12.05.2015 | Vojtěch Jurák

Češi narazí ve čtvrtfinále na Finy, Američané vyhráli skupinu B

Poslední den základních skupin přinesl také poslední odpovědi na dosud nezodpovězené otázky. Bělorusko vybojovalo ve skupině B čtvrtfinále na úkor Slovenska a střetne se s Kanadou. Česká republika změří síly s Finskem, zatímco Švédové vyzvou Rusy a Švýcaři se utkají s Američany. Druhým sestupujícím z elitní skupiny je Rakousko.
Kanada – Rakousko 10:1

Branky a nahrávky: 7. Barrie (O'Reilly, Giroux), 10. Duchene (Spezza, Muzzin), 12. Hall (Burns), 15. Ekblad (Eberle), 22. Spezza (Duchene, Wiercioch), 36. Eberle (Burns), 43. MacKinnon (Muzzin), 44. Spezza, 47. Schenn (Duchene), 55. Duchene (MacKinnon, Spezza) – 43. Heinrich (Rotter). Vyloučení: 0:2. Využití: 0:0 Diváci: 16 031.

Bohatý program úterního dne zahájilo střetnutí Kanady s Rakouskem. Rakušané se ve svém posledním zápase na šampionátu postavili nejtěžšímu soupeři, kterému mohli, a hned od úvodních minut tahali za kratší konec. Kanada hrála uvolněně a už po první třetině vedla 4:0.
Nakonec si země javorového listu v poklidu došla pro vysoké vítězství 10:1. 

Čtyřmi body za dva góly a dvě asistence se shodně blýskli útočníci Matt Duchene a Jason Spezza. Jedinou trefu Rakušanů zařídil na začátku třetí části obránce Dominique Heinrich. Kanada prošla základní skupinou opravdu suverénně a beze ztráty bodu ji ovládla. Naopak Rakousko, jak se později ukázalo, se s elitní skupinou rozloučilo a za rok bude bojovat o divizi níž.

Norsko – Bělorusko 2:3

Branky a nahrávky: 33. Thoresen (M. Olimb, Høløs), 46. Nørstebø (M. Olimb, Thoresen) – 8. Kaljužnyj (S. Kosticyn, A. Kosticyn), 30. Korobov (S. Kosticyn, Kaljužnyj), 33. A. Kosticyn (Kaljužnyj, Stěpanov). Vyloučení: 7:4. Využití: 0:3. Diváci: 8812.

Prvním zápasem dne v Ostravě byl souboj Norska a Běloruska. Zatímco seveřanům už prakticky o nic nešlo, protože nemohli ani spadnout, ani postoupit, Bělorusové toužili s konečnou platností stvrdit svou účast ve čtvrtfinále. Jejich motivace se postupem času začala projevovat i na skóre.

Bělorusko si během první a druhé třetiny vypracovalo náskok 3:0, ovšem Norové stačili do druhé přestávky snížit na 1:3 a na začátku třetí části dokonce na 2:3. V té chvíli si ale vzali hlavní slovo oba gólmani, kteří již další puk za svá záda nepustili. Norové tedy zakončili turnaj porážkou 2:3, naopak Bělorusové se radují z postupu do čtvrtfinále, kde vyzvou dosud neporaženou Kanadu.

Lotyšsko – Francie 2:3sn

Branky a nahrávky: 12. Daugavinš (Darzinš, Galvinš), 26. Galvinš (Darzinš, Daugavinš) – 49. S. da Costa (Fleury), 56. S. Treille (Hecquefeuille, Huet), rozhodující nájezd Desrosiers. Vyloučení: 3:3. Využití: 2:0. Diváci: 15 167.

Důležitým soubojem o záchranu byl odpolední duel v Praze mezi Lotyšskem a Francií. Francouzi měli horší výchozí pozici, neboť se nacházeli na posledním místě skupiny A, ztráceli však jeden bod právě na svého soupeře.

