10.05.2014 | Michal Slavík

Češi neudrželi nadějné vedení, se Švédy padli v nájezdech

Česká reprezentace na šampionátu v Bělorusku prohrála se Švédy 3:4 po samostatných nájezdech, když Švédové dokázali smazat dvoubrankový náskok Růžičkova výběru. Hrálo se i dalších pět utkání, po kterých už se začínají rýsovat lídři skupin i týmy, které mohou mít problémy.

Český tým byl celý zápas lepší, přesto prohrál v nájezdech

Velká škoda, svěřenci Vladimíra Růžičky měli zápas velmi dobře rozehraný. Již v osmé vteřině utkání udeřil Tomáš Hertl, a otevřel tak skóre zápasu. Oscar Möller sice dokázal ve dvanácté minutě vyrovnat, jenže český tým zvládl koncovku první třetiny. V samotném závěru zvýšil Jiří Hudler. V polovině zápasu to vypadalo, že by Česko mohlo být blízko třem bodům. Karlovarský Zaťovič tečoval Němcovu bombu a Nilsson potřetí kapituloval. Do konce periody však snížil svým druhým gólem Möller a Švédové byli zpátky ve hře. Jedenáct minut před koncem dokonce vyrovnali Lindströmem a utkání dospělo do prodloužení, respektive nájezdů.

V nich otevřel skóre Linus Klasen, ačkoliv Jakub Klepiš dokázal vyrovnat, Švédové přeci jen zvítězili. Opět u toho byl Joakim Lindström, který svou druhou brankou v zápase připsal na švédské konto druhý bod.

Švédsko - Česko 4:3 sn

Góly a nahrávky: 12. Möller (Backlund), 37. Möller (Ericsson, Lindström), 49. Lindström (Nygren, Möller), rozh. náj. Lindström – 1. Hertl (Němec, Rolinek), 20. Hudler (Jan Kovář, Ševc), 32. Zaťovič (Němec, Hertl).

Francie překvapivě padla s Itálií

Po hodech bývá většinou kruté vystřízlivění, o čemž se Francie přesvědčila v duelu s Itálií. I když v sobotu porazila silnou Kanadu, o den později tvrdě narazila. Houževnatí Italové sice po gólu Meuniera prohrávali po polovině utkání 1:0, jenže o dvě minuty později dokázali vyrovnat Scandellou. Poté se hrál hodně vyrovnaný hokej a spíše se zdálo, že v hale Čižovka dojde na prodloužení. Osmapadesát vteřin před koncem zmrazil francouzské fanoušky střílející Tudin a hlavně přesně dorážející Gander. Itálie tak porazila Francii těsně 2:1.

Francie - Itálie 1:2

Góly a nahrávky: 31. Meunier (Desrosiers) – 33. Scandella (Johnson, Casmirro), 60. Gander (Tudin, Larkin).

Vyrovnané utkání rozhodl německý nájezd

Nedělní program v Minsk Areně načalo střetnutí reprezentací, které do turnaje vstoupily vítězstvím. Druhé vítězství v řadě pro sebe nakonec urvalo Německo, které v utkání bylo vždy o gól napřed. Na branky Nöbelse a Mauera vždy dokázali Lotyši zareagovat a vyrovnat, osudová jim byla až 56. minuta, ve které Thomas Oppenheimer střelou mezi betony proměnil trestné střílení. Lotyšsku k bodům nepomohla ani velmi silná podpora z hlediště.

Německo - Lotyšsko 3:2

Góly a nahrávky: 13. Nöbels (Oppenheimer, Hordler), 21. Mauer, 56. Oppenheimer (TS) – 19. Pujacs (M. Redlihs, Sotnieks), 28. M. Redlihs (Keninš).

Norsko využilo tři přesilovky a na svém kontě má plný počet bodů

Ve druhém odpoledním zápase se proti sobě představily týmy Norska a Dánska. A kdo si našel cestu na tento zápas, rozhodně nelitoval. Hrál se parádní duel plný šancí a především gólů. Klíčovým faktorem celého zápasu byly hned tři využité přesilovky norského týmu a rovněž trestné střílení přesně střílejícího Skrödera. Dánsko v zápase po první třetině vedlo, pak ale přijatelný výsledek ztratilo a prohrávalo dokonce 4:2. Tři minuty před koncem přišlo sice snížení, ale nula na kontě dánskému mužstvu i po nedělním zápase zůstala. Naopak Norové jsou prozatím stoprocentní se šesti body.

Norsko - Dánsko 4:3

Góly a nahrávky: 7. Holös (M. Olimb), 23. K. Olimb (Ask), 32. Skröder (TS), 53. Trygg (M. Olimb, Holös) – 3. Poulsen (Green), 3. Storm (Bjorkstrand, Kristensen), 57. Hansen (N. Jensen).

Domácí přetlačili Kazachy a mají první body

Kazachstán v první utkání na turnaji získal bod s Německem a ani proti favorizovanému Bělorusku nebyl dlouho bez šance. V 5. minutě šli hosté díky Gavrilinovi dokonce do vedení, domácímu Stěpanovovi se podařilo vyrovnat až na startu druhé periody. V její půli pak obrat dokonal Nikolaj Stasenko. S přibývajícím časem zprvu soustředění a nebezpeční Kazaši uvadali a favorizovaní Bělorusové ještě pojistili své vítězství dvěma góly v poslední třetině.

Bělorusko - Kazachstán 4:1

Góly a nahrávky: 23. Stěpanov (Grabovskij), 31. Stasenko (Stěpanov, Graborenko), 42. Kosticyn (Jefimenko, Jevenko), 60. Kaljužnyj (S. Kosticyn, Denisov) – 5. Gavrilin (Vasilčenko).

Finové po dvou zápase s nulou, Rusové stoprocentní

Pomýšleli-li hokejisté Finska odčinit proti ruskému rivalovi sobotní prohru s Lotyšskem, dostaly jejich plány velmi rychlé vážné trhliny. Už v páté minuty po brankách Ovečkina a Tichonova museli dotahovat dvoubrankovou ztrátu. Zpátky do hry je v 10. minutě sice dostala branka Hietanena, vyrovnanou pasáž však ve 22. minutě ukončil tvrdý avšak čístý zákrok na Jormakku, po kterém finský útočník opustil led na nosítkách se zafixovaným krkem.

Otřesení Finové se pak dlouho nemohli dostat do tempa a ve 35. minutě navíc inkasovali z hole Kalinina. Povedený příklep Karalahtiho ze 40. minuty už utkání příliš nezdramatizoval, ve třetí třetině už totiž branka nepadla a to navzdory dlouhé finské power-play.

Finsko - Rusko 2:4

Góly a nahrávky: 10. Hietanen (Lehtera, Kontiola), 40. Karalahti (Lajunen, Jokinen) – 2. Tichonov (Kalinin, Bělov), 5. Ovečkin (Orlov, Zaripov), 23. Kuljomin, 35. Kalinin (Zaripov, Tichonov).

Galerie