26.12.2017 | Věra Novotná

Češi na úvod šampionátu porazili Rusy, ostatní favorité nezaváhali

Juniorský národní tým si nepovedené přípravné zápasy před mistrovstvím světa vynahradil tím nejlepším způsobem. V úvodním duelu letošního šampionátu v Buffalu zaskočil celek Ruska. Další favorizované celky prvního dne ve svých soubojích nezaváhaly. Uspěli Švédové, Kanaďani i Američané.

Česko – Rusko 5:4 (2:2, 2:0, 1:2)

Branky a nahrávky: 5. Nečas (M. Kaut, Zadina), 8. Safin (Chytil, Hájek), 26. Zadina (M. Kaut, Nečas), 38. Chytil (Safin, M. Zachar), 47. F. Král (M. Kaut, J. Galvas) – 6. Poloďan (Altybarmakjan, J. Zajcev), 10. Šolochov(K. Kostin, Sjomin), 58. Kajumov (Manukjan, Rubcov), 60. Sjomin (Kajumov, Rubcov).

Sestava Česka: Kořenář (Škarek) – Hájek, Budík, F. Král, J. Galvas, Šalda, Vála (A) – M. Zachar (C), Chytil, Safin – Zadina, Nečas, R. Pavlík – M. Kaut, K. Reichel (A), Lauko– Kurovský, Kodýtek, Hrabík.

Úvodní duel celého šampionátu obstarali právě hokejisté České republiky, kteří vyzvali k souboji jednoho z favoritů skupiny B – Rusko. Zápas nabídl hned čtyři branky v úvodní desetiminutovce, v níž čeští hráči vystřelili pouze pětkrát. Dvě z těchto střel, které zajistili Martin Nečas spolu s Ostapem Safinem, přispěly k vyrovnanému výsledku po první dvacetiminutovce v poměru 2:2. Druhou třetinu však svěřenci trenéra Pešána zvládli skvěle, zvýšili svoji aktivitu a vyrovnali hru. Odměnou jim bylo vedení o dvě branky. V závěrečném dějství už byl na světě výsledek 5:2 z pohledu Čechů, ale Rusové ukázali, že nikdy nic nevzdávají a smazali své manko na rozdíl jediného gólu. Vyrovnat již ale nedokázali.

Martin Kaut o zápase: „Výhry si moc ceníme, protože je to takový malý krůček, kterých musíme dělat co nejvíce. Psychice ale vždy velmi pomůže, když vyhrajete úvodní zápas.“

Trenér Filip Pešán o zápase: „Věděli jsme, že Rusové budou chtít hrát aktivně, že jsou dovednostně skvěle vybavení. To se ukázalo. Ale co rozhodlo o našem vítězství, to byla obětavost a týmový výkon hráčů, kteří k utkání přistoupili fantasticky.“

Bělorusko-Švédsko 1:6 (1:1, 0:3, 0:2)

Branky a nahrávky: 15. Šarangovič – 9. Pettersson(Dahlin), 31. Brännström (A. Nylander, Steen), 33. G. Gustafsson (G. Lindström, Sellgren), 35. J. Boqvist(Brännström, Karlström), 43. Andersson (A. Nylander, Pettersson), 52. Andersson (Dahlin, Karlström).

Jediný zápas úvodního dne mohli diváci navštívit v ochozech HarborCenter. Bělorusové zde bojovali o body proti hokejistům Švédska a po první odehrané dvacetiminutovce statečně drželi krok. Do šaten odcházeli za vyrovnaného stavu 1:1. Druhé a třetí třetině již ale jasně dominovali Švédové, kteří svého soupeře vysoko přestříleli a ukázali, že druhé překvapení prvního dne se konat nebude. Gustavsson naproti tomu musel za celých šedesát minut čelit devíti střelám.

Kanada-Finsko 4:2 (3:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Katchouk (Thomas), 7. Steel(Raddysh, Kyrou), 13. Batherson (Gadjovich, Mete), 33. Raddysh (Katchouk) – 13. Heponiemi (Välimäki), 28. Jokiharju (Tolvanen, Koivula).

Velký souboj se očekával ve třetím duelu zahajovacího dne. Javorové listy ale rozhodly o svém vítězství prakticky již v úvodní třetině, ze které odcházely s dvoubrankovým náskokem v zádech. Duel si poté již hráči Kanady zkušeně hlídali. Ačkoliv Finové měli několik velmi dobrých šancí, gólman Hart měl dnes dobrý den. Co nezvládl chytit on, uhasila obrana. Hokejisté Suomi si tak na své úvodní vítězství budou muset počkat.

Dánsko - USA 0:9 (0:5, 0:2, 0:2)

Branky a nahrávky: 3. Jones (Peeke, Norris), 6. Bellows (Brown), 9. Mittelstadt (Hughes, M. Anderson), 12. Yamamoto (B. Tkachuk, Hughes), 19. Mittelstadt(Harper, Tufte), 25. Bellows (TS), 40. Harper, 53. Peeke(Jones), 54. Samberg (Perunovich, Norris).

Výhra Američanů nad Dány byla pro hostitele šampionátu povinností a hráči Spojených států ji zvládli suverénně. Hned v první třetině nadělili Dánům pět branek a utkání rozhodli. Woll v domácí brance nepustil za svůj puk jedinou ze sedmnácti střel a je tak prvním gólmanem turnaje, jenž si zapsal do svých statistik čisté konto.