15.04.2017 | Martin Stříbrný

Češi po velké bitvě podlehli Švédsku těsně 2:3, v pondělí vyzvou USA

V sobotu večer se utkali reprezentanti České republiky do osmnácti let na MS ve Spišské Nové Vsi s týmem Švédska. Utkání nabídlo velmi pohlednou a vyrovnanou partii. Po nervy drásajícím závěru se nakonec z vítězství a zisku tří bodů radovali hokejisté Tre Kronor. Po dvou zápasech tak mají Češi na kontě tři body a drží druhé místo ve skupině B.

Čeští hokejisté se podruhé představili fanouškům ve Spišské Nové Vsi, kde se utkali se Švédskem. Před utkáním očekávali velkou bitvu, která také později byla k vidění. „Celou sezonu jsme s nimi hráli vyrovnané zápasy, očekáváme tak těžké utkání,“ tušil před utkáním trenér Václav Varaďa. O tom, že si ale Češi na Tre Kronor věří, nebylo třeba diskutovat. „Chceme dál hrát naší hru a půjdeme si za vítězstvím,“ ujišťoval pardubický útočník Martin Kaut.

Nástup do utkání se Čechům ale nepovedl, když už ve čtvrté minutě prohrávali 0:1. „Puk jsem nejdříve chytl, ale potom klouzal za mnou. Viděl jsem ho, ale nevěděl, jakou částí výstroje ho schovat. Bohužel ho našli první Švédové a dorazili do prázdné brány,“ popisoval nešťastný vstup do utkání brankář Jakub Škarek. Nejen pohyb byl důvodem špatného začátku, Češi se také nevyvarovali zbytečných faulů, které jim na pohodě určitě nepřidaly. „Hodně jsme faulovali a stálo nás to mnoho sil. Dlouho jsme se nemohli dostat do tempa,“ smutnil při ohlédnutí za první třetinou Jan Kern.

Ve druhé třetině už se Češi vzchopili a začali být Seveřanům konečně vyrovnaným soupeřem. „Švédi výborně bruslili, jejich tempo jsme dokázali pořádně zachytit až v průběhu druhé třetiny. Musíme se od toho odrazit a vzít si ponaučení,“ snažil se najít pozitivum lodivod týmu Varaďa. V samotném závěru druhé třetiny se díky lepšímu pohybu podařilo v přesilové hře na 1:2 snížit zásluhou Filipa Zadiny.

Osmnáctka se tlačila za vyrovnáním ze všech sil, to nakonec přišlo v sedmačtyřicáté minutě! „Ostap hezky vybojoval puk, předložil mi bravurní nahrávku a já jsem to tam se štěstím dal gólmanovi pod rukou,“ popisoval gólovou akci autor druhé branky Jan Kern. Švédy tato branka ale nezlomila, když přišli s rychlou odpovědí a zanedlouho opět naklonili misky vah na svou stranu. „Ve třetí třetině už jsme byli podle mého názoru lepší, škoda inkasovaného gólu,“ mrzelo bezprostředně po utkání trenéra Varaďu.

V závěru utkání se sice Češi houževnatě s fanoušky v zádech tlačili za vyrovnáním, pevná obrana Tre Kronor ale nepovolila, a tak se ze zisku tří bodů radovali právě Seveřané! „Klukům nemůžu upřít snahu. Ve druhé půlce zápasu bojovali, padali do střel a hráli podle našich představ,“ těšilo hlavního trenéra týmu Varaďu. „Hodně jsme chtěli, ale nezvládli jsme to. Musíme mít ale hlavy stále nahoře, pořád jsme na začátku turnaje,“ uklidňuje na závěr situaci Ondřej Machala.