15.02.2014 | David Jahoda

Češi narazí v osmifinále na Slováky, Kanada s Finskem postupují rovnou do čtvrtfinále

S o č i – Slovenští hokejisté našli po dvou ostudných zápasech ztracenou sílu a zápas s favorizovaným domácím Ruskem dotáhli po pětašedesáti minutách bez branek až k nájezdům. V nich sice Slovensko prohrálo, výrazně však zamíchalo kartami. Do osmifinále totiž poslalo právě sbornou a sobě do souboje o čtvrtfinále přisoudilo Česko! V zápase mezi Kanadou a Finskem rovněž nerozhodla základní hrací doba, nakonec o výhře Javorových listů v prodloužení rozhodl Doughty, do čtvrtfinále jdou však rovnou oba celky. Amerika si v posledním utkání skupiny pochutnala na Slovinsku, první výhru slavilo také Rakousko.

První výhru Rakouska režírovaly hvězdy z NHL

Týmy Rakouska a Norska před svým vzájemným měřením sil neměly na svém kontě ani bod. Daleko odhodlaněji působili od prvních minut hráči rakouského mužstva. První únik Grabrena brankou neskončil, o dvě minuty později si však stejný hráč počínal na brankovišti skvěle a otevřel skóre. Netrvalo dlouho a Rakušané byli o dvě branky napřed. V přesilové hře si Michael Raffl najel až před brankáře Haugena a skóroval. Ještě před první přestávkou mohlo Rakousko díky Nodlovi vést o tři branky, v tomto případě se ale Haugen vyznamenal. Norové maličko ožili ve druhé třetině, a to se promítlo i na skóre. Na rozdíl jedné branky totiž dával Per-Åge Skrøder. Vzápětí mohl vedoucí celek svůj náskok opět navýšit, to se mu ale nepovedlo a naopak mohl být rád, že nebylo srovnáno. Brankář Lange však šance Trygga a Skrødera ustál. Gólman Rakouska zářil i ve třetí části, vyrovnat nedovolil ani Bastiansenovi. Norové svých příležitostí nevyužili, proto mohli Rakušané definitivně rozhodnout. Rychlonohý Grabner unikl do samostatného nájezdu, ve kterém uspěl bekhendovým zakončením. Útočník NY Islanders mohl o chvíli později slavit hattrick, ten se mu už však zkompletovat nepovedlo. Rakousko tak zvítězilo 3:1 nad Norskem a v osmifinále se střetne se Slovinskem.

Rakousko – Norsko 3:1 (2:0, 0:1, 1:0)
Branky a nahrávky:
5. Grabner (Pock, Lukas), 7. Raffl M.(Grabner), 59. Grabner (Welser) – 29. Skrøder (Thoresen).
Rozhodčí: Šindler (CZE), Walsh (USA) – Cameron (CAN), Schrader (GER).
Vyloučení: 6:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 6 882.

Sestavy:
Rakousko:
Lange – Trattnig, Lakos, Pock, Lukas, Altmann, Iberer, Unterluggauer, Ulmer –Raffl M., Vanek (C), Grabner – Latusa, Koch, Lebler –Raffl T., Nodl, Hundertpfund – Oberkofler, Welser, Herburger. Trenér: Emanuel Viveiros.

Norsko:
Haugen – Holøs, Bonsaksen, Trygg, Tollefsen, Solberg, Ødegaard – Zuccarello, Olimb K. A., Thoresen – Ask, Olimb M., Rosseli Olsen – Olden, Skrøder, Bastiansen – Hansen, Roymark, Forsberg – Roest, Dahlstrøm. Trenér: Roy Johansen.

