutu před koncem druhé části využil volného prostoru před Pavelcem.

Hráči českého týmu si byli až moc vědomi svého náskoku a stáhli se od začátku třetí části do defenzívy. Toho Slováci využili. Tomáš Tatar v obklíčení obránce šikovným bekhendem  odrazil kotouč o Pavelcům beton až Mariánu Hossovi, který se v jasné šanci opět nemýlil. Vzápětí se Čechům dýchalo ještě hůř. Surového dělovka z mezikruží totiž zastavila až síť v české brance, a na to musel trenér Hadamczik reagovat time-outem. České mužstvo se uklidnilo, ovšem Slováci stále tlačili. S blížícím se koncem logicky začal dotahující celek otvírat obranu, čehož mohli Češi využít. Definitivní tečku za postupem do čtvrtfinále však přidal až kapitán Plekanec, a to při slovenské hře bez brankáře.

Slováci se tedy s turnajem loučí, a čtvrté místo z Vancouveru tak neobhájí. Češi se naopak budou snažit přejít přes hvězdami nabitý tým USA.

ČR – Slovensko 5:3 (3:0, 1:1, 1:2)
Branky a nahrávky:
7. Hemský (Voráček, Kaberle), 8. Červenka (Plekanec, Jágr), 18. Krejčí (Kaberle), 36. Červenka, 60. Plekanec (Krejčí, Židlický) – 39. Hossa Marián (Handzuš, Sekera), 48. Hossa Marián (Tatar, Handzuš), 49. Surový (Bartovič, Sekera).
Rozhodčí: Peel (USA), Vinnerborg (SWE) – Cameron (CAN), Suominen (FIN)
Vyloučení: 1:5. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3 628.

Sestavy:
ČR:
Pavelec – Židlický, Šmíd, Gudas, Rozsíval, Michálek Z., Kaberle – Jágr, Plekanec (C), Červenka – Hemský, Krejčí, Michálek M. – Voráček, Hanzal, Erat – Frolík, Nedvěd, Palát. Trenér: Alois Hadamczik.

Slovensko:
Laco – Starosta, Chára (C), Meszároš, Sekera, Marinčin, Jurčina, Vydarený – Hossa Marián, Handzuš, Tatar – Jurčo, Ölvecký, Záborský – Miklík, Surový, Bartovič – Pánik, Radivojevič, Hossa Marcel. Trenér: Vladimír Vůjtek.

Slovinci dál žijí svou pohádku! Proti Rakousku si vybojovali postup do čtvrtfinále

Slovinská hokejová reprezentace si díky výhře nad Slováky vydobyla do osmifinále poměrně slušnou pozici. Jako soupeře totiž dostala Rakousko, to však v čele s hvězdami z NHL Grabnerem, Vanek a Michaelem Rafflem bylo možná mírným favoritem. Slovinci ale byli od počátků hladovější po úspěchu, a to se projevilo už v šesté minutě, kdy se v přesilovce prosadila naopak největší slovinská hvězda Anže Kopitar. Jeho rána totiž prošla brankáři Langemu mezi betony a nakonec došla za brankovou čáru. Slovinský celek měl i dále více ze hry. Tyčar sice svou šanci neproměnil, únik Jana Urbase a následná přesná střela ve vlastním oslabení však poslal Slovince do dvoubrankového vedení. Rakušanům teklo do bot, po další akci Slovinska, která přišla na začátku druhé části, už však byli naprosto potopení. David Rodman poslal puk zpoza klece mezi kruhy, kam si od modré sjel Kovačevič a dělovkou nedal Langemu příležitost zasáhnout. Rakousko se snažilo, co to jen dá, ovšem gól, který by mu dal alespoň teoretickou šanci na úspěch, se mu nedařilo vsítit. Velký podíl na tom měl i vynikající brankář Slovinců Robert Kristan. V poslední části už nezbylo Rakušanům nic jiného, než zkusit hru vabank. V posledních minutách vyslali na led šestici hráčů, toho však Slovinci využili, když zásluhou Jana Muršaka upravili skóre na konečných 4:0. Pro rakouské mužstvo turnaj končí, Slovinci postupují do čtvrtfinále, kde narazí na jednoho z favoritů na zlato – Švédsko.

Slovinsko – Rakousko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky:
6. Kopitar (Tičar, Jeglič), 12. Urbas (Kovačevič), 24. Kovačevič (Rodman D., Muršak), 58. Muršak (Rodman D.).
Rozhodčí: Jackson (USA), Šindler (CZE) – George, Woodworth (oba USA).
Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 6 821.

Sestavy:
Slovinsko:
Kristan (Gračnar) – Pretnar, Kranjc, Kovačevič, Robar, Gregorc, Pavlin, Tavželj, Podlipnik – Kopitar, Rodman D., Muršak – Jeglič, Tyčar, Sabolič – Urbas, Rodman M., Razingar (C) – Goličič, Musič, Pance. Trenér: Matjaž Kopitar.

Rakousko:
Lange (Starkbaum) – Trattnig, Lakos, Pöck, Lukas, Altmann, Iberer F., Unterluggauer, Ulmer – Raffl M., Vanek (C), Grabner – Latusa, Koch, Lebler – Raffl T., Nodl, Hundertpfund – Oberkofler, Welser, Iberer M. Trenér: Emanuel Viveiros.

