15.04.2014 | Richard Wagner, Ladislav Vácha

Češi pokračují ve spanilé jízdě, v Havlíčkově Brodě si smlsli na Norech

Česká reprezentace se veze na vítězné vlně a v rámci série Euro Hockey Challenge se může pochlubit stoprocentní bilancí. Skvělou formu si po triumfech nad Dánskem přenesla z Děčína i do Havlíčkova Brodu, kde smetla s přehledem Nory. Růžičkův výběr rozložil své trefy rovnoměrně do všech tří třetin a fanoušci se mohli rozejít ke svým domovům nadmíru spokojení. Odveta je na programu zítra, v Kotlině se začne v 18:00.

Češi začali ostře a Nory skoro k ničemu nepustili. Již v šesté minutě se pak ujali vedení, když Ondřej Vitásek zakončil pohlednou přesilovkovou kombinaci doklepnutím za bezmocného Voldena. Maskovaný muž seveřanů měl stále plno práce a svými skvělými zákroky bavil diváky na tribunách. Předvést se musel ale i Alexander Salák, jenž zastavil svým bleskovým přesunem ránu Jonase Djupvika Lovlieho. České vedení pak ještě více narostlo, když svůj únik zakončil mezi střelou mezi betony Tomáš Vincour.

Prostřední část pokračovala v nastoleném tempu a Růžičkova družina kontrolovala tempo hry. V polovině zápasu se pak protáhl mezi kruhy ke střele Jakub Petružálek a rázem to bylo 3:0. Norové se ale nevzdali, Mats Froshaug využil českou chybu a propálil bezmocného Saláka. To však ale celku okolo staronového kouče Vladimíra Růžičky vítr z plachet nesebralo, naopak jej posílilo. Dvakrát se ocitl v šanci Michal Vondrka, jenž nejprve netrefil bránu, ale následně již poslal Zohornův pas za bezmocného Larse Voldena.

Ve třetí třetině se díky výtečným brankářům čekalo na gól skoro dvanáct minut. Pak ale v přesilové hře napálil na modré čáře puk Jan Kolář, který trefil přesně prostor pod horní tyčkou. Český náskok pak ještě navýšil Tomáš Filippi, jehož střela nešťastně propadla Voldenovi pod rukávem. Poslední tečku pak udělal Mads Hansen, když znovu využil zaváhání české obrany v čele s Alexandrem Salákem a zaznamenal tak druhý čestný gól Norů.

Utkání jsme zvládli velice dobře, pochvaloval si kouč Růžička


Spokojení mohli být nejen fanoušci, ale i staronový trenér Vladimír Růžička, který měl pro své svěřence slova chvály. „Utkání se pro nás vyvíjelo velice dobře. Jsem rád, že hráči se hodně snažili, hráli s chutí a dobře se pohybovali. Vyplynulo z toho potom to, že jsme vstřelili branky.“ Zároveň však odmítá přílišné uspokojení. „Podle mě nás zítra čeká mnohem těžší zápas,“ vztyčil varovný prst.

I přesto, že Češi sází svým soupeřům nelítostně jednu branku za druhou, nejlepšími hráči zápasů jsou často vybíráni muži s maskou. Ne jinak tomu bylo i v Kotlině. „Gólmani jsou velkou oporou, stojí to na nich a chytají skvěle. Je vidět, že mužstvo má chuť do hry a pracuje velmi dobře,“ neskrýval spokojenost Růžička.

Sestava nedozná velkých změn, šanci dostanou hokejisté, kteří do prvního duelu nenaskočili. „Hráči, kteří dnes nehráli, Lukáš Kašpar, Tomáš Linhart a Martin Růžička, budou zítra hrát. Jediný, kdo nebude hrát a koho necháme ještě odpočívat, je Roman Červenka,“ odkryl své plány šéf české střídačky.

Česko – Norsko 6:2 (2:0, 2:1, 2:1)
Branky a nahrávky: 6. Vitásek (Zaťovič, Gulaši), 12. Vincour (Svačina), 30. Petružálek (Vondrka), 39. Vondrka (Zohorna), 53. Kolář (Pohl), 56. Filippi (Pohl, Zaťovič) – 33. M. Froshaug, 58. Hansen.

Rozhodčí: Jeřábek, Šindler – Gebauer, Lederer. Diváci: 2658.

Česko: Salák (Jakub Kovář) – Kolář, Mojžíš "C", Mozík, Lukáš Kovář, Jank, Kudělka, Vitásek, Gulaši – Radil, Zohorna, Vondrka – Petružálek, Kousal, Nosek – Svačina, Vincour, Smoleňák – Pohl, Filippi, Zaťovič – Valský.

Norsko: Volden (Johansen) – Trygg, E. Froshaug, Rindal, Bryhnisveen, Oksnes, Norstebo, Jacobsen, Saxrud Danielsen – M. Olimb, K. A. Olimb, Skroder – Djupvik Lovlie, Hansen "C", Roest – Martinsen, Stene, Thoresen – M. Froshaug, Forsberg, Dahlstrom.
Galerie