06.05.2015 | Lucie Štěrbová

Češi porazili Francii, Bělorusko první ve skupině B

Češi ve svém čtvrtém zápase na domácím šampionátu nezaváhali a Francii porazili 5:1. Dvěma brankami k výhře výrazně pomohl Ondřej Němec. Švédové až v závěru zápasu udolali houževnaté Němce 4:3. V Ostravě Bělorusko překvapivě a poprvé v historii porazilo Spojené státy a po výhře 5:2 se posunulo do čela skupiny B. Finové porazili Slovince hladce 4:0, posunuli se na druhé místo v tabulce a odsunuli Slováky mimo postupová místa.
Česko – Francie 5:1

Branky a nahrávky: 22. Němec (Novotný), 27. Sobotka (Krejčík), 45. Jágr (Jan Kovář, Simon), 49. Němec (Hertl, Voráček), 55. Červenka (Němec, Krejčík) - 29. Hecquefeuille (Lamperier, Guttig). Vyloučení: 2:5. Využití: 1:0. Diváci: 17.110.

Česko podruhé na šampionátu vyhrálo, když porazilo Francii vysoko 5:1. O druhé vítězství se výrazně zasloužil Ondřej Němec, který vstřelil dvě branky. Čechům tak po odehraných čtyřech utkáních patří v tabulce skupiny A čtvrté místo, na třetí Švýcary ztrácí bod.

Výhra nad Francií se ale nerodila lehce. Soupeř se sice nedostával do výrazných šancí a Pavelce téměř neohrozil, na druhou stranu ale pozorně bránil a Češi měli problémy s prosazením. Skóre tak otevřel až ve 22. minutě Ondřej Němec. Druhou branku přidal o pět minut později Vladimír Sobotka. Francii se sice vzápětí podařilo snížit, když se trefil nikým nepokrytý Hecquefeuille, ale to bylo všechno.

Ve 45. minutě zvýšil na 3:1 Jaromír Jágr, ve 49. minutě přidal druhou branku v zápase Ondřej Němec a výhru pečetil pět minut před koncem Roman Červenka.

USA – Bělorusko 2:5

Branky a nahrávky: 38. Nelson (Eichel), 46. Krug (Eichel, Lewis) - 32. Gavrus (Lisovec, Šinkevič), 34. Volkov (S. Kosticyn), 37. Kitarov (S. Kosticyn), 42. Kaljužnyj (A. Kosticyn, Usenko), 49. Kaljužnyj (A. Kosticyn, Lisovec). Vyloučení: 4:5. Využití: 1:1. Diváci: 6648.

Americký výběr na turnaji poprvé zaváhal, když překvapivě prohrál 2:5 s Běloruskem. Právě Bělorusko, které Američany porazilo vůbec poprvé v historii, se posunulo do čela „ostravské“ skupiny B. Překvapivá výhra Bělorusů nepotěšila Slováky, pro které je to opravdu výrazná komplikace pro postup do čtvrtfinále.

Američané si na začátku zápasu vytvořili ohromný nápor, který ale nedokázali přetavit v branky. Na gól se tak čekalo až do poloviny zápasu, kdy se prosadil Gavrus. Necelé dvě minuty po něm přidal druhou branku Bělorusů Volkov, třetí Kitarov. Američanům se před druhou sirénou sice podařilo snížit na 1:3, ale hned na začátku třetí části přidali Bělorusové další branku ve dvojnásobné přesilovce a Američanům vzali většinu nadějí na zvrat. Američané sice ještě snížili, ale to bylo vše. Po páté brance Běloruska bylo hotovo.

Finsko – Slovinsko 4:0

Branky a nahrávky: 6. Komarov (Pesonen, Kemppainen), 7. Kontiola, 22. Barkov (Donskoi, J. Jokinen), 36. Kemppainen (Ruutu, Aaltonen). Vyloučení: 2:3. Využití: 1:0. Diváci: 6452.

Po úvodním nevydařeném zápase se Spojenými státy se výkony finských reprezentantů zvedly a po hladké výhře nad Slovinskem v poměru 4:0 se Finsko posunulo na druhé místo a odsunulo Slováky mimo postup do čtvrtfinále. Vývoj zápasu předznamenaly dvě rychlé branky Komarova a Kontioly, které padly v šesté, respektive sedmé minutě a které od sebe dělilo pouhých 41 vteřin.

Na 3:0 z pohledu Finska zvýšil ve 22. minutě Barkov a na konečných 4:0 pro Finsko ve 36. minutě Kemppainen. Gólman Pekka Rinne si za šedesát minut zápasu připsal pouhých 13 zákroků a už více než tři zápasy, konkrétně 182 minut neinkasoval branku. Naopak Slovinci už 113 minut nevstřelili gól.

Švédsko – Německo 4:3

Branky a nahrávky: 12. Möller (Lindström, Sjögren), 13. Lindström (Möller), 43. Klingberg (Kronwall, Möller), 49. Möller (Ekman-Larsson, Lindström) – 16. Kink (Rieder, Daschner), 30. Krämmer, 55. Plachta (Hospelt, Seidenberg). Vyloučení: 3:2, navíc Daschner (Německo) 5 minut a do konce utkání. Využití: 0:1. Diváci: 16.137.

Švédové byli proti Němcům i přes včerejší porážku s Kanadou v pozici jednoznačných favoritů, na první pohled povinné vítězství se ovšem nerodilo lehce. V první třetině přerušené dlouhou přestávkou vynucenou rozbitým plexisklem sice Oscar Möller zařídil svému týmu gólem a asistencí vedení 2:0, hosté ale ještě před přestávkou snížit díky přesilovkové trefě Marcuse Kinka. 

Seveřané, kteří v pátek zatápěli favorizované Kanaďany, se proti Němcům trápili. Jejich zmar korunoval téměř přesně v polovině základní hrací doby Crammer, který vyrovnal po samostatném úniku na 2:2. Švédsko se vzchopilo až ve třetí dvacetiminutovce, kdy opět úřadoval Oscar Möller a žlutomodří vedli ve 49. minutě 4:2. Hlavní hvězda zápasu byla u všech čtyř švédských branek! Hosté sice ještě korigovali na konečných 4:3, rozhodující tlak však nepřišel.