13.05.2012 | Martin Lísal, Richard Wagner

Češi nestačili na Rusy, Norové zdemolovali Německo

S t o c k h o l m - V šestém utkání na turnaji nastoupili Češi proti neporaženým Rusům, bohužel ale vyšli střelecky naprázdno a prohráli 0:2. Rusové si tak zajistili prvenství ve skupině, Češi budou muset o jistotu postupu ještě bojovat. Bez vstřelené branky se museli obejít i Finové, kteří podlehli Američanům 0:5, a třetím týmem, který neskóroval, se stali Švýcaři - Slovákům stačil v duelu s nimi na výhru jediný gól. Zato v posledním nedělním duelu se s góly roztrhl pytel. Norové nakonec deklasovali Němce 12:4 a velmi výrazně zabouchali na čtvrtfinálová vrata. Naopak Němci (a také Švýcaři) jsou již bez nadějí na postup.

Češi přestříleli Rusy, ztroskotali ale na Barulinovi a podruhé na turnaji skončili bez bodu

Předposlední zápas základní skupiny nezačal pro Čechy ideálně. Hned úvodní nápor Rusů skončil gólem, Kováře překonal střelou k tyči po objetí branky Alexandr Pěrežogin. Češi pak přestáli oslabení, zvýšili tempo a byli lepším týmem, nicméně do vyložených pozic se tak často nedostávali a na většinu střeleckých pokusů Barulin dobře viděl. Gólman, který zaskočil za Varlamova, nedosáhl pouze na štiplavý pokus Tenkráta, ten ovšem skončil na břevně.

Druhá třetina také patřila spíše českému týmu, který soupeře i v této pasáží přestřílel, nicméně Barulin byl nadále bezchybný. Nejblíže k brance byl Plekanec, který po individuální akci trefil Barulinův beton. Až v závěru třetiny začali zlobit i Rusové, ovšem hned z toho byl pro český tým problém – oslabení. To sice Češi bez úhony přestáli až do sirény, jenže v posledních momentech druhé třetiny fauloval Krajíček a poslal svůj tým do tří.

Trest přišel v úvodu poslední části hry. Dvojnásobnou přesilovku sice Rusové nevyužili, ovšem s návratem Krajíčka na led zaúřadovala formace Jevgenije Malkina a její lídr a nejproduktivnější muž turnaje zvýšil na 2:0, Kovář neměl šanci. Rusové poté aktivní obranou drželi soupeře daleko od vlastní branky a naopak hrozili z rychlých kontrů, i Kovář se však rozhodl, že další branku už nepustí. Český tým se ani nedostal k nějakému výraznějšímu tlaku

Rusko – Česko 2:0 (1:0, 0:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. Pěrežogin (Nikulin), 41. Malkin (Popov).

Norové zničili Němce a výrazně se přiblížili k play-off

Po výhře nad Lotyši vlétli Norové na soupeře ve velkém stylu i o den později. Hned po dvaceti vteřinách otevřel skóre Patrick Thoresen, za další minutu tentýž hráč využil přesilovou hru a po pěkné přihrávce Holteta zvýšil na 3:0 Martin Röymark. To už bylo na Endrase moc a přepustil místo ve své brance Kotschnewovi. Němci mohli odpovědět o chvilku později, ale Ondruschka trefil jen břevno, další šance vychytal Haugen.

Druhá třetina pak znamenala definitivní konec německého snu o play-off. Během minuty totiž překonali Kotschnewa Lars Erik Spets a Juha Kaunismäki, o další tři minuty později skóroval produktivní obránce Jonas Holös. Norský příval se nezastavil a ve 33. minutě zkompletoval hattrick Patrick Thoresen, o další minutku později přidal další gól Per-Age Skröder a vzápětí od modré střílel přesně Mats Trygg. Těsně před sirénou se dočkali i Němci, Haugen inkasoval po 128 minutách, překonal jej Patrick Reimer.

