10.05.2012 | Martin Lísal, Miroslav Klimeš

Češi otočili duel s Lotyšskem, Finsko a Rusko stále s plným počtem bodů

S t o c k h o l m - Po čtvrtečním programu mají všechny týmy na kontě čtyři odehrané zápasy. Češi dokázali otočit duel s Lotyšskem, díky dvěma gólům v poslední třetině zvítězili 3:1 a posunuli se na třetí příčku tabulky. Vítězný gól vstřelil Nedvěd, kapitán Plekanec je pod výhrou podepsán gólem a nahrávkou. Skupinu vedou spolu se Švédy Rusové, kteří přetlačili bojovné Dány a se Švédy si to o prvenství rozdají zítra. Ve finské skupině zvítězil domácí tým vysoko 7:1 nad Francií a zůstává také bez ztráty bodu,předtím v úvodním duelu dne porazili Američané Bělorusko 5:3.

Češi otočili duel s Lotyšskem a slaví třetí výhru na turnaji

Před zápasem měli Lotyši na třetí příčce skupiny o bod více, než čtvrtí Češi – to dodávalo utkání ještě větší náboj. Úvodní třetina se nesla ve znamení nevyužitých šancí. Poněkud více ze hry měli Češi, do vyloženějších šancí se ale dostávali spíše Lotyši – když už se dostali do šance, měl se Kovář co otáčet a dvakrát mu dokonce pomohla branková konstrukce. Lotyši měli k dispozici po "dvojitém" faulu Němce čtyřminutovou přesilovou hru, tu ale nevyužili.

 Ve druhé třetině už ale ani umění českobudějovického gólmana nestačilo a Armands Berzinš po chybě obrany otevřel díky svému důrazu skóre. Češi se však inkasovaným gólem nenechali zaskočit a snažili se o rychlou odpověď. Ta se nakonec s trochou štěstí podařila – Nakládal převzal puk od Plekance, kterého vzápětí vyzval na teč. Kotouče se nakonec vedle branky zmocnil Milan Michálek a dokázal jej šikovně zasunout do sítě. Druhou branku mohl přidat Frolík, ale neprotlačil kotouč mezi tyčku a Masalskisův beton.

 Ve třetí části Lotyši nadále hrozili a Kovář se měl co otáčet. Po zásluze se nakonec stal nejlepším hráčem českého týmu, žádný kotouč za svá záda již nepustil. To Češi využili dvakrát zaváhání obránce Sotniekse. Ten se nejprve nechal přetlačit Petrem Nedvědem, který převzal skvělý Němcův pas a před Masalskisem se blýskl povedeným forhendovým blafákem – 2:1. O pár minut později hráli Lotyši v oslabení, mohli vyhodit, ale po chybě se kotouče zmocnil Tomáš Plekanec, pohrál si právě se Sotnieksem a přesnou střelou zvýšil na 3:1. A to bylo, alespoň co se týče branek, pro dnešek vše. Češi si závěr zápasu až na pár protiakcí Lotyšů pohlídali a mohli tak oslavit výhru a posun na třetí příčku tabulky.

Česko – Lotyšsko 3:1 (0:0, 1:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 29. Michálek (Nakládal, Plekanec), 51. Nedvěd (Němec, Čáslava), 54. Plekanec (Blaťák) - 24. Berzinš (Keninš)

V útočně laděném utkání porazili Rusové Dány a turnajem prochází nadále bez klopýtnutí

Odpolední zápas stockholmské skupiny proti sobě svedl Rusko s Dánskem. Favorit utkání byl jasně daný a v úvodu měli také Rusové více ze hry. Nejprve Kuzněcov trefil tyčku a nápor Rusů  korunoval úvodní brankou Jevgenij Medveděv – jeho přesná střela zapadla pod břevno dánské branky. Jenže o dvě minuty později se do brejku utrhl Lars Eller, jehož nahození si do vlastní branky srazil Nikulin a bylo srovnáno. Střelecky aktivnější Rusové ovšem přeci jen nakonec úvodní třetinu ovládli, skvěle chytající Nielsen nedosáhl na střelu Jevgenije Malkina. Poměr střel 8:20 svědčil jasně o tom, který tým diktoval tempo hry.

 Ve druhé třetině se na obrazu hry nic nezměnilo, Rusové opět vypálili na dánskou branku dvacet puků, proti čemuž se Dánové prezentovali osmi střeleckými pokusy. Skóre se ale měnilo jen jednou, když po přihrávce Kuzněcova vypálil nádhernou střelu Dmitrij Kalinin. Kotouč se od tyčky odrazil do brány a Rusové vedli 3:1. Více jim ale výtečný Nielsen nedovolil.

