11.02.2014 | David Jahoda

Češi na úvod dotahovali Švédy marně, Švýcarsko uspělo osm vteřin před koncem

S o č i – Prvními dvěma zápasy skupiny C odstartoval na Zimních olympijských hrách v Soči nejočekávanější sportovní zážitek, rozjel se totiž hokejový turnaj. V úvodních dvou střetnutích zvládli oba favorité potvrdit své předpoklady. Českému národnímu týmu vůbec nevyšla první polovina střetnutí proti Švédsku, a i přes velkou snahu se mu nepodařilo bodovat. Góly Židlického a Jágra nakonec jen korigovaly porážku 2:4. Švýcarsko si pak v souběžně hraném utkání s problémy poradilo s Lotyši, Moser rozhodl o fotbalové výhře osm vteřin před koncem třetí části.

Češi sebrali Švédům taktovku utkání pozdě

První utkání české hokejové reprezentace by se dalo možná krátce vystihnout následující větou. Při koncertu švédů hráli Češi do poloviny utkání druhé housle. Po téměř bezvládném výkonu v první a půlce druhé třetiny se Hadamczikův výběr vzpamatoval, na body to však proti Tre Kronor nestačilo.

Poslední mistři světa od samotného počátku utkání ukazovali, že jejich soubor patří po právu mezi největší favority turnaje. Už v první minutě sice mohl žlutomodré zchladit Jágr, Kronwall ale v rozhodující chvíli zapracoval svou holí. Od té doby Švédové jasně dominovali, Čechům nenechali ani píď ledu a v 11. minutě se mohli poprvé radovat. Karlssonovo nahození Kovář přes clonícího Alfredssona neviděl a puk přes jeho lapačku prošel za čáru. Jen o chvíli později se Seveřané radovali znovu, to když dělovkou trefil Berglund místo mezi Kovářovou rukou a tělem.

Nastolené tempo udržela parta okolo kapitána Zetterberga i nadále, a právě hvězda Detroitu Red Wings vyhnala debutanta na olympijských hrách z branky ven. Potřetí čeští zadáci nepohlídali prostor před brankou a Zetterbergova rána zaplula do sítě. Do klece putoval Alexander Salák. Ani on se však v brankovišti moc neohřál a musel tahat kotouč z branky. Ofenzivně laděný zadák Erik Karlsson opět ukázal svou extratřídu, když dělovkou od modré trefil dokonale prostor nad Salákovým ramenem. Nenápadná akce Eliáše se zakončujícím Židlickým však zvedla Čechy z kolen. Rána obránce New Jersey vletěla přesně pod břevno. Nečekaně nejistý Lundqvist musel řešit o chvíli další nepříjemnou situaci, Po Plekancově přiťuknutí si až před branku najel Jágr, který jednoruč poslal kotouč ke druhé tyčce, který k překvapení všech zaplul až za brankovou čáru.

Český výběr byl najednou sebevědomější a i doposud nepřekonatelní Švédové znervózněli. O kontakt na jednu branku se v poslední části snažil Hemský, známý hračička ale místo střely volil nahrávku. Dobře pálil dvakrát i Frolík, tentokrát ale opora v brance „Sverige“ ukázala své dovednosti. Národnímu týmu se přes velkou snahu v poslední části už nepodařilo snížit ani srovnat, do dalších zápasů však může jít sebevědomě.

ČR – Švédsko 2:4 (0:2, 2:2, 0:0)
Branky a nahrávky:
29. Židlický (Eliáš), 31. Jágr (Plekanec, Kaberle) – 11. Karlsson (Ekman-Larsson, Steen), 14. Berglund (Ekman-Larsson, Lundqvist), 21. Zetterberg (Landeskog), 25. Karlsson (Sedin, Bäckström). Rozhodčí: Olenin (RUS), Sutherland (CAN) – Dedioulia (BLR), Devorski (CAN). Vyloučení: 4:5. Využití: 0:2. Diváci: 11 419.

Sestavy:
Česko: Kovář (21. Salák) – Židlický, Michálek Z., Kaberle, Rozsíval, Barinka, Krajíček, Šmíd – Jágr, Plekanec (C), Červenka – Voráček, Krejčí, Palát – Nedvěd, Eliáš, Erat– Frolík, Novotný, Michálek Z. – Hemský. Trenér: Alois Hadamczik.

Švédsko: Lundqvist – Ericsson Jon., Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, E. Karlsson, Ekman-Larsson, Tallinder – Landeskog, Zetterberg (C), Steen –Sedin D., Bäckström, Eriksson – Nyquist, Berglund, Alfredsson – Hagelin, Krüger, Ericsson Jim. – Silfverberg. Trenér: Pär Mårts.

Černý kůň ze Švýcarska na poslední chvíli odvrátil překvapení

 Švýcaři na mistrovství světa ve Švédsku jen potvrdili to, že už dávno nepatří mezi outsidery, a tak trochu se s nimi jako s černými koni počítá i nyní v Soči. Do poloviny první části si větší příležitost hráči s helvétským křížem na prsou nevytvořili, následovaly však příležitosti Ambühla, Niederreitera a Hollensteina, brankář Masalskis, který je v letošní sezóně bez angažmá, však čaroval. Po přestávce tlak Švýcarů pokračoval, ale ani Brunner lotyšského gólmana nepokořil. První vážnější šance se dočkali svěřenci Teda Nolana až v 52. minutě, kdy mohl poslat Lotyšsko do vedení Girgensons, jediný lotyšský hráč z NHL, ale Hiller v brance Švýcarska tento souboj ustál. Bojovným výkonem Lotyšsko sahalo minimálně po bodu, tuhle radost mu však osm vteřin před třetí sirénou zkazil Simon Moser, jehož nahození se smolně pro Lotyše odrazilo od obránce Pujacse za dosud bezchybného brankáře Masalskise. Švýcarsko tak přeci jenom povinné tři body uválčilo, a to za výhru 1:0. 

Lotyšsko – Švýcarsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1) 
Branky a nahrávky:
60. Moser (Streit). 
Rozhodčí: Brueggemann (GER), Meier (USA) – Amell (CAN), Suominen (FIN). Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. Diváci: 5 116.

Sestavy:
Lotyšsko:
Masalskis – Rekis, Ozolinš (C), Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, Redlihs, Freibergs – Sprukts, Darzinš, Redlihs – Vasiljevs, Karsums, Daugavinš – Girgensons, Indrašis, Keninš – Stals, Cipulis, Pavlovs. Trenér: Ted Nolan.

Švýcarsko: Hiller – Streit, Diaz, Weber, Josi, Vauclair, Seger (C), Blindenbacher – Niederreiter, Plüss, Moser – Ambühl, Suri, Bieber – Wick, Romy, Brunner – Bodenmann, Gardner, Hollenstein – Cunti. Trenér: Sean Simpson.
Galerie