05.05.2011 | Tomáš Čekal

Češi ovládli sousedské derby a jsou ve čtvrtfinále! Němci poprvé padli

Osmý den slovenského mistrovství světa v ledním hokeji již patří minulosti, ale přinesl mnoho zajímavého. Velkou pozornost přitahovala zejména dvě derby s velkým D. Zatímco Kanada se s USA vypořádala až při nájezdech, Česká republika si na svého jihovýchodního souseda vyšlápla a domácím Slovákům svoji výhrou téměř ukončila šampionát.

Pozor na letící puk. Hraje Kanada!

Tuhle instrukci by měli dostávat před každým utkáním brankáři, kteří se chystají naskočit na led proti výběru hokejistů ze země kolébky hokeje. Za čtyři utkání, která na Slovensku Kanada odehrála, zasypala branku soupeřů 190 střelami. V průměru je to tedy 48 střel na utkání! V nastoleném tempu pokračoval v průměru jen čtyřiadvacetiletý tým trenéra Hichcocka také v derby proti USA.

Jenže čím více šancí si Kanaďané v daných zápasech vypracovali, tím větší problémy měli s jeho rozhodnutím. Sice to nedává smysl, ale je to tak. Vždyť Švýcary Kanaďané přestříleli 61:33 a vyhráli až v prodloužení 4:3. Stejný průběh se opakoval i dnes.

Rány agilních mladíků Skinnera, Eberleho či Tavarese dlouho nenacházely svůj cíl, respektive nacházely výborně chytajícího brankáře Ty Conklina. Právě pětatřicetiletý veterán chytající v St. Louis Blues dnes lapil 48 kanadských střel a jen jemu mohli jeho spoluhráči děkovat, že dostal utkání až do nájezdů. Brankář USA si navíc připsal i asistenci! „Byl ledově klidný, chytal skvěle, ale věděli jsme, že když zůstaneme klidní, góly přijdou,“ řekl o brankáři soupeře střelec třetí kanadské branky Spezza.

Na samostatné nájezdy Kanaďanů Jordana Eberleho a kapitána Ricka Nashe byl však i Conklin krátký. Vítězství posouvá hráče s javorovým listem na dresu do thráku osmifinálové skupiny F, kde mají dvoubodový náskok na Norsko.

Kanada – USA 4:3sn (0:0, 1:2, 2:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 28. Burns (Pietrangelo), 44. Tavares (Stewart, Gragnani), 46. Spezza (Tavares, Burns), 65. Eberle J. – 25. Komisarek (Smith C., Conklin), 34. Johnson J. (Wheeler, Stastny Y.), 52. Stepan (Wheeler)

Finský kapitán Mikko Koivu rozhodl o první německé porážce na turnaji

O dobrý severský nástup do utkání se postaral již ve třinácté vteřině utkání Tuomo Ruutu, jenž svoje nahození z boku pomocí teči překvapeného německého obránce Dietricha dostal do branky. Hráč, jenž v minulém zápase nepříjemně narazil na mantinel Jaromíra Jágra se tak postaral o nejrychlejší branku slovenského šampionátu.

Ta však nebyla Finům dlouho k ničemu platná, protože svěřenci trenéra Uwe Kruppa brankami Rankela, Schütze a Hospelta vývoj zcela obrátili.

Jenže ani hráči ze země tisíců jezer se za nepříznivého stavu nevzdali a také dokázali vyrovnat, i když se jim to povedlo definitivně až šest minut před koncem šedesáté minuty znova díky Ruutuovi. Hra dospěla až do samostatných nájezdů, kde ji dvěma přesnými pokusy rozhodl finský kapitán Mikko Koivu. „Poté co jsme ve druhé části prohrávali o dva góly, jsem za vítězství šťastný,“ říkal finský trenér Jalonen a dodával: „Byla to mentálně obtížná situace, ale naštěstí jsme se zvedli a našli v sobě tolik síly, abychom vyhráli na nájezdy,“ povídal očividně potěšený hlavní finský trenér.

Německo – Finsko 4:5sn (1:1, 3:2, 0:1 – 0:0)

Branky a nahrávky: 15. Rankel (Wolf, Hospelt), 27. Schütz (Gogulla P., Mauer), 28. Hospelt (Lavalle, Goc N.), 40. Reimer (Braun C., Müller) – 1. Ruutu T. (Koivu M., Lepisto), 32. Pesonen (Granlund, Puistola), 39. Immonen (Pesonen, Niskala), 55. Ruutu T. (Pesonen, Lepisto), 65. Koivu Mikko.

