19.05.2012 | Miroslav Klimeš

Češi nedokázali zopakovat výkon se Švédskem, Slovensko vyzve Rusy

H e l s i n k y – Světový šampionát má za sebou semifinálové zápasy. V tom prvním podle očekávání do finále postoupili Rusové, kteří rozstříleli domácí Finsko 6:2. Druhý postupující ale před utkáním favorizován nebyl. Slovensko pod vedením trenéra Vladimíra Vůjtka semifinále pojalo velice defenzívně a trestalo každou soupeřovu chybu. Čeští hokejisté na jejich obranu dokázali nalézt recept jen jednou a mrzet je musí i dvě nastřelené tyčky v první třetině. V posledním dni šampionátu se tedy utká Finsko s Českem v 15:00 o bronz a Rusko se Slovenkem o zlato v 19:30.

Slovensko sehrálo semifinále takticky na jedničku a bude hrát o zlato

Začátek zápasu byl z obou stran velice opatrný, hlavně Slováci se do útoku příliš nehnali a nechali tvoření hry na českém výběru. Jejich rychlé útočné výpady byly ale nebezpečné. V 10. minutě přišel český tým vinou Hudáčka o Erata, jehož velice tvrdě atakoval ramenem do hlavy a způsobil mu otřes mozku. První změna skóre přišla ze slovenských holí, celé kluziště projel Sekera, puk předal Miroslavu Šatanovi a ten se štěstím překonal Kováře poprvé.

Obraz hry se nezměnil ani v druhé části, Češi se stále snažili o vyrovnání a Slovensko čekalo na jejich chyby. Pětačtyřicet vteřin po polovině utkání se už ale český tým dočkal a po vyhraném buly Tomášem Plekancem se z první trefil Michael Frolík. Po vyrovnávací brance se hra srovnala a šance se střídaly na obou stranách, na další branky ale čekali divácí až do poslední třetiny.

Do té vstupovali Češi v početní výhodě, jenže Plekancovu přihrávku na modré vystihl Handzuš, předal puk rozjetému Miroslavu Šatanovi a ten si v samotstatném úniku s Kovářem poradil. Slovensko se poté znovu zatáhlo a čekalo na další českou chybu a dočkalo se. Blaťák zbytečně v rohu u mantinelu vyhazoval za sebe a přesně na hokejku Libora Hudáčka, ten měl cestu před branku volnou a se svou šancí naložil stejně jako Šatan. Češi se ve zbývajících minutách marně snažili zkorigovat, smůla a nerovzita se jim lepila na hokejky. Naopak Slovensko hrálo co potřebovalo a stav 1:3 si udrželo.

Česko – Slovensko 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 31. Frolík (Plekanec) - 16. Šatan (Sekera, Baranka), 41. Šatan (Handzuš), 45. Hudáček

Malkin nastřílel Finsku tři branky a posunul Rusko do finále

Před prozatím nejvyšší návštěvou letošního šampionátu se odehrálo první semifinále mezi Ruskem a Finskem. Lépe začala pořádající země, když tečovaná střela Janne Niskaly jedním z Rusů skončila za zády Varlamova. Rusko tato branka nakopla a tlačilo se k vyrovnání, Finové chvílemi přestávali stačit a v 16. minutě bylo vyrovnáno Jevgenijem Malkinem. Do konce první třetiny se měnilo skóre ještě jednou, v přesilové hře přidal svoji druhou branku Jevgenij Malkin a otočil tak vývoj utkání.

V druhé třetině se očekával tlak Finska, z jejich tlaku zpočátku třetiny však vyrovnávající branka nepadla. Ve 27. minutě odešel po pádu na mantinel nejlepší hráč Ruska Malkin do kabiny. Do první formace byl místo něj poslán Alexander Ovečkin a ten zvýšil už na rozdíl dvou branek. Později vyhlášen nejlepší hráč zápasu Jevgenij Malkin se ještě ve druhé třetině na led vrátil, poranění na jeho ruce nebylo vážné a mohl tak ve 38. minutě dovršit svůj hattrick.

Před třetí třetinou někteří finští fanoušci opustili svá místa v aréně a možná udělali dobře, protože po přestávce ruská kanonáda pokračovala. Hned v jejím úvodu už na 5:1 zvyšoval Denis Kokarev. A to ještě nebylo z ruské strany vše. Další branku inkasoval Vehanen, jenž svůj tým vůbec nepodržel, po přesilovkové trefě od Sergeje Širokova. Na konečných 6:2 poté upravil skóre Mikael Granlund.

Rusko – Finsko 6:2 (2:1, 2:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 16. Malkin (Nikitin, Popov), 20. Malkin (Žerděv, Širokov), 30. Ovečkin (Denisov, Popov), 38. Malkin (Nikulin), 42. Kokarev (Kuljomin), 49. Širokov (Birjukov, Nikitin) - 8. Niskala (Kontiola, Joensuu), 57. Granlund (Järvinen, Koivu)

Galerie