Doughty vystřelil Kanadě proti Finsku dva body, do čtvrtfinále jdou rovnou oba týmy

Vstup do utkání se povedl daleko lépe hráčům Kanady, kteří zajímavým způsobem mohli jít do vedení v osmé minutě, kdy se puk odrazil na střechu Raskovy branky. Nash jej pomocí své hole shodil na záda brankáře Finska, od kterých se kotouč dostal za brankovou čáru. Po prozkoumání videa ale rozhodčí branku neuznali. Radost Javorových listů tak mohla přijít až ve 14. minutě, kdy přesná střela obránce Doughty poslal Kanadu v přesilovce do vedení. Ve druhé části měli dlouho navrch znovu Kanaďané, Carey Price mnoho práce neměl. Nakonec to však byl on, v jehož sítí se třepetal kotouč. Nahození Jussiho Jokinena totiž mezi kruhy tečoval Tuomo Ruutu, což byla pro kanadského brankáře nechytatelná záležitost. Ve třetí dvacetiminutovce se oba celky snažily dělat co nejméně chyb hlavně ve svém obranném pásmu. Do dobrých šancí se propracovali Toews a v poslední minutě zejména Vlasic, ani jedna z těchto šancí ale využita nebyla, a proto se muselo jít do nastavené pětiminutovky. Tam se ke slovu znovu dostal bek Doughty, který z rychlého kontru prostřelil Raska střelou po ledu. Finové se však cítili ukřivděně, Vatanenův průnik jen pár vteřin před tím měl zřejmě být posouzen jako nedovolený. Kanada si každopádně vybojovala třetí výhru na turnaji a první pozici ve skupině B. Finsko však půjde do čtvrtfinále také rovnou, a to ze čtvrté pozice.

Finsko – Kanada 1:2 pr. (0:1, 1:0, 0:0 0:1)
Branky a nahrávky:
38. Ruutu (Jokinen J., Väänänen) – 14. Doughty (Weber, Crosby), 63. Doughty (Carter).
Rozhodčí: Jeřábek (CZE), Pollock (CAN) – Dedioulia (BLR), Sergejev (RUS)
Vyloučení: 1:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 263.

Sestavy:
Finsko:
Rask – Timonen, Vatanen, Määttä, Salo, Lepistö, Hietanen, Väänänen, Kukkonen – Selänne (C), Immonen, Granlund – Jokinen O., Ruutu, Korpikoski – Kontiola, Jokinen J., Aaltonen – Lehterä, Pihlström, Komarov. Trenér: Erkka Westerlund.

Kanada:
Price – Keith, Weber, Doughty, Vlasic, Bouwmeester, Pietrangelo, Hamhuis – Benn, Bergeron, Crosby (C) – Duchene, Getzlaf, Perry – Marleau, Toews, Carter – Nash, Tavares, Kunitz – Sharp. Trenér: Mike Babcock.

Američané v čele s Kesselem nezaváhali a jdou přímo do čtvrtfinále

Jak Slovinsko, tak Spojené státy daly v posledním zápase skupiny příležitost druhým brankářům. Do branky Slovinska se postavil mladičky Luka Gračnar, v americkém brankovišti poprvé na turnaji stál Ryan Miller. Sotva se však Gračnar stihl ve své olympijské premiéře rozehřát, byl dvakrát překonán, a to jedním a tím samým hráčem – Philem Kesselem. Útočník USA se poprvé prosadil ve druhé minutě, další zásah přidal v minuté páté, kdy ho ke skórování vybídl Pavelski. Tým trenéra Dana Bylsmy byl aktivní i v dalším průběhu utkání, na další branku se však muselo čekat až do 32. minuty. A na svědomí ji měl, kdo jiný než Phil Kessel, jenž tak završil hattrick. Slovinského rozhození stihl minutu po Kesselově třetí trefě využít obránce Ryan McDonagh, jehož dělovka se zastavila až v Gračnarově síti. Pátou branku vsítili zámořští hokejisté chvíli po přestávce, kdy se šťastně prosadil David Backes. Dlouho to vypadalo, že si Ryan Miller, americký hrdina z Vancouveru, vychytá při své premiéře v Soči nulu. O tu ho však 18 vteřin před třetí sirénou okradl dělovou ránou Marcel Rodman. Spojené státy zvítězily i ve třetím utkání skupiny a do vyřazovacích bojů půjdou z druhé pozice za stoprocentním Švédskem.