V poslední části hry se Dánové střelecky zvedli a i oni se dostali ke dvaceti střelám, Barulin byl ovšem také výtečný. Blýskl se zejména proti pokusu Madsena. Skóre se nezměnilo ani po trestném střílení Kuljomina, ten při něm minul branku. Dánům nepomohla zlepšená hra ani závěrečná power-play a na jejich kontě tak po prohře 1:3 zůstává nadále jediný bodík, hrozna případného sestupu je čím dál reálnější. To Rusové ještě neztratili ani bod, nejtěžší prověrky je ovšem teprve čekají.

 Dánsko – Rusko 1:3 (1:2, 0:1, 0:0)

 Branky a nahrávky: 5. Eller – 3. Medveděv (Širokov, Žerděv), 14. Malkin (Pěrežogin, Nikulin), 27. Kalinin (Kuzněcov, Širokov).

Američané proti Bělorusku body neztratili

Američané měli velice dobrý vstup do utkání a v sedmé minutě už zásluhou Justina Abdelkadera a Cama Atkinsona vedli 2:0. Nejistý Mezin po těchto brankách, na kterých měl svůj podíl raději v 10. minutě přepustil místo v brance Kovalovi. Hra Bělorusů byla i poté velice bezradná a Američané bušili do jejich obranných řad, jenže neskórovali a Bělorusům se podařilo snížit z bleskového útoku Alexejem Kaljužným.

V druhé třetině rychle srovnal skóre Alexej Ugarov a hra se celkově vyrovnala. Bělorusové měli více příležitostí ke skórování ale ani jedna šance se neujala. Hráči USA zapli na vyšší stupeň poslední pětiminutovku a tento tlak se jim vydařil. Vedení na americké hokejky zařídil minutu a půl před koncem třetiny šťastným gólem Nathe Thompson a hráči ze zámoří šli i podruhé do šaten s jednobrankovým vedením.

Pokud chtěli Bělorusové pomýšlet na zisk bodů, museli v poslední části skórovat. K tomu měli šanci nejprve v obyčejném oslabení, kdy trefili tyčku a následně v krátké dvojnásobné přesilovce, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Američané rozhodli o svém vítězství v poslední desetiminutovce. Nejprve tečoval do branky Bobby Ryan střelu Fowlera a na 5:2 zvyšoval Paul Stastny. Bělorusové měli v závěru utkání dvojnásobnou přesilovku a k tomu odvolali i brankáře. Nezvyklou přesilovku šesti proti třem využil deset vteřin před koncem utkání Jevgenij Koviršin. Na tom, že si tři body připisují Američanům to ale nic neměnilo.

USA – Bělorusko 5:3 (2:1, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 2. Abdelkader (Brown, Petry), 7. Atkinson (Abdelkader), 39. Thompson (Dwyer, Crabb), 53. Ryan (Pacioretty, Fowler), 56. Stastny (Pacioretty, Johnson) - 17. Kaljužnyj (Korobov, Grabovskij), 23. Ugarov (Grabovskij , Kovyršin), 60. Kovyršin (Grabovskij, Kaljužnyj)

Finsko potvrdilo roli favorita a Francii rozneslo debaklem

V úvodní třetině mezi Francií a Finskem byli pořadatelé letošního šampionátu sice lepším celkem, ale hráči Francie o sobě také v útočném pásmu dávali vědět a finský gólman Vahanen rozhodně nebyl bez práce. Finové se v 11. minutě po velkém tlaku ujali vedení, když Jarkko Immonen z kruhů prostřelil Lhenryho v brance. Dál se hrál vyrovnaný hokej a Francie měla blízko ke srovnání, jenže únik dva na jednoho přetavit v gól nedokázala.

Druhá třetina již měla zcela jiný a očekávaný obraz. Prvních deset minut z druhé třetiny ještě vzdorovali obrovskému tlaku Finů, ale přesně v čase 30:00 odstartoval kanonádu Mikko Koivu a Finové do konce druhé třetiny ještě nasázeli další tři branky. Postupně se trefili Jussi Jokinen, Janne Niskala a Niko Kapanen. Francouzi se v druhém dějství zcela sesypali a nechali Finsko rozhodnout o svém vítězství.

Za stavu 0:5 pro Finsko byla třetí třetina jen o tom, kolik branek se nakonec zobrazí v kolonce inkasovaných u brankáře Lhenryho. Francouzi však v úvodu sehráli dobře přesilovou hru a alespoň čestný úspěch si připsal Anthony Guttiga. Finové o půlminutu později odpověděli stejnou mincí, když svou druhou branku v utkání vsítil Jussi Jokinen. Na konečných 1:7 pak upravil v 50. minutě skóre Jussi Hietanen.

Francie – Finsko 1:7 (0:1, 0:4, 1:2)

Branky a nahrávky: 44. Guttig (da Costa S., da Costa T.) - 11. Immonen (Pesonen, Granlund), 30. Koivu (Hietanen, Filppula), 34. Joknen (Mäenpää, Koivu), 38. Niskala (Joensuu, Filppula), 39. Kapanen (Tupurainen, Kiiskinen), 45. Jokinen (Koivu, Filppula), 50. Hietanen (Mäenpää, Koivu)

Galerie