Domácí sborná se dlouho trápila, třemi body ji však postup vystřílel Radulov


Fanoušky ruského týmu dostalo mírně do rozpaků už jen to, že si jejich „gerojové“ nevybojovali postup do čtvrtfinále rovnou. V boji o postup tak museli favorité na jeden z cenných kovů vyzvat Norsko, které neslavilo ani jednu výhru v turnaji. Dlouho se domácím borcům nedařilo, všechny jejich nájezdy dokázala norská obrana v čele s brankářem Haugenem krotit. Rusové si postupem času začali prodlužovat střídání a hodně akcí brali jednotlivci sami na sebe. Z trápení, které nikam nevedlo, vysvobodila ruský mančaft šťastná trefa Alexandra Radulova, jenž objel branku Haugena a pomocí odrazu od Holøsovy brusle poslal Rusko do vedení. Ani po vedoucí brance to však nebylo ten hokej, který by si Rusové představovali. Jistější si však domácí byli po další akci Radulova. Ten svou střelou tentokrát jen orazítkoval tyč, celou situaci však vyřešil dorážkou Kovalčuk. Očekávalo se, že Norové vsadí ve třetí třetině vše na ofenzívu, místo toho však příliš útočných výpadů nepodnikali. Bobrovskij v brance Ruska příliš ošemetných situací řešit nemusel. Dvě minuty před koncem třetí periody se však Roy Johansen odhodlal ke hře bez brankáře. Z té však nevyplynulo nic jiného, než druhá Radulovova druhá branka v utkání. Do norské rakve po chvíli navíc zatloukl čtvrtý hřebíček Alexej Těreščenko, který odražený kotouč uklidil přesně pod víko. Sborná tak nakonec porazila Norsko 4:0, ve čtvrtfinále však narazí na Finsko, a pokud chce přes Seveřany jít dál, musí se ve své herním projevu zlepšit.

Rusko – Norsko 4:0 (0:0, 2:0, 2:0)
Branky a nahrávky:
25. Radulov (Dacjuk), 38. Kovalčuk (Radulov, Dacjuk), 59. Radulov (Dacjuk), 60. Těreščenko (Tichonov, Tarasenko).
Rozhodčí: Piechazcek (GER), Pollock (CAN) – Mcelman (USA), Vlach (SVK).
Vyloučení: 1:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 423.

Sestavy:
Rusko:
Bobrovskij – Vojnov, Markov, Medvěděv, Jemelin, Belov, Nikitin, Tjutin – Kovalčuk , Dacjuk (C). Radulov – Popov, Malkin, Ovečkin – Sjomin, Anisimov, Kuljomin – Ničuškin, Tereščenko, Tarasenko. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Norsko:
Haugen – Holøs, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen(C), Solberg, Ødegaard, Sorvik – Skrøder, Olimb K. A., Thoresen – Bastiansen, Olimb M., Roselli – Roest, Ask, Dahlstrøm – Roymark, Lund Hansen, Olden. Trenér: Roy Johansen.

Lotyšský zázrak! Vicemistři světa ze Švýcarska si balí kufry už po osmifinále

O favoritovi tohoto zápasu nebyl pochyb. Švýcaři, kteří si v těžké skupině po boku Švédska a Česka vybojovali druhé místo, si zřejmě ani nepřipouštěli, že by je Lotyši mohli připravit o postup do čtvrtfinále. Ani úvod utkání tomu nenapovídal, Lotyše totiž držel nad vodou jen skvělý brankář Masalskis, který v úvodních minutách vyčapal příležitosti Brunnera s Ambühlem. Náhle se však dostali do vedení hráči lotyšského mužstva. Bartulisovo nahození totiž dokázala zastavit až síť Hillerovy branky. O dvě minuty později dostal tým kanadského kouče Ted Nolana výhodu početní výhody, a v té se rovněž dokázal střelecky prosadit. Mikelis Redlihs vystřihl parádní přihrávku na volného Darzinše, jenž už neměl potíž překonat švýcarského gólmana. Hokejisté Švýcarska dlouho naráželi na to, co právě je zdobilo, a to na obranu soupeře. Až na začátku 36. minuty dokázal Masalskise poprvé v utkání překonat Martin Plüss, který se trefil z místa mezi kruhy. Švýcaři se herně hodně zvedli a od začátku třetího dějství svého soka mačkali, co to jen šlo, ovšem Lotyšsko stále odolávalo. Brankář Masalskis, který byl po většinu sezóny bez angažmá, doháněl hokejisty ze země helvéstkého kříže k šílenství. Když už nezbylo Švýcarům nic jiného, než odvolat gólmana Hillera na střídačku, definitivně Lotyši proměnili sen v realitu. Druhý Darzinšův gól v utkání, tentokrát do opuštěné švýcarské klece, rozhodl o tom, že si jeho tým zahraje čtvrtfinále proti Kanadě. Smutní Švýcaři zůstali naprosto nečekaně před branami čtvrtfinálového boje a odjíždí s prázdnou domů.

Švýcarsko – Lotyšsko 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky:
36. Plüss (Suri) – 9. Bartulis (Daugavinš, Girgensons), 12. Darzinš (Redlihs M.), 59. Darzinš (Pavlovs, Masalskis).
Rozhodčí: Leggo (USA), Rönn (Finsko) – Kovachik (Kanada), Schrader (Německo).
Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7 912.

Sestavy:
Švýcarsko:
Hiller – Streit, Diaz, Vauclair, Seger (C), Weber, Josi, Blindenbacher – Niederreiter, Plüss, Moser – Cunti, Wick, Brunner – Bodenmann, Hollenstein, Romy – Ambühl, Trachsler, Bieber, Gardner. Trenér: Sean Simpson.

Lotyšsko:
Masalskis – Rekis, Ozolinš (C), Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, Redlihs K., Freibergs – Darzinš, Sprukts, Redlihs M. – Karsums, Girgensons, Daugavinš – Indrašis, Keninš, Cipulis – Jass, Pavlovs, Berzinš. Trenér: Ted Nolan.

Galerie