01.01.2014 | Marek Kratochvíl, Ladislav Vácha

Češi na mistrovství světa končí, nestačili na Finsko

Na mistrovství světa ve švédském Malmö začaly vyřazovací boje. Do bitvy o záchranu vstoupilo lépe Norsko, které zdolalo Němce přesvědčivě 3:0. Do boje o medaile postoupily čtyři týmy, naopak stejný počet se jich s turnajem rozloučil. Mladým Čechům vystavilo po tuhém boji stopku Finsko, sborná překvapila úřadující mistry světa z USA, Kanada si poradila se Švýcarskem a domácí Tři korunky rozstřílely Slováky.

Čechům nestačil ani dvoubrankový náskok

Česká reprezentace prožila nepovedený začátek, už ve 3. minutě poslal Suomi do vedení přesnou trefou kanonýr Saku Mäenalanen. Finská radost ještě nestačila ani doznít a mohutný gejzír radosti vybuchl na české straně, když se o bleskové vyrovnání postaral Dominik Simon. „Byla tam nervozita. Nedostali jsme se třeba do takového tempa, jako tomu bylo proti Slovensku, ale postupem času se to zlepšilo,“ vrátil se k úvodu zápasu trenér Miroslav Přerost.

Jeho svěřenci postupně zlepšovali svůj herní projev a výsledkem bylo dvoubrankové vedení, které vystřelili Martin Procházka a Radek Faksa. Češi diktovali tempo hry a vytvořili si i další šance, ale bez gólového efektu. Finsko dosáhlo důležitého snížení těsně před druhou sirénou, když gólmana Langhamera prostřelil Juuso Ikonen. „Asi to mohlo být lepší, ale s námi to v kabině nic neudělalo. Ten gól padl po chybě, která se někdy stane. Všichni jsme to brali v pohodě a myslím si, že nás to nezlomilo. Zlomový moment to podle mě nebyl,“ uvedl kapitán Petr Šidlík.

Seveřané vycítili šanci a v závěrečném dějství se dočkali vysněného vyrovnání, když Henri Ikonen ze vzduchu usměrnil kotouč za bezmocného brankáře Langhamera. Aby toho nebylo na zaskočené Čechy málo, tak ve druhé půlce třetiny dokonal obrat Saku Kinnunen. Čeští fanoušci hnali své miláčky kupředu, ale ti už nenašli sílu s nepříznivým stavem něco udělat a při hře bez brankáře inkasovali z hole Saku Mäenalanena na konečných 3:5. „Začaly nám pak ubývat síly a Finsko ukázalo, že je v ofenzivě výborné. Potřebovali jsme trochu více štěstí. Byli jsme krůček od toho, abychom udělali velký úspěch,“ povzdechl si Přerost.

I přesto, že jeho družina ze hry o cenný kov vypadla, pro své hráče měl šéf české střídačky slova chvály. „Teď nás to samozřejmě bolí, hráči jsou strašně zklamaní. Sahali jsme po neskutečném úspěchu. Na celkové hodnocení je samozřejmě ještě spousta času. Pravdou je, že jsme sem jeli s tím, abychom hráli konkurenceschopný hokej. Tým byl sestavený z ročníku hráčů, který neuspěl na mistrovství světa do osmnácti let. Neměli jsme zde žádné velké hvězdy, ale dobrý tým.“

Finsko – Česko 5:3
Branky a nahrávky: 3. Mäenalanen (Teräväinen), 39. J. Ikonen (Kulmala), 46. H. Ikonen (Lehtonen), 52. Kinnunen (Kulmala, J. Ikonen), 60. Mäenalanen (Teräväinen) – 4. Simon (Procházka, Pastrňák), 32. Procházka (Vrána, Simon), 35. Faksa (Tomeček, Volek).

Rusko využilo dvě přesilovky 5 na 3 a nechalo obhájce ve čtvrtfinále

První čtvrtfinále slibovalo výborný hokej a oba týmy za to od samotného úvodu také pořádně vzali. Michail Grigorenko poslal Rusy do vedení dorážkou ze sedmé minuty, Steffan Matteau ale dokázal bleskově srovnat. Ruská reakce však trvala jen 21 sekund, po kterých vracel sborné vedení další úspěšnou dorážkou Pavel Bučněvič.

Američané se ale nenechali rychlým gólem znervóznět, pokračovali ve své aktivní hře a opět vyrovnali. Bekhendem se krásně trefil Ryan Hartman. Ještě do přestávky navíc posouval Spojené státy do vedení překvapivou trefou Nicolas Kerdiles.

Klíčový moment však přišel krátce po půl hodině hry. Američané nabídli svému soupeři dvakrát za sebou početní výhodu dvou mužů a evropský celek dvakrát udeřil. Slepyšev nabíjel Nikitovi Zadorovovi, který trefil jednou levý, po druhé pravý růžek americké branky. Ač se tým USA snažil o odpověd sebevíce, už se jí nedočkal a v samotném závěru navíc inkasoval pátou branku. Do odkryté klece zpečetil ruský triumf svou druhou brankou Pavel Bučněvič.