V poslední třetině se brankostroj nezastavil. Kýžené „desítky“ dosáhli Norové zásluhou Per-Age Skrödera hned na začátku třetiny, přihlížel tomu opět Endras, který se do branky vrátil. Justin Krueger na druhé straně poněkud překvapil Haugena, ale Norové kontrovali zásluhou Madse Hansena. Dvanáctou brankou dorazil Němce Mats Trygg a Endras se podruhé poroučel z branky. Konečný výsledek zněl 12:4 pro Nory, za Němce se ještě trefili Marcus Kink a Christopher Fischer. Němci díky debaklu přišli o naději na čtvrtfinále, Norové se mu naopak výrazně přiblížili. Velký podíl na tom měli zejména Thoresen (3+3) a Hansen (1+4).

Německo – Norsko 4:12 (0:3, 1:6, 3:3)

Branky a nahrávky: 39. Reimer (Gogulla, Schubert), 42. Krueger (Gogulla), 47. Kink (Lavallé), 58. Fischer (Hospelt, Gogulla) - 1. Thoresen (Hansen, Skröder), 2. Thoresen (Holtet), 6. Röymark (Holtet), 24. Spets (M. Olimb, Bastiansen), 25. Kaunismäki (Ask, K. A. Olimb), 28. Holös (Thoresen, Ask), 33. Thoresen (Ask, Solberg), 34. Skröder (M. Olimb, Ask), 35. Trygg (Thoresen, Hansen), 41. Skröder (Thoresen, Hansen), 44. Hansen (Bastiansen, Kaunismäki), 53. Trygg (Hansen).

Američané si vybojovali čtvrtfinále, Finům udělili lekci

Spojené státy chtěly odčinit zaváhání s Kazachstánem a do zápasu vlétly s velkou vervou. Gólman Lehtonen byl však překonán až v sedmnácté minutě, kdy bleskově využil přesilovku Max Pacioretty. Ve třech gólových šancích se poté objevil Jokinen, přičemž ta první byla ještě na konci prvního dějství, ale ani jednou nedokázal usměrnit puk mezi Howardovy tyče. Druhý zásah amerických hokejistů přišel v čase 35:33, kdy jejich tlak zakončil přesnou dorážkou Kyle Palmieri.

Finové měli i pořádný kopec smůly, když Pyörälä trefil tyčku. Následně se však potvrdilo staré pravidlo nedáš - dostaneš a Justin Faulk zvýšil již na 3:0. Začátek třetí třetiny opět patřil Američanům, kteří se po trefě Chrise Bultera ujali již čtyřbrankového vedení. Netrvalo dlouho a hráči Suomi inkasovali popáté. Bobby Ryan využil nahrávky zpoza brány od Okposa. Další komplikace pro Finy přišla pár minut před koncem, kdy se Ryan srazil s Lehtonenem, který musel střídat a do brány putoval Vehanen, který poté již zápas dochytal bez obdržené branky.

Finsko – USA 0:5 (0:1, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 17. Pacioretty, 36. Palmieri (Atkinson, Butler), 38. Faulk (Goligoski, Pacioretty), 43. Butler (Petry, Atkinson), 45. Ryan (Smith).

Slovákům stačil na úspěch jediný gól

Do slovenské branky se opět postavil Ján Laco, jenž musel hned zkraje likvidovat tutovku Brunnera. Jako první se však prosadili Slováci. Švýcarskou chybu za brankou využil Mikúš, který naservíroval puk na Tomáše Tatara, jenž se z dobré pozice nemýlil. Druhá třetina přinesla několik gólových příležitostí. Asi nejblíže ke gólu byli Wick a na druhé straně Sersen. První jmenovaný před prázdnou bránou trefil jen Cháru a útočník pražské Sparty minul zcela odkrytou branku.

Švýcarský gólman Berra se šest minut před koncem druhé části vyznamenal proti střele Mikúše. Závěrečnou část začal velkou šancí Brunner, který již překonal Laca, ale nakonec vše zachránil Kopecký. Také slovenský tým mohl udeřit. To by však musel Hudáček trefit branku. Velkou hrubici vyrobil sedm sekund před koncem Sekera, ale Laco parádně zasáhl. Slovenští hokejisté v závěru přežili několik infarktových situací a nakonec, i díky vyloučení Brunnera, dotáhli zápas do vítězného konce.

Švýcarsko – Slovensko 0:1 (0:1, 0:0, 0:0)

Branka a nahrávky: 19. Tatar (Mikúš, Miklík).

Galerie