27.12.2012 | Sanny Muharem

Češi poprvé vyhráli! Na MSJ si poradili s Finskem

Další hrací den a mrazivé počasí. To si přichystala ruská Ufa na zdejší fanoušky, kteří mohli sledovat velmi zajímavé duely. Češi například předvedli zodpovědný výkon proti Finům, naopak Švédsko se trápilo se Švýcary.

Češi odčinili porážku z minulého zápasu! Finy fantasticky zdolali 3:1

Čeští mladíci se na juniorském turnaji v Ufě postavili ke druhému zápasu. Jejich soupeřem byl znovu skandinávský celek, tentokrát změřili sílu s Finy. Hokejisté slibovali, že se jejich výkon zlepší, což se také stalo skutečností. Na svého soupeře se totiž dokonale připravili, čekali na příležitosti a využívali chyby, které Finsko dělalo.

Trenéři udělali výraznou změnu. Do branky se postavil gólman Patrik Bartošák, který v utkání inkasoval jenom jednou. „Kluci mi neskutečně pomohli, chytalo se mi výborně. Obrana hrála kompaktně,“ těšilo muže, jenž zažil v brankovišti premiéru na letošním mistrovství světa.

V první třetině se český národní tým dostal do dvoubrankového vedení. Nejprve ujel po levé straně Hyka, posléze tečoval Šidlíkovo nahození Hrbas. Na světelné tabuli tedy svítilo skóre 2:0 ve prospěch svěřenců trenéra Miroslava Přerosta. „Před utkáním jsme si říkali, že budeme hlavně čekat na chyby soupeře a využívat brejků, to se potvrdilo právě v úvodní dvacetiminutovce,“ konstatoval střelec úvodního gólu Tomáš Hyka.

Finové pak na začátku druhé periody dokázali stáhnout manko na rozdíl jediného gólu, s českým výběrem to ale nikterak neotřáslo. Naopak, následně se Češi dostávali do brejků, které vždy zaváněly brankou, finský gólman však odolával.

V poslední třetině pak Česká republika ustála nápor a díky takticky vyspělému výkonu porazila finský celek! „Máme na čem stavět, týmu tato výhra bezpochyby pomůže,“ dodal na závěr urostlý bek David Musil.

Finsko – Česká republika 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)
Branky a nahrávky: 23. Teräväinen – 15. Hyka, 17. Hrbas, 60. Jaškin.

Slováci trápili Kanadu, překvapení se ale podruhé nezrodilo

Slovenská reprezentace se za své dosavadní zápasy na šampionátu rozhodně nemůže stydět. Vždyť v prvním duelu proti domácím Rusům vyválčila bod, nyní dlouho vzdorovala silné Kanadě, nakonec však svěřenci trenéra Ernesta Bokroše prohráli.

Do utkání se zámořským mužstvem ale Slováci vstoupili výtečně. Po první třetině totiž vedli v poměru 2:0 a poněkud zaskočená Ufa Arena hnala slovenské „Jánošíky“ kupředu. Reprezentace Javorových listů ve druhé dvacetiminutovce snížila na rozdíl jediného gólu. Slováci ale znovu dokázali odskočit o dvě trefy. Pak už dávala góly pouze Kanada.

Pěti gólovými příspěvky rozhodla o svém vítězství, čímž tak potvrdila roli favorita, utkání skončilo 6:3 ve prospěch Kanaďanů. S patnácti vstřelenými brankami je kanadský výběr nejlépe střílejícím mužstvem na turnaji a aspiruje na zisk medaile.

Kanada – Slovensko 6:3 (0:2, 4:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 23. Strome, 32. Rielly, 36. Rattie, 40. Scheifele, 44. Nugent-Hopkins, 48. Strome – 3. Daňo, 16. Mikúš, 31. Daňo.

Švýcarsko dvakrát vedlo, přesto ze zápasu se Švédskem bere jen bod

Švýcaři se trochu překvapivě netají tím, že na letošním mistrovství světa pomýšlejí na zisk některého z cenných kovů. V úvodním dějství byli sice Švédové aktivnější, radovat se ale mohlo Švýcarsko. V patnácté minutě využil otevřených vrátek v soupeřově obraně Eliot Antonietti. Co na plat, že reprezentace Tre Krönor nastřelila dvě tyčky.

V prostřední části Švédové vyrovnali, na což však reagovali reprezentanti helvétského kříže rychlou odpovědí. Své vedení ale udržet nedokázali, třináct minut před koncem totiž vyrovnal Djusse.

Zápas došel až do samostatných nájezdů, ve kterých si švédští hokejisté počínali lépe. Švýcarský gólman Nyffeler se proti dvěma střelcům vytáhl bravurním zákrokem, třetí už ale nezneškodnil. Švédsko se tak na vítězství utrápilo, ze střetnutí bere dva body po výsledku 3:2sn.

Švédsko – Švýcarsko 3:2sn (0:1, 1:1, 1:0 – 1:0)
Branky a nahrávky: 31. Collberg, 47. Djusse, rozh. nájezd Rask – 15. Antonietti, 33. Kunzle.

Domácí Rusko nezaváhalo

Velkým lákadlem byl duel mezi pořádajícími Rusy a Spojenými státy americkými. Zápas měl totiž prověřit, jak na tom sborná doopravdy je. Napěchovaná ruská aréna mohla euforicky vybuchnout již ve třetí minutě, kdy domácí fanoušky rozjásal Jarullin. Následně se hrál vyrovnaný hokej, přičemž šanci střídala šance.

Američanům se podařilo v průběhu druhé třetiny vyrovnat z přesilové hry, hrálo se tedy prakticky znovu od nuly. Strhující bitva, která nemohla nechat hokejového fajnšmekra v klidu, nabrala nové rozměry, když se Rusové dostali znovu do vedení, tentokrát se do černého trefil Tkačjov.

Spojené státy americké už se poté nemohly dostat do hry. Několik šancí měl ještě ruský výběr, další gól sice už nepřidal, přesto se však mohl radovat z tříbodového zisku. Jednoho z úhlavních rivalů porazil tím nejtěsnějším možným způsobem – 2:1.

Rusko – USA 2:1 (1:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky: 3. Jarullin, 45. Tkačjov – 34. Trouba.