USA – Rusko 3:4 (3:2, 0:2, 0:1)
Branky a nahrávky: 9. Matteau (Eichel, Skjei), 12. Hartman (Matteau), 17. Kerdiles (Barber) – 7. Grigorenko (Slepyšev), 10. Bučněvič (Mironov), 34. Zadorov (Slepyšev), 35. Zadorov (Slepyšev), 60. Bučněvič.

Kanada se Švýcarskem nezaváhala a s přehledem postupuje do semifinále

Zámořský celek začal zápas ve velkém tempu a brzy si vytvořil také první větší příležitosti k otevření skóre. Nyffeler sice dlouho odolával, ale na dorážku Griffina Reinharta už dosáhnout nemohl a dvě minuty před první pauzou kapituloval poprvé. Ještě před sirénou mohli Švýcaři odpovědět, nadějnou příležitost při přesilové hře však využít nedokázali.

Švýcaři do druhé dvacetiminutovky vstoupili lépe než soupeř, Fucale ale Kanadu podržel a jeho spoluhráči ho odměnili druhou brankou do švýcarské sítě. Z trestného střílení se trefil po kličce do bekhendu Anthony Mantha. Nico Dunner dokázal odpovědět v poslední vteřině druhé třetiny tečí Mullerovy střely.

Kontaktní branka ale Kanadu nerozhodila a ta se krátce po zahájení poslední části vrátila do dvoubrankového vedení. Curtis Lazar obkroužil švýcarskou branku a zakončením kolem tyčky zaskočil Nyffelera, definitivní pojistku pak přidal na vítězství svého týmu precizní ranou zpoza obránce Derrick Pouliout.

Kanada – Švýcarsko 4:1 (1:0, 1:1, 2:0)
Branky a nahrávky: 19. G. Reinhart, 30. Mantha (TS), 45. Lazar (G. Reinhart), 54. Pouliot – 40. Dunner (Mirco Muller, Fiala).

Domácí reprezentace se Slovenskem nedopustila překvapení

Zlatý hřeb dne představoval souboj domácího Švédska se Slovenskem. Tři korunky musely potvrzovat ošemetnou roli velkého papírového favorita, ale před nabitými ochozy Malmö Areny si otevřeli střelnici. Slováci se v úvodní dvacetiminutovce drželi, ale jejich defenziva i přesto dvakrát povolila, když se po hezkých akcích zapsali do střelecké listiny Lucas Wallmark a Elias Lindholm.

Do prostřední části domácí mladíci vstupovali ve velké herní pohodě, kterou brzy vyjádřili i gólově. Už 22. minutě překonal gólmana Sabola z pohotové dorážky Filip Forsberg a ve druhé půlce duelu rozjásal švédské příznivce svou druhou brankou Lucas Wallmark, který byl po závěrečné siréně vyhlášen nejlepším hráčem Skandinávců.

Svou dvougólovou normu Tre Kronor udržely i v závěrečném dějstvím, když se na konečných 6:0 zaokrouhlili výsledek Filip Forsberg a Jacob de la Rose. V semifinále domácí narazí na Rusko, naopak Slovensko končí. 

Švédsko – Slovensko 6:0
Branky a nahrávky: 12. Wallmark (Sörensen, Arnesson), 19. Lindholm (Forsberg, Olofsson), 22. Forsberg (Burakowsky, Lindholm), 34. Wallmark (Sörensen, Forsberg), 54. Forsberg (Lindholm), 56. de la Rose (Lindholm, Burakowsky).

Norsko v prvním utkání souboje o záchranu nad Německem vyhrálo

Zatímco Němci šli do bojů o udržení se skalpem české reprezentace, Norové nezískali v základní skupině ani bod. Dvakrát navíc inkasovali v utkání alespoň deset branek. Na zápas s Němci se ale dokázali zkoncentrovat, vyvarovali se větších chyb a v druhé třetině se po dorážce Martina Ronnilda při přesilové hře dostali do vedení.

Němce inkasovaná branka pořádně zaskočila a než se z ní vzpamatovali, navyšoval přesnou ranou z mezikruží Didrik Svendsen. Jako by toho nebylo málo, po dalších šesti minutách se provinil proti pravidlům největší talent německého výběru Leon Draisaitl, který byl poslán předčasně do kabin za hru vysokou holí. Švýcaři navíc při následné pětiminutové přesilovce ještě jednou udeřili. Andreas Klavestad se trefil přesně pod břevno.

Německo – Norsko 0:3 (0:0, 0:3, 0:0)
Branky a nahrávky: 26. Ronnild (Hoff, Karterud), 27. Svendsen (Nielsen, Nilsen), 34. Klavestad (Lesund, Karterus).