Slovinsko – USA 1:5 (0:2, 0:2, 1:1)
Branky a nahrávky:
60. Rodman M. (Rodman D., Urbas) – 2. Kessel (Pavelski), 5. Kessel (Pavelski, Orpik), 32. Kessel (van Riemsdyk, Pavelski), 33. McDonagh (Wheeler, Oshie), 44. Backes (Callahan, Brown).
Rozhodčí: Leggo (USA), Ronn (FIN) – Valach (SVK), Wheler (CAN).
Vyloučení: 2:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4 892.

Sestavy:
Slovinsko:
Gračnar – Kranjc, Pretnar, Robar, Gregorc, Tavželj, Pavlin, Podlipnik – Muršak, Kopitar, Rodman D. – Jeglič, Tičar, Sabolič – Urbas, Rodman M., Razingar (C), Goličič, Musič, Pance. Trenér: Matjaž Kopitar.

USA:
Miller – Suter, McDonagh, Orpik, Martin, Fowler, Shattenkirk, Carlson – Callahan, Backes, Parise (C) – Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk – Brown, Kesler, Kane – Oshie, Stastny, Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

Obětaví Slováci došli se sbornou až do nájezdů a v osmifinále narazí na Čechy

Nečekaný průběh mělo utkání skupiny A mezi Ruskem a Slovenskem. Nikdo zřejmě moc nepočítal s tím, že by slovenské mužstvo mělo dělat domácímu mužstvu nějaké větší problémy, ovšem obrana v čele s brankářem Jánem Lacem, který nečekaně dostal příležitost, od první až do poslední minuty bránila, seč jí síly stačily. Rusové ale po těžkém zápase s USA nepůsobili nijak živým dojmem. Však také musel Varlamov řešit nepříjemné situace, když se proti němu v šancích objevili Miklík nebo posléze Surový. Hra se dlouhou dobu neměnila, Slováci spoléhali hlavně na rychlé brejky a jednoho z nich mohl ke konci druhé části využít rychlík Bartovič, Varlamova ale ani nadvakrát nepokořil. Zajímavá situace přišla sedm minut po začátku třetí periody, kdy se tečovaný kotouč odrazil od břevna, a poté ještě od tyče Lacovy branky. Rusové už zvedali ruce nad hlavu, video však prokázalo, že puk brankovou čáru nepřešel. Laco se dál prezentoval fantastickým výkonem, i když mu znovu napomohla branková konstrukce, tentokrát po střele Malkina. Utkání tedy nečekaně došlo do prodloužení, kde tentokrát musel Laco děkovat Meszárošovi, který za něj zaskočil a chytil Ovečkinovu tutovku. Střetnutí tak nakonec musely rozhodnout nájezdy. V nich byli Rusové díky Radulovovi a Kovalčukovi na rozdíl od souboje s Amerikou úspěšnější. Slováci však nadělali sborné sebraným bodem potíže. Svěřenci Zinetuly Biljaletdinova nepůjdou do čtvrtfinále rovnou, musí totiž zdolat Norsko. Slovensko naopak čeká třaskavé derby s Českem!

Rusko – Slovensko 1:0 sn. (0:0, 0:0, 0:0 – 0:0 – 2:0)
Branky a nahrávky:
rozh. náj. Radulov.
Rozhodčí: Brueggemann (GER), Sutherland (CAN) – Carlson (CAN), Mcelman (USA)
Vyloučení: 2:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 11 097.

Sestavy:
Rusko:
Varlamov – Vojnov, Markov, Medveděv, Jemelin, Nikulin, Tjutin, Nikitin, Bělov – Kovalčuk, Dacjuk (C), Radulov – Sjomin, Malkin, Ovečkin – Kuljomin, Anisimov, Tarasenko – Popov, Těreščenko, Ničuškin. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Slovensko:
Laco – Starosta, Chára (C), Baranka, Meszároš, Sekera, Marinčin, Vydarený, Jurčina – Handzuš, Hossa Marián, Tatar – Jurčo, Záborský, Ölvecký – Surový, Bartovič, Miklík – Pánik, Hossa Marcel, Radivojevič. Trenér Vladimír Vůjtek.