31.12.2011 | Daniel Ježek

Češi podlehli Finsku, Slováci porazili Švýcary a postoupili do čtvrtfinále

Poslední den roku 2011 přinesl závěrečné bitvy základních skupin Mistrovství světa hráčů do 20 let. Češi, s jistotou postupu, podlehli Finsku, Kanada zase porazila Spojené Státy. Vydařená třetí třetina Slovákům přinesla postup, Švédsko porazilo Rusy po prodloužení.

Boj o lepší pozici nevyšel, na Čechy čeká Rusko

Na přelomu dvou roků se v edmontonské hale utkali Čeští mladíci s výběrem Finska. Duel byl důležitý pro oba celky, neboť vítěz střetnutí skončil na druhé příčce, což mu zajišťovalo lepší vstupní pozici pro čtvrtfinále. Utkání začali lépe Seveřané a to z důvodu české nedisciplinovanosti. Právě po faulu Faksy se Finsko dostalo do vedení, když Mrázka překonal Alexander Ruuttu. Neuplynulo ani pět minut a brankář Mrázek musel lovit puk ze své sítě podruhé, tentokráte ho prostřelil Miro Aaltonen. Češi i nadále pokračovali celkem nedisciplinovaně a Finové kontrolovali zápas.

Druhá třetina přinesla pro změnu nepřesnosti v české koncovce. V dobrých situacích střelecká muška zradila Holíka nebo Krejčího. Seveřané trestali. V pětatřicáté minutě nastala pro Čechy poměrně smolná situace, která znamenala třetí gól v české síti. Finové šli do protiútoku, který vedl Armia. Ten střílel, Mrázek jen vyrazil puk k Jonasovi Donskoi, jenž měl před sebou odkrytou klec. V utkání tak, i přes střeleckou převahu Čechů, vedli Finové již 3:0.

Svěřenci trenéra Přerosta ale k střelecké aktivitě přidávali i prohřešky proti pravidlům, kterých se Češi v celém zápase dopustili hned osmi. Čtyřiatřicátá minuta znamenala čtvrtý kotouč za Mrázkovými zády. Puk se dostal k Teemu Pulkkinenovi, jenž propálil Mrázka mezi jeho betony. V utkání se poté ubralo na tempu a diváci v edmontoské hale, kterých na toto střetnutí přišlo přes 14 000, už další branku neviděli. Češi tak padli s Finskem 4:0 a ve čtvrtfinále se postaví ambiciózním Rusům.

Česko – Finsko 0:4 (0:2, 0:1, 0:1)
Branky a nahrávky:
12. Ruuttu (Mikael Granlund, Pulkkien), 17. Aaltonen (Barkov), 35. Dinskoi (Armia, Salomaki), 44. Pulkkinen (Markus Granlund, Mikael Granlund)

Dramatický zápas rozhodli Slováci v poslední třetině

V posledním duelu základní skupiny se Slováci utkali s výběrem Švýcarska. Jednalo se o velmi důležité utkání, protože vítěz si zajistil poslední příčku zajišťující postup do vyřazovacích bojů. Úvod střetnutí vyšel lépe hráčům helvetského kříže, kteří vedli po sedmi minutách již dvoubrankovým rozdílem. První branku vsítil Joel Vermin, na 2:0 později zvyšoval Sven Andrighetto. Naši východní sousedé se ale postupem času dokázali dostat do tempa a ještě v první třetině korigovali. První branku Slováků vsítil Matúš Chovan, který započal svůj třígólový večer.

Druhá třetina začala aktivitou Švýcarů, kteří opět odskočili na rozdíl dvou branek. Podruhé v zápase se dokázal prosadit Joel Vermin. Odpověď Slováků ale na sebe nenechala dlouho čekat a za další čtyři minuty už to bylo opět o jedinou branku. Na 2:3 z pohledu Slovenska korigoval opět Matúš Chovan. Ani tahle rychlá odpověď ale Švýcary nezlomila, ti naopak uštědřili Slovákům ránu v podobě čtvrté branky. Po sedmačtyřiceti vteřinách třetí periody se prosadil Tanner Richard. V tu chvíli to s výběrem trenéra Bokroše vypadalo všelijak, nikdo ale neměl ani ponětí o tom, co následovalo.

Nejprve Švýcaři nevyužili přečíslení tří proti jednomu, Slováci pak trestali. Čtyřicátá šestá minuta přinesla branku Tomáše Matouška. O minutu později se dokázal trefil Martin Ďaloga a srovnat tak stav na 4:4. Slovensko poračovalo ve vysoké aktivitě, odměnou byla vítězná branka. O tu se postaral Matúš Chovan, který tak dovršil svůj hattrick. A aby toho nebylo málo, na konečných 6:4 upravil Martin Gernát. Slovensko se tak povedenou pětiminutovkou, ve které vsítilo tři branky, katapultovalo do čtvrtfinále.