 Francie nedodržela pořekadlo, že se hokej hraje šedesát minut. A pykala

Jak jinak si lze vysvětlit její úpadek v první třetině utkání proti Švédsku. V šestnácté minutě vedli hráči Tre kronor zásluhou Nilssona, Ekmana Larssona a Berglunda už o tři branky. „Vždycky chcete začít dobře a myslím, že se nám to dnes povedlo,“ říkal švédský útočník Dallasu Stars Loui Eriksson. S takovým stavem by měla co dělat jakákoliv hokejová velmoc. Co má pak s takovým mankem dělat země, která má celkově registrováno jen 16.026 hokejistů a z toho navíc 9.088 juniorů.

Senzační postup do osmifinálové skupiny bude pro zemi galského kohouta asi maximum. Přesto dnes ukázala, že dokáže držet krok i s mnohem věhlasnějšími soupeři. Díky urputné obraně a skvělému brankáři Huetovi držela švédské střelce dlouhou dobu pod kontrolou.

V závěrečné třetině to prolomil až nakonec poslední brankou utkání Staffan Kronwall. Kdo dobře počítal, mělo by mu vyjít, že ve výčtu branek chyběla jakákoliv francouzská. Švédský brankář Viktor Fasth totiž pochytal všech 29 střeleckých pokusů a připsal si čisté konto: „Zní to skvěle,“ usmál se muž s maskou přes obličej. „Dnes jsme hráli opravdu skvěle, drželi jsme Francouze daleko od naší brány, měli jen pár střel z velké dálky,“ říkal šťastný brankář Fasth.

Švédsko – Francie 4:0 (3:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 5. Nilsson (Fernholm, Erixon), 14. Ekman Larsson (Kronwall S.), 16. Beglund (Pääjärvi, Gunnarsson), 46. Kronwall S. (Eman Larsson, Backlund).

Eliáš s Havlátem téměř sfoukli slovenský plamínek naděje

Mělo to být doposud nejočekávanější a nejoslavovanější utkání na šampionátu v Bratislavě a Košicích. Po herní stránce se předpoklad vyplnil do puntíku. Kdo viděl nudné derby mezi Kanadou a USA, jeho duše při pohledu na duel dvou dříve bratrských zemí Česka a Slovenska plesala.

Obzvláště pak ta česká, která se radovala ze čtvrté výhry na turnaji v řadě. I když bylo vítězství těsné, byla naprosto zasloužené. „Na počet střel jsme dali, řekl bych, až málo gólů,“ všímal si konečného poměru střel 37 ku 22 a těsného skóre 3:2 český trenér Alois Hadamczik.

Větší polovinu z 9313 diváků (slovenské diváky) v Orange Areně rozlítil v osmnácté minutě geniální tečí Eliášovy nepovedené střely Marek Židlický. Ve druhé části zapnuli hráči kapitána Rolinka na vyšší rychlostní stupeň a svého soka doslova přejížděli. Jenže poměr 20:7 na střely přinesl překvapivě jen slovenské vyrovnání z hole Nagyho.

Čeští hráči, kteří na turnaji zatím neokusili prohru, nakročili k udržení stoprocentní bilance během prvních pěti minut poslední třetiny. Trefy Havláta a Eliáše znamenaly pro v osmifinálové skupině E bezbodové Slováky velký problém, který se jim nepodařilo stáhnout ani přes snížení Surového nebo odvolání brankáře Haláka. Česká republika se tak s dvouzápasovým předstihem dostala do čtvrtfinále. „Výhra nás sice může uklidnit, ale musíme dále podávat stoprocentní výkon a nepolevovat,“ líčil střelec rozhodující branky Martin Havlát. To ze slovenského beka Višňovského se pod vědomím nepříjemné situace ve skupině slova trousila velice pomalu: „Naděje umírá poslední a my za ni budeme bojovat.“

Česko - Slovensko 3:2 (1:0, 0:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 18. Židlický (Eliáš, Marek), 42. Havlát (Eliáš), 45. Eliáš (Havlát) - 23. Nagy (Višňovský, Stümpel), 58. Surový (Radivojevič, Cibák)

Osmifinálová skupina E

1. Česká republika 3 3 0 0 0 11:3  9
2. Německo         3 2 0 1 0 10:8  7
3. Rusko           3 2 0 0 1  8:8  6
4. Finsko          3 1 1 0 1 11:7  5
5. Slovensko       3 0 0 0 3  8:11 0
6. Dánsko          3 0 0 0 3  4:15 0

Osmifinálová skupina F

1. Kanada    3 1 2 0 0 17:7  7
2. Švédsko   3 2 0 1 0 14:7  7
3. Norsko    3 1 1 0 1 10:10 5
4. USA       3 1 0 1 1  9:12 4
5. Švýcarsko 3 0 1 1 1  6:7  3
6. Francie   3 0 0 1 2  1:14 1
Galerie