Také Lotyši si uvědomovali, že jim reálně hrozí sestup, a vstoupili do utkání lépe. Jak v první, tak ve druhé části skórovali a vedli 2:0. Zápletka však přišla ve třetí třetině. Francie v její polovině nejprve snížila a necelých pět minut dokonce vyrovnala. Dramatický závěr dospěl až do nájezdů, které ovládli Francouzi a vyhráli 3:2. Tento výsledek znamená, že se oba celky zachránily a s elitní skupinou MS se naopak loučí Rakousko.

Spojené státy – Slovensko 5:4pp

Branky a nahrávky: 3. Smith (Moore, Arcobello), 5. Jones (Eichel, Lewis), 21. Lee (Faulk, Bonino), 40. Coyle (Redmond, Lee), 65. Eichel – 27. Gáborík (Dravecký, Meszároš), 31. Jánošík (Gáborík, Sersen), 37. Dravecký (Ďaloga, Kopecký), 39. Bartovič (Graňák). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. Diváci: 8812.

Zklamaní Slováci věděli, že utkání se Spojenými státy bude jejich derniérou na šampionátu. Rozhodl o tom předchozí duel Běloruska s Norskem. Američané si naopak mohli zajistit první místo ve skupině B a do zápasu vlétli s větší chutí. Když na začátku druhé třetiny vedli už 3:0, zdálo se, že si jdou v pohodě pro tři body. Slováci však zabrali a skóre otočili na 4:3.

Hráči Spojených států se nenechali rozhodit a ještě do přestávky srovnali na 4:4. Vyrovnaný stav pak vydržel až do prodloužení, kdy se trefil mladík Jack Eichel. Slováci se tedy rozloučili s mistrovstvím jedním bodem, Američané naopak slaví vítězství ve skupině a ve čtvrtfinále vyzvou Švýcary.

Česká republika – Švýcarsko 2:1sn

Branky a nahrávky: 51. Zaťovič (Jan Kovář, Kolář), rozhodující nájezd Vondrka – 17. Fiala (Brunner, Streit). Vyloučení: 6:7. Využití: 0:1. Diváci: 17 383.

Ve večerním utkání sledovala vyprodaná O2 aréna utkání mezi domácí reprezentací a Švýcarskem. Na první gól čekali všichni přítomní do 17. minuty, kdy mladý Kevin Fiala využil dvojnásobnou početní výhodu a poslal Švýcary do vedení. Tento stav trval až do poloviny třetí třetiny, neboť oba brankáři chytali velmi spolehlivě. Pak ovšem napřáhl Martin Zaťovič a vyrovnal na 1:1.

Napínavý závěr dospěl až do samostatných nájezdů, které k radosti většiny publika rozhodl střelou mezi betony Michal Vondrka. Češi tedy poslední zápas skupiny vyhráli 2:1 a nyní se již začínají připravovat na svého čtvrtfinálového soka – Finsko.

Finsko – Rusko 3:2sn

Branky a nahrávky: 25. Barkov (Pesonen, Jokinen), 58. Donskoi (Barkov, Jokinen), rozhodující sam. nájezd Donskoi – 19. Mozjakin (Malkin, Kuljomin), 55. Panarin (Dadonov, Čudinov). Vyloučení: 0:3, navíc Komarov (Fin.) 5 min. + do konce zápasu. Využití: 1:0. Diváci: 8812.

Zatímco ve skupině A bylo o pořadí týmů na prvních čtyřech místech rozhodnuto už dříve, skupina B řešila až do samotného závěru svého programu několik otazníků. Vítěz posledního úterního utkání v Ostravě ve čtvrtfinále změří síly s Českou republikou, kdežto poražený půjde na Švédy.

Také tento duel byl především soubojem brankářů. Rusové se v závěru úvodní třetiny ujali vedení, už ve 25. minutě však Finsko vyrovnalo a nerozhodný stav 1:1 poté vydržel až do závěru normální hrací doby. Čtyři minuty před koncem Rusové udeřili, ovšem Finové stihli vyrovnat, a tak musely také v Ostravě rozhodovat nájezdy. Jediným úspěšným střelcem v nich byl Fin Joonas Donskoi. Jeho mužstvo se tedy postaví v play-off české republice, Rusové naopak vyzvou Švédy.