11.05.2017 | Vojtěch Drbohlav

Češi nedali Slovinsku šanci, zvítězili vysoko 5:1

V pátek podvečer se v pařížské AccorHotels aréně střetly dva národní týmy, které k sobě mají poměrně blízko. A to jak geograficky, tak i z historického hlediska. Střetly se dva slovanské národy a dokonce národy, které spolu za Rakouska-Uherska sdílely jeden státní útvar. Co se týče hokeje, tak jsou na tom oba státy poměrně hodně jinak. Česká republika byla v utkání jasným favoritem, což také potvrdila a vyhrála 5:1.
Češi vlétli do zápasu se Slovinskem jako uragán. Nejprve se ujali ve třetí minutě vedení a pak vstřelili ještě jednu branku v čase 9:43. Ta ale nemohla být z poměrně kuriózního důvodu uznána. Videorozhodčí totiž zjistil, že již v čase 8:20 dosáhl gólu Roman Horák. Jenže tehdy se zdálo, že trefil pouze břevno. Až z opakovaných záběrů vyšlo najevo, že se puk odrazil od kamery, která je připevněna na vnitřní straně brankové sítě.

Hra pokračovala dál a Češi své vedení ještě víc navýšili. Postarali se o to další brankou Roman Horák a na začátku druhé třetiny Michal Kempný. Druhé dějství celkově nenabídlo moc pohledný hokej, nebylo v něm moc ani moc střel na branku či nějakých šancí.

I ve třetí třetině už se zápas jen dohrával, okořenil ji akorát mazácky provedený samostatný únik v podání Romana Červenky. Čeští hokejisté tedy nakonec, poněkud v poklidu, porazili Slovinsko 5:1. Další zápas čeká národní tým v neděli, kdy se postaví domácí Francii.

„Vyhráli jsme zápas v první třetině. Bylo důležité to, že jsme využili přesilovky. Potom už jsme kontrolovali hru. Musíme se teď pořádně připravit na Francii,“ hodnotil duel hlavní trenér Josef Jandač. 

Naopak trenér Slovinska Nik Županič neměl důvod k radosti. „Dostali jsme rychlé góly z přesilovek, projevilo se, že nemáme takovou hráčskou kvalitu jako Česká republika. A individuální akce Červenky ve třetí třetině byla z naší strany opravdu stupidní chyba.“

Česká republika – Slovinsko 5:1 (3:0, 1:0, 1:1)
Branky: 3. Řepík, 9. a 12. Horák, 23. Kempný, 48. Červenka – 45. Verlič