Slovensko – Švýcarsko 6:4 (1:2, 1:1, 4:1)
Branky a nahrávky:
9. Chovan (Jurčo, Ďaloga), 33. Chovan, 46. Matoušek (Bene, Hinďoš), 47. Ďaloga (Marinčin), 49. Chovan (Jurčo, Mráz), 50. Gernát (Jurčo, Tvrdoň) - 7. Vermin (Richard, Bertschy), 8. Andrighetto (Bertaggia), 29. Vermin (Richard), 41. Richard

Švédové dokázali otočit ztracený zápas

Souboj mezi Švédskem a Ruskem začali lépe hráčři Sborné. Ti si v průběhu druhé minuty utkání vypracovali dvoubrankový náskok. Skóre zápasu otevřel Ignat Zemčenko, o osm vteřin později ho napodobil Yaroslav Kosov. Rusové pokračovali v nastoleném tempu a ještě do první přestávky přidali třetí branku. Ivan Tělegin po indivudiální akci potřetí prostřelil brankáře Forsberga. Ve druhé třetině mohl za Švédy korigovat Rakell, tomu se ale v přesilové hře nepovedlo trefil poloodkrytou klec.

Vše podstatné se tedy odehrálo ve třetí třetině. A jaká třetina to byla. Švédové vtrhli do periody ve velkém tempu a po třech minutách vsítili svou první branku, o kterou se postaral Oscar Klefbom. Hokejisté Tre Kronor mohli korigovat v polovině dvacetiminutovky, střílejícího Rakella ale zastavila tyč. Rickard Rakell nemusel dlouho smutnit, jelikož po uplynutí jedné minuty už mířil přesně. Závěr základní hrací doby přinesl strhující finiš Švédů. Ti poslední minutu hráli v šesti a to se jim vyplatilo. Od modré nahazoval Brodin, jemná teč Maxe Friberga poslala zápas do prodloužení. Z nastaveného času uplynuly dvě minuty a čtyřiačtyřicet vteřin, kdy o majiteli bonusového bodu rozhodl Joakim Nordström.

Švédové tak po výhře v prodloužení poskočili na první příčku, která jim zajistila přímý postup do semifinále. Na poražené Rusy naopak čeká čtvrtfinálová bitva s Českou republikou.

Rusko – Švédsko 3:4 pp (3:0, 0:0, 0:3 – 0:1)
Branky a nahrávky:
3. Zemčenko (Jakupov), 3. Kosov (Barbašev, Apalkov), 14. Tělegin - 44. Klefbom, 53. Rakell, 60. Friberg (Brodin), 63. Nordström (Friberg, Larsson)

Kanada po výhře nad USA postoupila z první příčky

Duel mezi Kanadou a Spojenými Státy přinesl souboj dvou odvěkých rivalů. Utkání ovšem postrádalo náboj, neboť Kanaďané měli jistotu prvního místa, Američané naopak byli odsouzení k postupu do skupiny o udržení. Zápas začali mnohem aktivněji mladíci Kanady, kteří v první třetině dokázali nastřílet tři branky. Skóre zápasu otevřel v šesté minutě Mark Stone, který dokázal zužitkovat nabídnutou početní výhodu. Za dalších pět minut napodobil Stonea Jaden Schwartz, třetinu gólově uzavřel Bret Connely, jenž proměnil samostatný únik.

Druhá třetina zápasu nepřinesla žádnou branku, ačkoli diváci v Calgary mohli vidět několik slibných příležitostí. Naopak poslední dvacetiminutovka nabídla zdramatizování stavu. Hráči Spojených Států nejprve zásluhou Charlieho Coyla snížili, na rozdíl jediné branky pak korigoval Jason Zuker. Američané vycítili šanci dotáhnout zápas do nerozhodného stavu, v závěru svou snahu ještě posílili hrou bez brankáře. Kanadská obrana, v čele s brankářem Wedgewoodem, ale další kotouč do branky nepustila a hráči s javorovým listem prošli základní skupinou bez ztráty kytičky.

Kanada – USA  3:2 (3:0, 0:0, 0:2)
Branky a nahrávky:
15. Stone (Huberdeau, Hamilton D), 10. Schwartz (Stone, Strome), 5. Connolly - 50. Coyle (Miller), 54. Zucker (Arnold, Etem)


Tabulka skupiny A

   Tým              Z.  V.  Vp.  Pp.  P.  B.  skóre
1. Švédsko 4 3 1 0 0 11 24:4
2. Rusko 4 2 1 1 0 8 25:12
3. Slovensko 4 2 0 1 1 7 14:14
4. Švýcarsko 4 1 0 0 3 3 9:19
5. Lotyšsko 4 0 0 0 4 0 8:31

Tabulka skupiny B

   Tým              Z.  V.  Vp.  Pp.  P.  B.  skóre 
1. Kanada 4 4 0 0 0 12 26:5
2. Finsko 4 3 0 0 1 9 19:10
3. Česká republika 4 2 0 0 2 6 12:11
4. USA 4 1 0 0 3 3 16:15
5. Dánsko 4 0 0 0 4 0 6:38